KAZALO
Domov > Športna prehrana > Zakaj športniki potrebujejo dodaten glutamin?

Zakaj športniki potrebujejo dodaten glutamin?

Glutamin za športnike

Večina verjetno ne bi znala točno definirati aminokisline, ki se imenuje glutamin. V resnici o njem ne vedo prav veliko niti nekateri prodajalci, ki ga na veliko priporočajo in prodajajo. Dejstvo pa je, da je treba za smiselno ter potencialno koristno uporabo glutamina kot prehranskega dopolnila poznati presnovno stanje posameznika. Seveda to narekuje kar nekaj znanja s področja medicine.

Če glutamin uporabljamo v športni prehrani, je torej potrebno poznavanje presnovnega stanja posameznika poglobiti s primernim znanjem športne fiziologije. To pa pomeni, da uporabo takšnega dopolnila pri telesni aktivnosti zmore svetovati samo nekdo, ki dovolj dobro obvladuje športno klinično prehrano.

Veliko glutamina je v številnih beljakovinah

Glutamin ima v telesu številne funkcije. Če se vsaj približno normalno prehranjujemo, ga lahko v svoje telo vnašamo v precej veliki meri. Precej ga je namreč v beljakovinah. Z glutaminom se telo lahko dovolj dobro oskrbuje že samo. Gre za neesencialno vrsto aminokisline.

Dodatna oskrba z glutaminom oziroma prehranski vnos je ključen zlasti v stanju stresne presnove; to pomeni v času telesnega napora ali bolezni. V resnejših telesnih okoliščinah naj bi glutamin postal pogojno esencialna aminokislina. V času fiziološkega stresa potrebe telesa po tem hranilu presežejo zmožnost njegove proizvodnje v celicah.

Povezava glutamina in športa

Dokazano je, da je raven glutamina v krvi po intenzivnejši ali daljši aktivnosti telesa znižana. To lahko precej vpliva na delovanje celic imunskega sistema. Kljub omenjenemu pa je glutamin kot prehransko dopolnilo za športnike še vedno podan s tako imenovano oznako limited support. To pomeni, da na voljo še nimamo dovolj tehtnih utemeljitev o učinkovitosti njegovega delovanja.

Po natančni prehranski ter medicinski obravnavi lahko z znanjem, ki ga imamo, dokaj dobro ocenimo presnovno stanje posameznika. Na ta način se identificira stanje, kadar bi v posamezniku dodaten vnos glutamina v prilagojeni količini lahko bistveno pripomogel k izboljšanju stanja.

Enervit Gymline Glutammina

Na trgu je na voljo kakovostno prehransko dopolnilo v obliki glutamina. Našli ga boste pod imenom Enervit Gymline Glutammina. Takšno prehransko dopolnilo se lahko uživa ob dieti, kadar primanjkuje aminokisline glutamin. Prav tako je uživanje dobrodošlo ob povečanih fizičnih aktivnostih, ko ga naše mišice dodatno potrebujejo.

Enervit Glymline Glutammina (400g)
Enervit Glymline Glutammina (400g) – Extremevital.com

Dovoljen odmerek prehranskega dopolnila se meša z vodo, smutijem ali sokom. Zaužije se ga lahko pred ali po treningu. Omenjeni izdelek vključuje 100 % čist L-glutamin in je optimalna izbira za vse vzdržljivostne športnike, ki izvajajo dolgoročni program vadbe.

Bistven za pravilno delovanje telesa

Glutamin bo najverjetneje tudi v prihodnosti veljal za predmet testov in novih odkritij, ki bodo verjetno predvsem športnikom pomagale na poti do zdravega in močnega telesa. V tem hipu lahko trdimo, da je aminokislina glutamin ključna za delovanje telesa. Nedvomno ima pomembno vlogo v kemičnih procesih. Njegove koristi prispevajo tudi v času bolezni.

V telo s prehrano, ki je dovolj bogata z beljakovinami, lahko vnesemo dovolj glutamina. Vegani, vegetarijanci in vsi tisti, ki ne jedo beljakovin, pa bi morali zagotovo razmisliti o uporabi prehranskega dopolnila v obliki glutamina.

Kot dopolnilo je visokokakovostni glutamin seveda upravičen tudi v prehrani športnikov, ki so podvrženi visoko intenzivni vadbi ali zahtevni vadbi za srce ter ožilje. V tem primeru ravno glutamin lahko precej izboljša njihov imunski sistem, pospeši regeneracijo mišic, povrne moč in lajša mišične bolečine.

Top