KAZALO
Domov > Zdravje > 6 nasvetov za zniževanje krvnega tlaka

6 nasvetov za zniževanje krvnega tlaka

Znižanje krvnega tlaka

O visokem krvnem tlaku se v zadnjem času veliko govori, saj takšno stanje strokovnjaki uvrščajo med bolezni sodobnega časa. Vendar, kaj sploh pomeni povišan krvni tlak in kdaj je čas za alarm, ve le malo ljudi. Za mnoge pa je uganka tudi to, kako se z visokimi vrednostmi krvnega tlaka najbolje spopasti.

Kaj je krvni tlak in kdaj je čas za alarm?

Za normalno življenje, delo in bivanje se po naših žilah neprestano pretaka kri. Ta na stene žil pritiska pod določeno silo in temu pritisku pravimo krvni tlak. Opredeljujeta ga dve številki, ki vam jih običajno zdravnik vedno izmeri na zdravniškem pregledu. To sta:

  • vrednost sistoličnega krvnega tlaka, ki vam pove najvišji krvni tlak v žili ob utripu srca; normalne vrednosti se gibljejo od 120 – 129 mmHg;
  • vrednost diastoličnega krvnega tlaka, ki vam pove najnižji krvni tlak v žili med dvema utripoma; normalne vrednosti se gibljejo od 80 – 84 mmHg.

Ti dve vrednosti sta ključnega pomena pri ugotavljanju, kdaj je krvni tlak prenizek oziroma previsok. Praviloma velja, da se krvni tlak z leti razlikuje, vsekakor pa drži, da v primeru, ko je krvni tlak konstantno nad vrednostmi 140/90 mmHg, govorimo o povišanem krvnem tlaku oziroma hipertenziji.

Kako znižati krvni tlak po naravni poti?

Povišanemu krvnemu tlaku z razlogom pravimo tudi tihi ubijalec. Konstantno povečane vrednosti namreč ogrožajo srce, možgane in ledvice, kar lahko v skrajnem primeru povzroči tudi možgansko kap, odpoved ledvic ali srčno kap.

Merjenje krvnega tlaka
Redno merjenje krvnega tlaka je pri starejših še posebej pomembno.

Zato je še kako pomembno, da ob povečanem krvnem tlaku nemudoma ukrepate. Svetujemo vam, da obiščete osebnega zdravnika, veliko pa lahko storite tudi s spremembo svojega življenjskega sloga. V nadaljevanju spoznajte nekaj preprostih nasvetov.

1. Zmanjšajte vnos soli

Sol se že tisočletja uporablja za izboljšanje okusa hrane in konzerviranje, prav tako pa nanjo naletimo v različnih živilih. Če dobro pomislite, potem lahko nevede dnevno zaužijete hitro preko 5 g soli, kolikor jo priporoča Evropska agencija za varno hrano. Ob povečanem krvnem tlaku je zelo pomembno, da njen vnos omejite in se izogibate vsem slanim izdelkom, mesninam in drugi konzervirani hrani z veliko soli.

2. Poskrbite za uravnoteženo prehrano

Če do sedaj temu niste posvečali veliko pozornosti, potem je ob povečanem krvnem tlaku še kako pomembno, da zaužijete veliko sadja in zelenjave, omejite uživanje nasičenih maščob, sladkorjev in soli. Tedensko zaužijte dovolj rib, živalske maščobe nadomestite z rastlinskimi, izbirajte polnozrnate izdelke, zaužijte veliko vlaknin, pri pripravi obrokov pa živila raje obdelajte z dušenjem in kuhanjem.

3. Zaužijte dovolj kalija

Kalij je enako pomemben element v našem telesu kot natrij. Če ga zaužijete premalo, to lahko poruši njegovo razmerje z natrijem, kar posledično vpliva na previsok krvni tlak. Kalij je prisoten v številnem sadju in zelenjavi, kot so na primer banane, krompir, špinača in leča.

4. Poskrbite za redno telesno aktivnost

Znano je, da telesna aktivnost pomembno vpliva tako na fizično kot psihično zdravje. Redna telesna aktivnost sčasoma zmanjša pritisk na arterije, kar pripomore k nižjemu krvnemu tlaku.

Telesna aktivnost znižuje krvni tlak
Redna telesna aktivnost pozitivno vpliva na zniževanje krvnega tlaka.

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije bi morali biti zmerno telesno aktivni najmanj 150 minut na teden. Ob tem pa bi morali poskrbeti še za nekoliko intenzivnejšo vadbo, in sicer vsaj 75 minut na teden.

5. Zmanjšajte svojo telesno težo

Prekomerna telesna teža je pogost dejavnik povečanega krvnega tlaka, saj se z njo povečuje obremenitev srca. Zato boste veliko storili že s tem, če boste izgubili nekaj odvečnih kilogramov. Poskrbite za redno telesno aktivnost in uravnoteženo prehrano, in rezultati bodo kmalu vidni.

6. Izogibajte se kajenju in alkoholu

Kajenje in alkohol sta prav tako dejavnika, ki pomembno vplivata na nabiranje maščob na stenah arterij in s tem posledično na zdravje. Opustitev kajenja in omejitev uživanja alkohola sta zelo pomembna za zmanjšanje hipertenzije in največ, kar lahko storite za svoje zdravje.

Top