KAZALO
Domov > Tek > Koliko kalorij porabimo med tekom?

Koliko kalorij porabimo med tekom?

Poraba kalorij med tekom

Znano je, da med tekom izgubimo kar nekaj kalorij, zato je tek vsekakor odlična aktivnost, če želite izgubiti odvečne kilograme. Za mnoge pa je najpomembnejše vprašanje, koliko kalorij izgubimo med omenjeno športno aktivnostjo. Pa skupaj poiščimo odgovor na to vprašanje.

Poraba kalorij je odvisna od več dejavnikov

Morda boste presenečeni, da je odgovor na to vprašanje sprva zelo preprost: med tekom izgubimo 62 kalorij na kilometer. A je ta podatek popolnoma neuporaben, če ga uporabimo za posameznike v resničnem svetu in ne v laboratorijskih pogojih.

Poraba 62 kalorij na kilometer je zgolj groba ocena in je nek minimum, ki ga lahko pričakujete vsi tisti, ki tehtate 50 do 60 kg. Če tehtate 90 do 100 kg ali pa je vaša intenzivnost teka visoka, boste zagotovo porabili vsaj 80 do 100 kalorij na kilometer.

Dejstvo je, da na porabo kalorij vpliva mnogo dejavnikov. Med njimi sta ključnega pomena teža in višina, zato je to eden od razlogov, zakaj številne mobilne aplikacije od nas zahtevajo tovrstne informacije. Na porabo pa seveda vplivajo tudi intenzivnost teka, naklon, teren in celo vreme.

Znano je, da težji ljudje porabijo več kalorij, enako pa velja tudi za intenziven tek po razmočenem terenu z velikim naklonom, če ga primerjamo z lahkotnim joggingom po ravni cesti. Najboljši pokazatelj tega, kako dobro delate, je vaš srčni utrip, zato je merilec srčnega utripa, ki meri tudi porabo kalorij, dobrodošel pripomoček pri teku.

Ali je tek dober način za hujšanje?

Odgovor na vprašanje o porabi kalorij je zelo kompleksen, zato je na tem mestu bolj smiselno vprašanje, ali je tek dober način za hujšanje. Odgovor je, da je tek odlična aktivnost, s katero lahko izgubite odvečne kilograme, a njegovo bistvo ni le v porabi kalorij.

Strokovnjaki so mnenja, da je za hujšanje dovolj že nižja intenzivnost teka z nekaterimi visoko intenzivnimi intervali. Tudi če ste v teku šele začetnik, je priporočljivejši počasnejši tempo, pri katerem gre za največjo oksidacijo maščob, ki jo lahko povežemo s srčnim utripom.

Hujšanje med tekom
Tek je odlična aktivnost, če želite odpraviti odvečne kilograme.

Poraba kalorij se tako lahko prilagodi kardio treningu z nizko intenzivnostjo, ki ga lahko izvajate dalj časa, kot tudi intervalom visoke intenzivnosti blizu vašega maksimalnega srčnega utripa. Tek je ena od najučinkovitejših aktivnosti, s katero lahko hitro dosežete vsaj 80 % maksimalnega srčnega utripa, kar ni tako enostavno.

Pri teku je ključnega pomena, da ne tečete zgolj zaradi porabe kalorij, ampak zato, da pri tem uživate. Čeprav boste imeli morda na začetku mešane občutke, pa ga boste sčasoma zagotovo vzljubili. Dejstvo je, da lahko porabljate kalorije in hujšate ne glede na to, ali tečete, dvigujete uteži ali izvajate HIIT treninge. Najpomembneje je, da pri tem uživate in se želite z aktivnostjo redno ukvarjati.

Poraba kalorij in prehrana

Prav tako pomembna stvar pri teku in kalorijah je tudi ta, da boste v primeru intenzivnejšega režima treningov pred maratonom dejansko težko vzdrževali telesno težo. Glavna razloga za to sta večja količina teka in kalorije, ki jih boste pri tem porabljali. V takšnih situacijah je ključnega pomena, da ustrezno poskrbite za energetske zaloge, s čimer se boste izognili nezdravim obrokom, ker boste nenehno lačni.

Strokovnjaki so menja, da je pri tem ključnega pomena zdravo prehranjevanje. Ta naj vključuje veliko zelenjave, ne smete pa pretiravati z ogljikovimi hidrati. Veliko večji učinek ima, če vnaprej načrtujete svoje regeneracijske obroke in razmislite o morebitnih dodatkih, ki jih težko pridobite s prehrano.

Vsekakor je tek aktivnost, s katero porabljamo kalorije. Koliko, pa je odvisno od številnih dejavnikov. Bistveno je, da se poraba kalorij prilagaja glede na intenzivnost aktivnosti, zato tek že od nekdaj velja za odličen način izgubljanja odvečnih kilogramov. Ne glede na število porabljenih kalorij, pa je bolj pomembno dejstvo, da pri teku uživate.

Top