KAZALO
Domov > Kolesarstvo > 10 priporočil za varno kolesarjenje

10 priporočil za varno kolesarjenje

Priporočila za varno kolesarjenje

V cestnem prometu že dolgo velja dejstvo, da so kolesarji manj varni kot ostali udeleženci prometa. S svojim telesom so nevarnostim direktno izpostavljeni, saj so manj stabilni in brez zunanje zaščite.

V Sloveniji je kolesarjenje vse bolj priljubljeno. Posledično temu je na cestah vse več kolesarjev, žal pa tudi vse več nesreč. V veliki meri tudi vi lahko preprečite morebitne nesreče, če le upoštevate naslednjih 10 priporočil za varno vožnjo s kolesom.

1. Nosite čelado

Kolesarska čelada povsod ni predpisana. V Sloveniji velja pravilo, da mora kolesar do dopolnjenega 18. leta obvezno nositi čelado, toplo se jo priporoča tudi odraslim osebam. Številne raziskave kažejo, da nošenje čelade zmanjša tveganje za resne poškodbe tudi za 70 %. Poškodbe glave so glavni vzrok nesreč s smrtnim izidom. Čelada ne ščiti glave le pred nesrečami, temveč tudi pred insekti in vročino.

2. Pred vožnjo preverite, da kolo deluje brezhibno

Kolesarske nesreče niso vedno posledica raztresenega voznika ali nepričakovane neravnine na cesti. Lahko se pripetijo zaradi okvare kolesarske opreme. Da tveganje za nesrečo zmanjšate, pred odhodom na kolo vedno preverite brezhibnost opreme.

Brezhibno delovanje kolesa
Pred kolesarjenjem se prepričajte, da vaše kolo deluje brezhibno.

Preverite, da zavore in prestavna razmerja delujejo, da so vaše pnevmatike zadosti napolnjene in da ste oboroženi z rezervno opremo. V primeru nočne vožnje preizkusite luči in morebitne odsevnike.

Preberite tudi: Kako se izogniti trem najpogostejšim kolesarskih nesrečam?

3. Nosite vidna oblačila z odsevniki

Pogosto se nesreča, v katero je vpleten kolesar, zgodi zaradi pomanjkanja vidljivosti. Da ste kolesarji na cesti bolj vidni, v veliki meri za to poskrbite sami, če nosite svetla in vidna oblačila z nameščenimi odsevniki in ustreznimi lučmi. Vidnost kolesarja je še kako pomembna na križiščih, kjer se poti udeležencev v prometu najbolj križajo.

4. Med vožnjo se držite krmila

Če ste pogosto na kolesu, dobro veste, da prostoročna vožnja ni nujno potrebna, čeprav se je spretni kolesarji redno poslužujejo. V primeru nepredvidljive situacije proste roke na kolesu pomenijo daljši reakcijski čas. Če se vam prikaže nepričakovana ovira na cesti, lahko zaradi nepravočasnega zaviranja in spremembe smeri povzročite nesrečo. Zato dobro premislite, kje in kdaj je primerno spustiti krmilo.

5. Upoštevajte cestno-prometne predpise

Kolesarji ste prav tako udeleženec v prometu, kar pomeni, da ste dolžni upoštevati vse cestno-prometne predpise. Vozite se po urejenih stezah in površinah, ki so namenjene kolesarjem ali ob desnem robu vozišča v smeri vožnje. Upoštevajte pravila prednosti in pred spremembami smeri večkrat poglejte, kaj se dogaja okrog vas. Bodite pozorni na vse prometne znake in upoštevajte svetlobno signalizacijo.

6. Uporabljajte ročne signale

Največ kolesarskih nesreč se zgodi na križiščih in razpotjih. Kot kolesar morate biti sposobni komunicirati z bližnjimi vozniki in drugimi kolesarji. Med vožnjo redno uporabljajte ročno signalizacijo in voznike okoli vas prepričajte o svoji nameri. Poskrbite, da bodo vaši znaki z roko očitni in jasni.

7. Omejite motnje na kolesu

Vožnja s kolesom je lahko fantastična izkušnja, saj se z njo razmigate, hkrati pa ste tudi na svežem zraku. To je priložnost, da se odklopite in si oddahnete od hitrosti vsakdanjega življenja.

Uporaba telefona na kolesu
Uporaba telefona med kolesarjenjem je lahko izjemno nevarna.

Izkoristite svojo vožnjo s kolesom tako, da pospravite elektroniko v torbico ali žep. V primeru nujnega klica se ustavite na varnem mestu.

8. S kolesom se vozite, kot da ste v avtu

Kot kolesar lahko morebitno nesrečo preprečite, če se obnašate, kot da vozite avto. Študije dokazujejo, da se vozniki navadijo na vzorce in vedenje vozil na cesti. Z avtomobili se ne vtikajo v promet in ne izstopajo iz njega, ne ignorirajo prometne signalizacije ali prečkajo več pasov hkrati. Kolesarji pa takšna dejanja včasih izvedejo spontano, zato lahko hitro pride do kolesarske poškodbe. Možnost za nesrečo pa še povečajo, če niso dovolj vidni.

9. Vozite se s prometnim tokom

Naj bo vaša vožnja s kolesom vedno v skladu s tokom prometa. Z drugimi besedami, vozite v isti smeri kot druga vozila na cesti. Če se boste vozili v nasprotni smeri, je veliko večja verjetnost, da se zgodi nesreča ali da boste sami krivi za nesrečo. Za takšno dejanje ste lahko finančno visoko obremenjeni.

10. Izogibajte se pločnikom, ki so namenjeni pešcem

Včasih imate občutek, da so pločniki varna alternativa, še posebej če se vozite ob velikih vozilih. Iz več razlogov je vožnja po pločnikih, ki pripada le pešcem, lahko izjemno nevarna. Gneča na pločnikih poveča verjetnost, da boste trčili v pešca ali izgubili nadzor. Drug razlog pa so neenakomernost, nagibi in razpoke pločnikov, ki izzovejo nenadne reakcije kolesarjev in s tem nesrečo.

Top