KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Na kaj morate biti pozorni pri nakupu kolesarske čelade?

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu kolesarske čelade?

Nakup kolesarske čelade

Čeprav je kolesarska čelada obvezna le do določenega leta starosti, odgovorni kolesar ne bo nikoli kolesaril brez nje. Čelada naj zato tudi za vas postane obvezen del opreme za kolesarjenje.

Uporaba kolesarske čelade ni smiselna le za daljšo ter zahtevnejšo vožnjo, temveč tudi na poti v trgovino ali službo. Pazite, da bo na glavi dobro pripeta. Čelada, ki binglja ali je obešena na krmilo, vam nič ne koristi oziroma lahko zaradi nje še hitreje padete in se poškodujete. Če pa je še nimate ter si jo želite čim prej kupiti, vam podajamo nekaj koristnih nasvetov.

1. Bodite pozorni na velikost čelade

Čeprav boste nekateri med vami najprej razmislili o tem, katera barva čelade se bo najbolje ujemala s preostalo kolesarsko garderobo, je bolje, če pred tem ugotovite pravo velikost. Izmerite si obseg glave nad ušesi. Na ta način boste vedeli, katera velikost školjke bo ustrezala vaši glavi.

Za dobro prileganje bo poskrbela notranja nastavljiva konstrukcija čelade. Ker so glave ljudi različno oblikovane, ni nujno, da vam bo izbrana velikost čelade zagotavljala pravilno izbrano čelado. Čelado pred nakupom obvezno preizkusite. Če boste začutili pritisk na sence, posezite po nekoliko večji.

2. Dolžina traku za zapenjanje

Nekateri deli čelade se vam morda zdijo nepomembni oziroma jim ne namenjate večje pozornosti. Bodite pozorni zlasti na dolžino traku za zapenjanje pod brado. Ta je vedno nastavljiva, toda preverite, kakšna je zaponka. Izberite takšno, ki jo boste brez večjih težav zapeli in odpeli – tudi s kolesarskimi rokavicami.

3. Ujemanje čelade z očali

Pomemben del opreme so tudi sončna oziroma kolesarska očala. Pri nakupovanju čelade ne pozabite preveriti, ali vam čelada očala pritiska preveč na nos. V tem primeru raje posezite po drugem modelu.

Novejše čelade so večinoma zadaj potisnjene v zatilje in kot takšne se bodo dobro ujele tudi s kolesarskimi očali. Kljub temu se velja pred nakupom o tem prepričati.

4. Preverite proizvajalca kolesarske čelade

Ne nazadnje bodite pozorni še na to, da boste čelado kupili v specializirani trgovini s kolesarsko ali športno opremo. Tam so vam na voljo kolesarske čelade vrhunskih proizvajalcev, ki sledijo trendom in so stalno v koraku s časom. Čeprav boste zanjo morda plačali kakšen evro več, jo boste lahko brez težav uporabljali pet do osem let.

Če npr. preverimo ponudbo specializirane kolesarske trgovine Extreme Vital, ki v Sloveniji velja za eno izmed bolje založenih, najdemo kolesarske čelade naslednjih blagovnih znamk:

  • Poc,
  • Scott,
  • Rudy Project,
  • Specialized,
  • Uvex,
  • Met,
  • Casco,
  • NorthWave,
  • O’Neal,
  • in nekatere druge.

5. Po nakupu kolesarske čelade

Vsekakor boste morali za čelado tudi ustrezno skrbeti. Preznojeno in slano čelado je najbolje oprati kar v mlačni vodi. Pri negi čelade ne uporabljajte čistil oziroma agresivnih čistilnih sredstev. Prav tako jo vedno dobro zaščitite pred večjimi temperaturnimi nihanji.

Vse čelade, katerih slike si lahko ogledate v tem prispevku, najdete v ponudbi specializirane trgovine Extreme Vital.

Top