KAZALO
Domov > Smučanje > Na kaj paziti pri izbiri smučarskih čevljev?

Na kaj paziti pri izbiri smučarskih čevljev?

Izbira smučarskih čevljev

Čeprav je smučanje po zasneženih strminah za vsakega smučarja zagotovo neprecenljiv užitek, pa je izbira smučarske opreme nekaj povsem drugega. Sploh izbira ustreznih smučarskih čevljev lahko za marsikoga predstavlja pravo nočno moro. Zato ni nič čudnega, da veliko slabe volje pri smučarjih povzroči prav napačna izbira čevljev. Kako tudi ne, saj je pri tem potrebno upoštevati veliko dejavnikov. Zato se je po nakupih potrebno odpraviti premišljeno in pametno. Le tako boste iz trgovine odšli s smučarskimi čevlji, ki vam bodo še dolgo zvesto služili.

Prav nič presenetljivo ni dejstvo, da so smučarski čevlji v mnogih pogledih najpomembnejši del smučarske opreme. Odločajo o tem, kako hitra, prijetna in udobna bo smuka. Če boste imeli na nogah neustrezne čevlje, vam bodo ves užitek pokvarile boleče in otečene noge. Sodobni smučarski čevlji imajo za seboj dolgo pot, saj so pravo malo čudo tehnologije. Morajo biti trpežni in odporni, hkrati pa udobni in prijetni tudi takrat, ko jih nosimo cel dan. Poleg tega se je potrebno zavedati dejstva, da smučarski čevlji predstavljajo stik smučarja s smučko. Tako lahko napačno izbrani čevlji povzročijo oteženo vodenje smuči.

Dolžina in širina smučarskih čevljev

Izredno pomembna je prav izbira ustrezne dolžine smučarskih čevljev. To pa zato, ker lahko ob napačni izbiri pride do takšnih in drugačnih težav. Če boste izbrali prevelik čevelj, bo vaša noga začutila praznino ter napenjala prste, da bi zapolnila prazen prostor. Takšne napetosti pa lahko privedejo do krčev, bolečin, žuljev ter mrtvičenja noge. Ravno tako so povsem neustrezni premajhni smučarski čevlji, a danes se le redko zgodi, da si kdo kupi takšne čevlje.

Smučarski čevlji Salomon MTN Explore (2019)
Smučarski čevlji Salomon MTN Explore (2019) – Extremevital.com

Velikost smučarskih čevljev se meri po lestvici Mondopoint, tako da lahko na običajne številke čevljev kar pozabite. Primer: če dolžina noge meri 25 cm, je vaša Mondo številka 25. Velikost torej temelji na dolžini noge v centimetrih. Najboljši način za določitev pravilne velikosti je velikost zunanje školjke čevlja. To pomeni, da morate odstraniti notranji čevelj, potem pa nogo vstavite v školjko ter jo potisnete naprej. Vaši najdaljši prsti se morajo dotikati konca školjke. Nato izmerite, koliko prostora imate med peto in zadnjo stranico školjke. Če je prostora od 15 do 20 mm, potem je velikost smučarskega čevlja izbrana pravilno.

Poleg dolžine čevljev je še kako pomembna širina. Prav vsak človek ima edinstveno stopalo, ki se od drugih razlikuje tudi po širini in višini narta. Zato vam svetujemo, da določite širino svojega stopala in izberete ustrezen čevelj. Proizvajalci smučarskih čevljev proizvajajo različne širine čevljev, zato morate izbrati pravi model za svojo nogo.

Trdota smučarskega čevlja

Pri nakupu ustreznih smučarskih čevljev nikar ne pozabite na njihovo trdoto. Navadno je izražena s fleksom, zapisana pa je že v samem imenu smučarskega čevlja. Flex vam pove, kakšno silo potrebujete, da smučarski čevelj upognete naprej.

Pri izbiri prave trdote smučarskega čevlja je potrebno upoštevati fizično kondicijo, moč smučarja način smučanja in težo smučarja. Težji in bolj izkušen smučar ste, večjo trdoto čevlja boste potrebovali.

Spletna trgovina Extreme Vital vabi k nakupu!

V spletni trgovini Extreme Vital lahko najdete smučarske čevlje, ki bodo popolnoma zadostili vašim željam in potrebam, saj je ponudba prav zares bogata. Vabimo vas, da si vzamete čas ter pregledate smučarske čevlje, ki so na voljo. Zagotovo boste našli pravi par zase.

Top