KAZALO
Domov > Zdravje > Kurje oko na podplatu – kako ga sanirati?

Kurje oko na podplatu – kako ga sanirati?

Kurje oko na podplatu

Kurje oko na podplatu nastane kot posledica drgnjenja kože ob trd material. Najpogosteje je to zaradi neprimerne obutve. V tem primeru gre za preveliko obremenitev stopala, posledično prične nastajati trda poroženela koža. Na njej kasneje lahko nastane tudi kurje oko.

Za nastanek kurjega očesa so pogosto krivi še prekomerna teža, prisilna drža pri opravljanju stoječega dela in nepravilna rast okostja. Med najbolj bolečimi vrstami je zrnato kurje oko, ki se navadno čuti ves čas hoje. Najpogosteje se pojavi na peti ali blazinici stopala.

Razlika med otiščancem in kurjim očesom

Marsikdo ne pozna razlike med otiščancem in kurjim očesom:

  • Otiščanec se najpogosteje pojavlja na podplatih – na spodnji strani palca. Pogosto se pojavlja tudi na dlaneh, zlasti zaradi dolgotrajnih ročnih del. Gre za večjo površino odebeljene odmrle kože.
  • Kurje oko pa je otrdela kožna bulica, ki ima v sredini stržen. Ob pritisku takšna tvorba povzroča bolečino. Najpogosteje nastaja na zgornjem delu členkov nožnih prstov ali na podplatih – tik za prsti.

Kako se lotiti odstranjevanja kurjega očesa?

V prvi vrsti je potrebno redno in primerno poskrbeti za nego stopal. Pri tem vam je lahko v veliko pomoč tudi pediker. Z odstranjevanjem otrdele kože lahko učinkovito preprečujete nastanek otiščancev, kurjih očes ter nastanje dodatne trde kože. Medtem ko je otiščanec prisoten samo na površini kože in je lahko tudi boleč ter se pogosto iz njega razvije žulj, je pri kurjem očesu vidno še zrklo. To spominja na oko, po katerem je tvorba dobila ime. Zrklo raste v globini kože, postaja vse globlje, večje in vse bolj boleče. Seveda to velja le v primeru, ko se ga ne odstrani pravočasno.

Če so kurja očesa in otiščanci že prisotni, se lahko težava odpravlja na več načinov. Na obolele predele lahko prilepite posebne vatirane blazinice, ki se kupijo v lekarni. Prav tako je dobra pomoč navadna mehka vata, ki jo namestite na oko. S tem ublažite pritisk na oboleli predel. To je dobro storiti zlasti tedaj, kadar je kurje oko ali otiščanec prisoten med prsti.

Na voljo so posebne kreme za mehčanje omenjenih tvorb. Tudi z njimi si lahko v veliki meri pomagate lajšati bolečine. Zavedati se je treba, da se kurjih očes ne da kar tako znebiti. Za popolno odstranjevanje je potreben obisk pedikerja. Ta vam bo s pomočjo posebnih pripomočkov odstranil jedro tvorbe, ki se razrašča v globino kože.

Odstranjevanja kurjega očesa se ne lotevajte sami

Ker si lahko ob neprimernem odstranjevanju hitro poškodujete kožo, kurjega očesa ne odstranjujte sami. Pride lahko celo do vnetja, ki lahko privede do resnejših zdravstvenih težav. Če se vam na določenih predelih stopal nenehno pojavlja kurje oko, priporočamo, da redno obiskujete pedikerja. Ta vam bo sproti na varen način odstranjeval nastalo tvorbo. Vmes pa si lahko kar sami pomagate z nameščanjem blazinic iz vate, s čimer boste ublažili pritisk in trenje med hojo.

Top