KAZALO
Domov > Prosti čas > Za koga je primerna vadba pilates?

Za koga je primerna vadba pilates?

Vadba pilatesa

Danes so na voljo najrazličnejše vadbe, ki omogočajo, da si posameznik resnično izbere tisto, ki ustreza njegovim željam in potrebam. Včasih pa se je v ponudbi tudi težko znajti, saj so si nekatere skupinske vadbe ali vadbe, ki jim je mogoče slediti preko spletnih tečajev ali DVD-jev, na prvi pogled precej podobne, četudi gre v resnici za popolnoma drugačno izhodišče in nenazadnje rezultate vadbe.

Svetu fitnesa je vadba pilates že dolgo znana. V zadnjih letih pa je dobila še dodaten zalet in privržence, ki v njej prepoznavajo koristi in prednosti v odnosu do drugih vadb. Nekateri vidijo v njej podobnosti z jogo, drugi z vadbo ob drogu, a za resnično razumevanje tega, kaj prinaša vadba pilates, je potrebno poznati tudi njeno zgodovine. Tako se namreč razjasni njen osnovni namen, ki ga lahko v svoje treninge vsaj delno vključi vsak.

Kaj je pilates?

Začetki pilatesa segajo v trideseta leta 20. stoletja, ko je Joseph Pilates zasnoval tip vaj, s katerimi je pomagal posameznikom pri rehabilitaciji po poškodbi. Seveda so bile od tedaj uvedene mnoge spremembe, kljub temu pa osrednji namen vadbe leži v krepitvi jedra telesa in hrbtenice, kar rezultira tudi v boljši telesni drži ter večji meri stabilnosti v vsakodnevnem življenju.

Pilates za boljšo telesno držo
Pilates je odlična vadba, če želite izboljšati svojo telesno držo.

Tradicionalno je vadba pilates sestavljena iz različnih gibov raztezanja in krčenja, ki krepijo posamezne manjše sklope mišic. Poudarek ni na dolgem trajanju vsakega giba, kot na primer pri jogi, temveč na dovršeni tehniki izvajanja in stalnem nadzoru nad premiki. Gibi so raznoliki in ne vedno v istem zaporedju, da je mogoče doseči najrazličnejše mišice. Vadba zahteva tudi ustrezno dihalno tehniko, ki spremlja gibe.

Katere so prednosti pilatesa?

Jedro telesa, ki se nahaja v globljih trebušnih mišicah, ter močne mišice – posebej spodnje pa tudi zgornje hrbtenice – so ključ do pravilne telesne drže, ki manjša tveganje za poškodbe ali bolečine tako v vsakdanu kot tudi pri drugih športnih aktivnostih. Direktno tako vadba pilates ne naslavlja tistih mišic, ki so vidne na prvi pogled, na primer izklesane trebušne mišice, pač pa globlje vgrajene, ki omogočajo delovanje celotnega telesa.

Prav tako pilates omogoča razvoj prožnosti mišic in gibljivosti sklepov. Ob redni vadbi telo počasi izgrajuje dolge in elastične mišice trupa, nog in rok, kakršne so mišice plesalk in plesalcev. Pri vadbi se lahko uporabljajo tudi različna oprema in dodatki, ki omogočajo, da dosežete vse tiste skrite mišice, ki jih z drugimi načini vadbe, ki ciljajo na bolj površinske mišice, ni mogoče aktivirati. Visoka pozornost, ki jo zahteva natančno izvajanje, krepi tudi koncentracijo in fokus ter vas uči tehnično natančne izvedbe gibov.

Komu je vadba namenjena?

Tako je vadba pilates pravzaprav primerna za vse in dobro je vedeti, da obstajajo različni načini, kako to vadbo vključiti v svoj rekreacijski načrt. Za tiste, ki se želite izogniti bolečinam v hrbtenici, bo trening, ki se osredotoča na mišice jedra, omogočil krepitev telesa, ne da bi se pri tem potili ali morali vložiti ogromno časa. Prav tako je zmerno izvajanje lahko v veliko pomoč po poškodbi, zaradi katere ste dolgo časa preležali. Vadba vam bo namreč vrnila moč za vzravnano držo in hojo.

Izvajanje pilatesa oziroma določenih vaj je lahko tudi uporabna kombinacija s treningi za moč, saj bo tako okrepljena in zagotovljena dobra drža npr. med dvigi uteži. Za tiste, ki pa si želijo dolgih in gladkih mišic, vitkega, a ne preveč »nabitega« telesa, pa naj bo pilates osrednja vadba, ki jo izvajajo.

Poleg notranjih trebušnih mišic, mišic on hrbtenici boste poskrbeli tudi za vitke stegenske mišice ter izboljšali svojo raztegljivost in gibljivost sklepov. Vadba bo pustila pozitivne rezultate tudi na vaši stabilnosti. Pozanimajte se o različnih tipih vadbe pilates.

Preberite tudi: Nosečnice, ali že izvajate pilates?

Top