KAZALO
Domov > Smučanje > Marcel Hirscher – najboljši smučar vseh časov?

Marcel Hirscher – najboljši smučar vseh časov?

Marcel Hirscher

8 velikih kristalnih globusov za skupni seštevek svetovnega pokala, 6 malih globusov za zmage v slalomskem seštevku, 2-kratni olimpijski prvak, 7-kratni svetovni prvak. 67 zmag v svetovnem pokalu, 138 uvrstitev na oder za zmagovalce, 3-kratni zmagovalec v veleslalomu in 2-kratni zmagovalec v slalomu v Kranjski Gori.

To so največji uspehu enega od najboljših smučarjev vseh časov. Vsi ljubitelji smučanja zagotovo veste, da je to glavni nabor uspehov izjemno slavnega avstrijskega smučarja Marcela Hirscherja. Zadnja velika novica o njem pa je ta, da je v začetku letošnjega septembra na novinarski konferenci v Salzburgu napovedal slovo od alpskega smučanja. V svoji karieri je nastopil kar na 245 tekmah, od tega jih je na več kot polovici končal na stopničkah.

Bo kdo podrl rekord; osem zaporednih velikih globusov?

Strokovnjaki dvomijo, da bo komu tudi v prihodnje uspelo podreti ta veliki rekord, torej osem zaporednih velikih kristalnih globusov. Pri tem pa na veliko poudarjajo, da je Marcel Hirscher dokaz za to, da v smučanju ne gre le za vrhunsko pripravljenost in najvišjo raven smučanja, temveč tudi za vrhunsko tehnološko podporo.

Za Marcela mnogi namreč trdijo, da je imel ves čas na voljo tudi vrhunsko tehnološko podporo in to v veliko večjem obsegu kot pa kateri koli drug smučar.

Marcel Hirscher ves čas korak pred ostalimi

Marcel je najpogosteje označen kot izjemen smučar ali celo smučarski genij. Prav vse, kar ga je v času njegove kariere obdajalo in podpiralo, je bilo na najvišji mogoči ravni. Seveda to nikoli ni zmanjševalo njegove smučarske kakovosti, delovne pripravljenosti in niti ne psihološke trdnosti. Že v tem je bil vedno korak ali dva pred ostalimi vrhunskimi smučarji.

Pri svojem delu je bil Marcel Hirscher vedno povsem osredotočen, kar potrjujejo tudi njegovi trenerji. Vedno ga je zanimalo predvsem dvoje: bistvo in perfekcionizem.

Petkrat športnik leta

Hirscher je bil na Dunaju kar petkrat razglašen za najboljšega avstrijskega športnika. Mnogi ga označujejo tudi kot popolnega smučarskega genija, ki ima v smučanju izjemno jasno sliko. Ponašal se je z zmagovalno kombinacijo: velika kondicijska pripravljenost in zmagovalna miselnost.

Večji del smučarskih proizvajalec je spravil na zelo visoko raven; tako, da mu je bilo kar težko slediti. Znano je, da je imel celo na treningih na cilju vsaj 10 parov smuči in 5 parov smučarskih čevljev. Poleg tega ga je na cilju vedno čakala izkušena Atomicova ekipa. In tudi zato je bil lahko tako zelo uspešen.

Se lahko kosa z drugimi smučarskimi legendami?

Veliko ljudi se je ob najavi Marcela, da bo prenehal s svojo tekmovalno smučarsko kariero, pričelo spraševati, ali gre za najboljšega smučarja vseh časov. Marsikdo ga zdaj primerja z velikimi smučarskimi legendami, kot so bili Stenmark, Tomba, Mayer in nekateri dugi.

Se Marcel Hirscher lahko kosa z njimi? Po številu lovorik vsekakor, vendar bo za vse najbolj pravično, da zaključimo, da je Marcel nedvomno najboljši smučar svoje dobe.

Top