KAZALO
Domov > Športna prehrana > Arašidovo maslo – pomemben del športne prehrane

Arašidovo maslo – pomemben del športne prehrane

Arašidovo maslo

Ste strastni športnik, ki dobro skrbi za svojo prehrano. Na trgu izbirate tudi med mnogimi zdravju prijaznimi prehranskimi dodatki. Mikajo vas energijske ploščice, proteinski praški, napitki za povečanje mase in podobno. Morda pa pozabljate na eno od najboljših živil za športnike – arašidovo maslo.

Arašidovo maslo je izjemno okusno, hranljivo, zdravo in tudi cenovno ugodno živilo. Morda po njem ne želite posegati, ker menite, da vsebuje preveč maščob in da je nezdravo. Kot vidite, se motite! Čeprav maslo iz arašidov vsebuje precej kalorij, še ne pomeni, da ne bi koristilo vašemu športnemu načinu prehranjevanja.

V nadaljevanju vam še podrobneje razkrivamo, zakaj je koristno uživati omenjeno živilo.

1. Živilo s pomembnimi hranili in minerali

Najpomembneje je, da se prehranjujete z živili, ki so učinkovito nasitna. V to skupino sodijo zlasti živila, ki vsebujejo večje količine beljakovin in vlaknin. Arašidovo maslo je tipično tovrstno živilo. Po zaužitju masla boste dlje časa siti. Splača se vam ga na primer namazati na polnozrnato štručko, saj boste čas sitosti še podaljšali. Raziskave kažejo, da tisti, ki uživajo arašidovo maslo, na dan pojejo manj kalorij.

Sicer pa je arašidov namaz tudi bogat vir niacina, folata ter vitamina E. Z vsebnostjo omenjenih hranil si je maslo prislužilo status superživila.

2. Super živilo za gradnjo in obnovo mišic

Kot športnik morate biti pozorni na to, koliko beljakovin dnevno vnesete v telo. To je pomembno tudi za gradnjo in obnovo mišic. Na polnozrnati kos kruha si namažite 2 žlici arašidovega masla, s čimer boste zaužili približno 7 gramov beljakovin.

Arašidov namaz
Arašidov namaz vsebuje beljakovine in je zato kot nalašč za izgradnjo mišic.

Če želite še dodatno povečati proteinsko vrednost super živila, poleg namaza popijte še kozarec nemastnega mleka. V tem primeru boste v telo vnesli kar 28 gramov beljakovin. To zlasti priporočamo tistim, ki se dnevno soočate z intenzivnejšimi treningi. Vadba bo še toliko učinkovitejša, telo pa se bo tudi veliko lažje pripravilo na naslednje podvige.

3. Zmanjšanje tveganja za nastanek bolezni srca

Arašidovo maslo na polnozrnatem kosu kruha je prijazno tudi do vašega srca. Vsebuje namreč nenasičene maščobne kisline, ki odlično skrbijo za varovanje srca. Pogosteje ko boste uživali to super živilo, manjše bo tveganje za nastanek bolezni srca. Izsledki raziskave kažejo, da je tveganje lahko manjše za kar 44 %.

Priporočamo torej, da namesto hitre hrane – hamburgerji, sladoled, čips – raje uživajte zdrav kruh z arašidovim maslom. Tudi njegov slasten okus si zasluži omembe in se zlahka lahko kosa z drugimi okusi slastne hrane.

4. Živilo za učinkovito izgubljanje kilogramov

Dieta z arašidovim maslom je odlična izbira za vse, ki obožujete to super živilo in polnovredne žitarice. Porcija arašidovega masla učinkovito pomaga pri sitosti in daje občutek zadovoljstva.

Kljub izjemni učinkovitosti arašidovega masla pri hujšanju pa je še vedno pomembno, da spremljate velikost same porcije. Le na ta način vam bo uspelo ohraniti optimalno težo. Dobro je omeniti še to, da se morate dieti z arašidovim maslom izogibati vsi tisti, ki imate težave pri požiranju hrane, imate visoko količino trigliceridov v krvi ali ste alergični na oreščke.

5. Arašidovo maslo je prijazno do denarnice

Športniki na dan lahko porabijo tudi do 3000 kalorij ali celo več. Posledično za prehranjevanje lahko porabijo nemalo denarja. Še toliko več zapravijo, če posegajo po energetskih in proteinskih ploščicah ter drugi hrani za zagotavljanje energije.

Arašidovo maslo je nasitno kakovostno živilo, ki je na trgu cenovno izjemno dostopno. To vam bo hitro jasno, ko boste njegovo ceno primerjali z drugimi živili. Še vseeno pa pazite, da boste posegli po arašidovem maslu dobrega proizvajalca. Kakovostno maslo vsebuje arašide, ki so pridobljeni s povsem naravnimi metodami. Izdelek ne sme vsebovati dodatnega sladkorja, palmove maščobe ali soli.

Arašidov namaz je torej upravičeno označen kot super živilo. Je odličen vir zdravih maščob in beljakovin. Takšna hranila vsekakor potrebujete v svoji vsakodnevni prehrani, še posebej vsi tisti, ki se dnevno ukvarjate s športom. Z uživanjem masla iz kakovostno pridelanih arašidov v telo vnašate tudi kalij, magnezij, vitamin E in vlaknine.

Za piko na i pa ga lahko uživate na različne načine. Ni nujno, da si arašidovo maslo namažete samo na polnozrnato štručko. Veliko dobrih in svežih idej za zdravo uživanje arašidovega namaza lahko najdete tudi na spletu v obliki najrazličnejših receptov.

Top