KAZALO
Domov > Zdravje > Kako preprečiti motnje hranjenja pri otrocih?

Kako preprečiti motnje hranjenja pri otrocih?

Motnje hranjenja pri otrocih

Motnje hranjenja so nevarna duševna bolezen, ki ne škodi le fizičnemu zdravju, temveč tudi samospoštovanju in psihičnemu počutju posameznika. Še posebej hudo je, če se motnje hranjenja pojavijo v mladosti, saj najstniške osebnosti še niso do konca razvite, posledično pa so še toliko bolj občutljive.

Velika večina ljudi z motnjami hranjenja, več kot 90 %, je ženskega spola, starih od 12 do 25 let. To ne pomeni, da moški ne morejo trpeti za motnjami hranjenja – motnje se lahko pojavijo pri vseh, ne glede na spol, starost, raso ali socialno-ekonomsko ozadje. Zato je preprečevanje motenj hranjenja ključnega pomena. Če jih ne zdravimo takoj in pravilno, imajo lahko tovrstne motnje dolgoročne uničujoče posledice.

5 nasvetov za preprečevanje motenj hranjenja pri otrocih

Vsekakor je pomembno, da smo na tekočem o motnjah hranjenja, da bi prepoznali opozorilne znake in poiskali ustrezno zdravljenje. To še posebej velja za starše najstnikov in najstnic, ki so lahko še posebej občutljivi za motnje hranjenja, saj se njihovo telo zaradi pubertete spreminja, poleg tega pa se lahko soočajo tudi z večjim pritiskom vrstnikov, da bi bila njihova postava videti na točno določen način, kakor zahtevajo trenutni trendi.

Prilagamo nekaj nasvetov za starše za preventivno preprečevanje motenj hranjenja, s katerimi lahko otrokom privzgojijo pozitivno telesno podobo in pomagajo preprečiti motnje hranjenja, še preden se otroške misli o negativni samopodobi lahko ukoreninijo.

1. Bodite otrokov vzornik

Otroci se veliko naučijo od svojih staršev. Tudi če se ti tega ne zavedajo in nekaj podzavestno počnejo, otroci si dejanja in besede zapomnijo. Zato preučite svoje misli, stališča in vedenje do lastnega telesa.

Oče in sin
Poskrbite, da se bo otrok od vas priučil pozitivnih miselnih vzorcev.

Če nenehno kritizirate sebe ali druge, se slabo prehranjujete ali se na drugačne načine slabo obnašate do sebe in drugih, se bo vaš otrok naučil enako. Otroku bodite dober zgled s pozitivnim, zdravim odnosom in vedenjem, kot so razumno prehranjevanje, gibanje, spoštovanje razlik in sprejemanje samega sebe.

2. Izobražujte svojega otroka

Ko ste se seznanili z nevarnostmi motenj hranjenja, te informacije delite s svojim otrokom. S sinom ali hčerko se pogovorite o nevarnostih poskusov spreminjanja telesne oblike s skrajnimi dietami ali drugimi nezdravimi ukrepi, o tem, kako je zmerna telesna vadba koristna za zdravje in o pomenu uživanja dobro uravnoteženih obrokov vsaj trikrat na dan. Tudi tu lahko kot starši dodate svoj ton s konkretnimi nasveti o prehrani in gibanju.

Otroku razložite cilje zdravega življenja, za katere bi si morala prizadevati celotna družina, ne le otroci. Čim pogosteje kuhajte in jejte vsaj večerjo in zajtrk skupaj kot družina ter si vzemite čas za zabavne telesne dejavnosti, ki jih lahko izvajate vsi skupaj, kot sta pohodništvo in plavanje.

3. Utišajte medije

Otroci (in odrasli) smo nenehno bombardirani s podobami, ki prikazujejo nerealne ideale. Posledično je lahko izoblikovano naše napačno prepričanje, da je določen tip telesa edini način za doseganje moči, priljubljenosti in popolnosti. Otroku pomagajte razumeti, da gre za izkrivljene podobe in da je treba slaviti človeško telo v vseh oblikah in velikostih.

4. Telesna teža naj ne bo prioriteta

Ne govorite o idealnih številkah razmerja telesne teže in višine, temveč pogovore o otrokovem telesu oblikujte bolj v smislu njegovega splošnega dobrega počutja. Poudarite vadbo za njegovo zdravje in ne vadbe za spremembo telesa ter se pogovarjajte o tem, kako dobro je sodelovati pri dejavnostih, ki ga veselijo in pri katerih se giblje.

Pomembno je tudi, da dejavnosti izbere sam in da ga v določeno fizično aktivnost ne silite, če mu tovrsten šport ni všeč. Vaš otrok lahko izbira med raznoliko ponudbo športnih dejavnosti, kot so ekipni športi, samostojne dejavnosti, kot je vožnja s kolesom, ali celo dejavnosti za lajšanje stresa, kot sta joga in pilates.

5. Krepite otrokovo samozavest

Spodbujajte otroka k sodelovanju pri športnih, intelektualnih in družabnih dejavnostih, ki krepijo njegovo spoštovanje do samega sebe ter njegovega telesa in spoštovanje do drugih.

Če ima vaš otrok dobro razvit občutek o sebi in trdno samospoštovanje, bo manj verjetno, da se bo zatekel k dietam in neurejenemu prehranjevanju, da bi se počutil bolje. Prav tako se bo bolje znašel v situacijah, kjer bodo zaradi družbenih pritiskov na tapeti stereotipi in predsodki o vizualni podobi.

Če se vi, vaš otrok ali nekdo, ki ga imate radi, spopadate z motnjami hranjenja, morate takoj poiskati pomoč. Motnje hranjenja so nevarne duševne bolezni, ki se le redko izboljšajo same od sebe. Pomembno je, da poiščete zdravljenje v strokovni ustanovi s programi in strokovnim znanjem za obravnavo motenj hranjenja.

Top