KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Katero kolesarsko ključavnico izbrati?

Katero kolesarsko ključavnico izbrati?

Kolesarska ključavnica

Kolesarjenje ni le način prevoza. Mnogim predstavlja življenjski slog, način transporta in vir rekreacije. A kljub temu, da nas kolo popelje na razburljive pustolovščine, si določenega razburjenja nikakor ne želimo. Tatvine kolesa! Vsak lastnik kolesa se zaveda, da ne gre zgolj za vprašanje materialne vrednosti, temveč tudi osebne navezanosti in investicije v določen način življenja. Na tem mestu nastopijo kolesarske ključavnice kot ključni varnostni element, ki ščiti našo dragoceno lastnino.

Vsako leto se na tisoče kolesarjev sooči z grenko izkušnjo tatvine, ki ne prizadene le njihove opcije transporta, temveč tudi občutek varnosti in zasebnosti. Zato je izbira prave kolesarske ključavnice nujna, saj predstavlja prvo linijo obrambe pred nepooblaščenim dostopom in stresnimi trenutki, ki obenem udarijo tudi po denarnici. Kako torej izbrati ključavnico, ki bo nudila varnost, mirnost in zaščito za vaše kolo?

Ni vseeno, katero ključavnico izberemo

Ljudje smo naravnani tako, da vedno gledamo na končni strošek, ne glede na to, kaj kupujemo. Ko gre za varnost, pa naj bo to zaščitna oprema za kolesarja ali varnostni del, ki se nanaša na varovanje kolesa, cena ne sme biti prvi faktor določanja, katero ključavnico bomo izbrali.

Kolesarska ključavnica Abus Bordo Alarm 6000KA 120
Kolesarska ključavnica Abus Bordo Alarm 6000KA 120 – Extremevital.com

Obstajajo precejšnje razlike med njimi, tako v kakovosti kot ceni, čeprav je vendarle treba poudariti, da je vsakršna zaščita boljša od nobene. Kolo, ki ni priklenjeno s ključavnico, bo hitro postalo tarča nepoštenega mimoidočega, ki se ga sicer sploh ne bi lotil. Saj veste, priložnost dela tatu.

Osnovne ključavnice za kolo

Najbolj osnovne kolesarske ključavnice, ki so hkrati cenovno najbolj ugodne, so navadno izdelane iz žice, ki je debela vsaj 6 do 8 mm in zaščitena s trdnim ovojem iz umetne mase. Ključavnico se zaklene s ključem in je zagotovo precej solidna obramba pred priložnostnimi tatovi.

Ključavnica za kolo Kryptonite Kryptoflex 815
Ključavnica za kolo Kryptonite Kryptoflex 815 – Extremevital.com

Pri nakupu ključavnice je dobro biti pozoren še na njeno dolžino, ki bo odvisna od načina, kako boste navadno zaklepali svoje kolo. V kolesarsko stojalo, okoli kakšnega stebra, drevesa, za ograjo in podobno. Ima pa lahko takšna ključavnica tudi sistem zaklepanja in odklepanja s številčnico, kar vam prihrani skrbi ob morebitni izgubi ključa. V tem primeru je dobro, da kombinacijo sestavljajo vsaj štiri številke.

Kolesarske ključavnice iz verige

Čeprav bo informacija o debelini verige podobna ali enaka tisti, ki je izdelana iz žice, pa je takšno ključavnico vendarle precej težje prerezati, zato je jasno, da gre za bolj varno zaščito za kolo. Takšna veriga bo v večini primerov obdana z zaščitno plastjo (ni pa nujno).

Ključavnica za kolo Kryptonite Evolution 1016
Ključavnica za kolo Kryptonite Evolution 1016 – Extremevital.com

Zaklepanje se vrši s klasično »žabico« ali nekoliko bolj sofisticirano ključavnico, odporno na vremenske razmere in še z nekaj dodatne zaščite. Vsekakor bo potreben ključ, na katerega boste morali paziti, sicer se vam ob izgubi le-tega obetajo težave.

U-bar ključavnice za kolo

Ključavnice v obliki črke U so sila priljubljene, saj imajo kar nekaj dobrih lastnosti. Na srečo jih je težje zaobiti ali uničiti, po drugi strani pa so zelo enostavne za namestitev in transport. Medtem ko se s klasičnimi ključavnicami vedno lovimo pri navijanju oziroma shranjevanju, se U-bar ključavnica pritrdi na okvir kolesa.

U-bar kolesarska ključavnica MasterLock 8279
U-bar kolesarska ključavnica MasterLock 8279 – Extremevital.com

Ker je v popolnoma nemoteči poziciji, nas pri kolesarjenju ne bo motila in bo vedno pri roki, ko bo treba kolo na hitro zakleniti ali odkleniti in se odpraviti na pot. Tudi tovrstne ključavnice se lahko med seboj razlikujejo. Medtem ko povsem osnovne dobimo po razmeroma nizki ceni, pa obstajajo tudi naprednejše, nekoliko dražje, ki nudijo način dvojnega zaklepanja, so debelejše in imajo bolj zaščiteno ohišje cilindra ključavnice.

Po kolesarsko ključavnico v Extreme Vital

Če želite svoje dragoceno prevozno sredstvo zares dobro zaščititi, se odpravite v trgovino s športno opremo Extreme Vital, kjer imajo na voljo pester nabor različnih kolesarskih ključavnic. Od povsem osnovnih, a kakovostnih, do nekaterih precej posebnih modelov.

Na voljo so ključavnice iz žice, verige, posebej trdnega jekla, U-bar ključavnice, takšne na ključ in tiste na številčnico ter celo ključavnica Abus Bordo Alarm 6000KA 120, ki se ponaša z najvišjo stopnjo zaščite – 15. Poleg ključavnic pa je tam na voljo prav vse, kar si pravi kolesar lahko zaželi. Tudi nasveti izkušenih prodajalcev!

Top