KAZALO
Domov > Tek > Zakaj uporabljati kompresijske nogavice za tek?

Zakaj uporabljati kompresijske nogavice za tek?

Kompresijske nogavice za tek

Če se vsaj nekaj časa že ukvarjate s tekom, ste gotovo že slišali za kompresijske nogavice. Postajajo tisti na videz »fancy« del opreme, za katerega izgleda, da ga je potrebno imeti zgolj zato, ker ga imajo vsi. Na kakšnem tekaškem tekmovanju se ozrite okoli sebe in videli boste kompresijske nogavice, rokave, vse v želji doseči nove atletske vrhunce.

A v čem vendarle leži skrivnost kompresijskih nogavic? Kratek odgovor strokovnjakov bi se glasil, da tovrstne nogavice povečujejo krvni obtok in spodbujajo hitrejše okrevanje med treningi. Čeprav jih nekateri uporabljajo zaradi prvega, nekateri zaradi drugega razloga, sta oba resnična in točna. Kaj pa lahko kompresijske nogavice prinesejo vam in vašemu treningu?

Prednosti kompresijskih nogavic

Pri kompresijskih nogavicah gre za del oblačila, ki se dobro oprime nog in tako vpliva na žile. Tesno oprijeto oblačilo spodbuja pretok krvi, kar pomeni, da kri s kisikom, ki prihaja iz srca, hitro potuje v preostali del telesa, kri, ki je že dolgo na poti, pa se vrača v srce. Ker je zaradi zakona gravitacije tlak v arterijah naravno višji, kompresijske nogavice pomagajo doseči enakomeren tlak tudi v drugi vrsti žil – venah. Ravno tu leži razlaga za boljšo prekrvavitev ob nošenju tega dela oblačila.

Kompresijske nogavice Compressport Fullsocks Run
Kompresijske nogavice Compressport Fullsocks Run – Extremevital.com

Namesto da bi za ustrezen pretok med tekom dodatno obremenjevali srce, to nalogo opravljajo nogavice. To je mogoče opaziti tudi s tem, da se utrip ne viša nenadno in je v celotnem trajanju treninga nekoliko nižji kot pri običajnem teku brez kompresijskih nogavic. To pa se kaže v lahkotnejšem teku, saj razbremenjeni dodatnega bremena tečete hitreje in z več moči, preden bi začutili pekoč občutek v mišicah in splošno utrujenost. Aktivnejša krvna cirkulacija z zagotavljanjem zadostnih količin kisika mišicam omogoča tudi, da le-te niso pretrde, kar pomembno zmanjšuje tveganje za krče med tekom.

Tesno prilegajoč se sloj oblačila pomaga držati telesne strukture skupaj, zmanjšujejo se tresljaji, kar povečuje njihovo zmogljivost in učinkovitost. Energijo lažje in ožje usmerite brez potratnih izgub na neželenih telesnih nihanjih. In tudi zato se zdi, da ste pri teku s kompresijskimi nogavicami manj utrujeni in bolj energični.

Katere kompresijske nogavice za tek izbrati?

Kljub temu da kompresijske nogavice v osnovi nudijo iste koristi, pa se različni modeli med seboj dejansko razlikujejo. Pri njihovi izbiri bodite pozorni, da se pritisk oziroma tesen objem postopoma veča od zgornjega dela nog proti prstom navzdol. Pri prstih naj bo torej pritisk najvišji. Pomembno je tudi to, da so nogavice udobne. Le tako jih boste sploh lahko nosili in spoznali njihove dobre plati. Če imate občutek, da je kompresija premočna, se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo pomagal najti pravi tip nogavic za vas.

Ženske kompresijske nogavice CEP Compression
Ženske kompresijske nogavice CEP Compression – Extremevital.com

Priročno je tudi, če so kompresijske nogavice enostavne za uporabo, šivi pa gladki in nemoteči. Dodaten plus dobijo modeli, ki so izdelani iz protimikrobnih tkanin, saj se v telovadnici ljudje velikokrat srečujejo z umazanijo in ne najbolj higieničnim okoljem.

Se vam torej zdi, da bi kompresijske nogavice koristile tudi vam? Razlike pri nošenju morda niso drastične, zato ne pričakujte čudežnih sprememb po enem treningu. Lahko pa na dolgi rok izboljšajo kakovost vašega teka, saj boste lahko tekli dlje in z več moči, saj boste vso energijo porabljali usmerjeno za tek.

Obstajajo različne kakovosti nogavic, razlikujejo se tudi moški in ženski modeli, zato boste zagotovo lahko našli par, ki ustreza prav vam. Tako prekaljenim tekačem kot začetnikom namreč pride prav tisto malo podpore, ki naredi razliko med tekom kot mučenjem in tekom kot sprostitvijo. In, kdo ve, morda si boste potem, ko boste sprevideli vse prednosti kompresijskih nogavic, omislili še kompresijske nogavičnike za meča in kompresijske stegavčke za stegna.

Top