KAZALO
Domov > Tek > Zakaj uporabljati tekaške palice?

Zakaj uporabljati tekaške palice?

Tekaške palice

Tek, že tako ena izmed najučinkovitejših oblik vadbe, postane še bolj celostno izpopolnjen z uvedbo enostavnega, a pomembnega pripomočka – tekaških palic. Pravilno uporabljene tekaške palice odpirajo vrata v nove dimenzije učinkovitosti teka. Ne gre le za modni dodatek ali luksuzno opremo, tekaške palice postajajo nepogrešljiv partner vsakega trail tekača, ki si želi izpopolniti svojo tehniko, povečati moč in zmanjšati obremenitve na telo.

Preverimo, katere so prednosti uporabe tekaških palic in kako pravilno izbrati ter uporabljati ta preprost, a izjemno koristen pripomoček, ki bo vaš trail tek povzpel na višjo raven.

Povečana učinkovitost gibanja

Tekaške palice omogočajo aktivno vključevanje zgornjega dela telesa med tekom, kar pripomore k povečanju učinkovitosti gibanja. S pravilno uporabo lahko tekači aktivirajo mišice rok, ramen in trupa, kar omogoča bolj celovito izrabo telesa med tekom.

Tekaške palice Raidlight Compact Z
Tekaške palice Raidlight Compact Z – Extremevital.com

Seveda ne gre tekaških palic uporabljati kar na pamet ali po občutku. Predhodno se pozanimajte o njihovi pravilni rabi in jih pred pričetkom teka preizkusite doma. Toliko, da uskladite gibanje rok in nog, kar vam bo omogočilo kasnejšo optimalno tekaško izkušnjo.

Manjša obremenitev spodnjega dela telesa

S pomočjo tekaških palic tekači delno razbremenijo noge in sklepe, saj se ob obvladovanju dela bremena s pomočjo rok zmanjša obremenitev na spodnji del telesa. To je lahko še posebej koristno pri dolgih razdaljah ali gorskem in trail teku, kjer so tereni zahtevnejši. Na ta način se tekač obvaruje pred morebitnimi poškodbami in hkrati poveča svoj domet.

Izboljšana stabilnost in ravnotežje

Tekaške palice prispevajo k izboljšanju stabilnosti in ravnotežja med tekom, še posebej pri vzpenjanju ali spuščanju po zahtevnih poteh. Uporaba palic pomaga tekačem ohraniti pravilno držo telesa in preprečuje padce ali zdrse.

Tekaške palice Black Diamond Distance Z
Tekaške palice Black Diamond Distance Z – Extremevital.com

Pri vzponih tekaške palice omogočajo tekačem, da uporabijo tudi zgornji del telesa pri premagovanju naklonov, kar zmanjšuje utrujenost nog in povečuje moč pri odrivu. V veliko pomoč pa so tudi pri spustu, saj pomagajo razbremeniti gležnje in kolena.

Celostna vadba telesa

Uporaba tekaških palic pripomore k celostni vadbi telesa. Tekači, ki aktivno vključujejo roke in zgornji del telesa, krepijo tudi mišice v teh predelih, kar vodi do boljše telesne pripravljenosti ter manj bolečin v mišicah in sklepih.

Tekaške palice pripomorejo k povečanju hitrosti teka, še posebej pri specifičnih tekaških disciplinah, kjer je potrebno doseči visoke hitrosti. Pomembno je poudariti, da je za največjo korist potrebno palice pravilno uporabljati in osvojiti tehniko njihove uporabe.

Več energije, več užitka

Uporaba tekaških palic ne izboljšuje le učinkovitosti gibanja, temveč ima osrednjo vlogo tudi pri varčevanju z energijo. Med tekom se aktivira večji del telesa, ko tekač uporablja palice za pomoč pri odrivu. S tem se delno razbremeni spodnji del telesa, kar omogoča bolj uravnoteženo porazdelitev napora.

Tekaške palice Leki Cross Trail FX Superlite Compact
Tekaške palice Leki Cross Trail FX Superlite Compact – Extremevital.com

Posledično tekači ohranijo zaloge energije dlje časa, saj se moč enakomerno distribuira med zgornji in spodnji del telesa. To je še posebej pomembno pri gorskem teku, premagovanju daljših razdalj in pri trail teku, kjer je potrebno vzdržljivost ohraniti skozi raznolik teren.

Kako izbrati ustrezne tekaške palice?

Ko se odločite vključiti tekaške palice v svojo tekaško opremo, postane nakup teh preprostih, a učinkovitih pripomočkov ključnega pomena za izboljšanje vaše tekaške izkušnje.

Pri izbiri tekaških palic pa je vendarle nekaj faktorjev, na katere morate biti pozorni:

  • Prednost dajte lažjim materialom, kot so ogljikova vlakna in aluminij, saj to zmanjšuje utrujenost rok med dolgimi teki.
  • Prepričajte se, da so palice dovolj trpežne, da prenesejo različne terene, s katerimi se boste srečevali med tekom.
  • Kupite palice, ki se prilagajajo vaši višini in tekaškemu slogu. Nastavljive palice vam omogočajo prilagoditev dolžine glede na teren, po katerem tečete, in glede na lastne preference.
  • Pomembna je tudi zasnova ročajev. Ti naj bodo udobni in zagotavljajo dober oprijem, tudi ko se roke potijo. Preizkusite več modelov in izberite tiste, ki najbolj ustrezajo vašim rokam.
  • Pozorni bodite še na vrsto konice na koncu palic. Nekatere palice imajo bolj agresivne konice za boljši oprijem na razgibanem terenu, medtem ko imajo druge bolj okrogle konice, primerne za mehkejše podlage.
  • Razmislite tudi o sistemu blaženja, ki lahko absorbira del energije med dotikom s tlemi, zmanjšuje utrujenost rok in preprečuje morebitne poškodbe.

Svetujemo vam, da se po tekaške palice odpravite v specializirano športno trgovino Extreme Vital, kjer vam bodo izkušeni prodajalci podali še dodatne nasvete in vam pomagali pri izbiri optimalnih palic.

Top