KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Otroški poganjalec – popolna priprava na kolesarjenje

Otroški poganjalec – popolna priprava na kolesarjenje

Otroški poganjalec

Takoj, ko naši otroci samostojno hodijo, si starši želimo, da bi otrok tudi čim hitreje pridobil dobro ravnotežje. Izredno praktična in priročna igrača je v tem primeru poganjalec, ki otroku predstavlja prvo prevozno sredstvo, ki ga lahko samostojno obvlada že zelo zgodaj. Vožnja s poganjalcem otroka uči samostojnosti, poskrbi za otrokovo samozavest in neizmerno zabavo, saj lahko z njim oponaša marsikatero vozilo in se zraven še oglaša.

Na tržišču je danes pestra ponudba otroških poganjalcev iz različnih materialov, barv, oblik in velikosti. Običajno se starši za poganjalce odločate predvsem zaradi tega, da si otroci urijo ravnotežje in pridobivajo koordinacijo. Še posebej pa starše navdušuje dejstvo, da se otroci gibajo na svežem zraku in so hkrati aktivni. Torej so poganjalci mini vozila za mini ljudi z veliko domišljije in polno energije.

Otroški poganjalec naj ne bo previsok

Ne glede na to, za kakšen poganjalec se boste odločili, vedite, da mora vaš otrok imeti poganjalec takšne velikosti, da bo z nogami lahko trdno stal na tleh. Kajti prevelik poganjalec je lahko za otroka izredno nevaren, saj se ne more samostojno poganjati, kaj šele ustaviti, ko bi to želel. Ker se s prevelikim poganjalcem otrok prevrača levo in desno, ne razvija potrebnega ravnotežja in koordinacije, kar pa je glavni smisel teh otroških vozil.

Poganjalec Specialized Hotwalk 12
Poganjalec Specialized Hotwalk 12 v modri barvi (2020) – Extremevital.com

Ste vedeli, da ima otroški poganjalec običajno že nastavljivo višino sedeža, zato lahko le-ta raste z otrokom in ga ni potrebno stalno menjati? Ker se otroci spretnosti s poganjalcem hitro naučijo in si samostojno vožnjo hitro pridobijo, se vam ne bo potrebno stalno sklanjati k otroku in ga vseskozi držati, da ne izgubi ravnotežja. Kljub temu pa kot starši svojega otroka navajajte, da že v rani mladosti uporablja kolesarsko čelado ustrezne velikosti.

S poganjalcem se otroci naučijo nadzorovati hitrost

Poganjalci so odlična predpriprava za otroško kolo s pedali. Ko otroci že v rani mladosti s poganjalcem osvojijo ravnotežje in zadosten čut za hitrost, so pripravljeni na novo dogodivščino. Ker na kolesu otroci dosežejo velike hitrosti, je pomembno, da se na poganjalcu naučijo ustavljati in nadzorovati hitrost do te meje, da so čim bolj varni.

Poganjalec Specialized Hotwalk 12 za deklice
Poganjalec Specialized Hotwalk 12 v roza barvi (2020) – Extremevital.com

Otroški poganjalci imajo tudi veliko prednost, ker so izredno lahki in niso okorni kot druga otroška prevozna sredstva. To staršem omogoča lažji transport in enostavnejše pospravljanje. Zato bo to privlačno vozilo postalo v družini nepogrešljivo pri daljših sprehodih ter podvigih v naravi, saj se bo v prtljažniku avta vedno našel prostor še za to vozilo.

Lepi in simpatični poganjalci se najdejo za vsakogar

Na trgu danes lahko najdete takšne in drugačne poganjalce iz različnih materialov in različnih velikosti. Zelo privlačni in mikavni so leseni poganjalci, ki s svojim videzom očarajo marsikoga. Izdelani so iz različnih vrst lesa, vsi premazi in barve pa so netoksični in otrokovemu zdravju ne škodijo.

V različnih barvah najdete tudi kovinske in aluminijaste poganjalce. Ti so lahko poslikani ali polepljeni z različnimi motivi, ki otroka še kako privlačijo. Otroci se z njimi pri igri vživijo v različne vloge in ne vedoč migajo, dirjajo, poganjajo, se hihitajo ter vreščijo, ko poganjajo svoje novo mini vozilo.

Vir: https://znanjelovec.si/otroski-poganjalec

Top