KAZALO
Domov > Smučanje > Popoln vodič za nakup snowboard opreme

Popoln vodič za nakup snowboard opreme

Vodič za nakup snowboard opreme

Snowboardanje ali deskanje na snegu je vrsta športa, ki vključuje spust po zasneženem pobočju. Deskar stoji na snežni deski, ki je skoraj ves čas pritrjena na njegove noge. Drsenje po snegu se izvaja na opremljenem snowboardu z vezmi. Smer deske se upravlja s pokrčenimi koleni.

V zadnjih desetletjih se je med ljubitelji snowboardanja razvilo več kot 10 različnih stilov tovrstnega športa. Za učinkovito izvajanje vsakega izmed stilov pa je potrebna primerna oprema.

Iščete kakovostno opremo, ki vam bo omogočila udobno in brezskrbno deskanje na urejenih ali neurejenih snežnih površinah? Priporočamo vam specializirano trgovino Extreme Vital, kjer je na voljo snowboard oprema vrhunskih blagovnih znamk, kot so Burton, Arbor, K2, Furberg, Salomon, Smith, Poc, Deeluxe, Rip Curl, Oakley, Buff … Prepričani smo, da boste na zgornji povezavi našli vse, kar potrebujete.

Izbira snowboarda

Pri izbiri snowboard deske se je treba vprašati, po kateri vrsti terena najraje deskamo in kako naj se deska odziva na terenih, kjer bomo deskali. Glede na slednje so na voljo all mountain deske, directional, freeride, freestyle ali park deske, powder in split deske.

Najbolj vsestranske so all mountain. Primerne so za začetnike in deskarje, ki najraje raziskujejo različne vrste terenov. Directional deska je narejena tako, da se z njo lahko spuščate navzdol v svoji prevladujoči drži ter se med aktivnostjo ne obračate. Ker so v tem primeru vezi običajno pomaknjene bolj nazaj proti repu, deskarjem to zagotavlja, da lahko na urejenem terenu dosegajo višje hitrosti.

Snowboard Salomon Pulse WIDE (2022)
Freestyle snowboard Salomon Pulse WIDE – Extremevital.com

Freeride deske so narejene za tiste, ki najraje zapuščajo urejene proge in se spopadajo z različnimi vrstami terenov. Običajno so nastavljene za usmerjeno vožnjo, saj se deskarji v tem primeru raje vozijo v svoji naravni drži. Za freestyle ali park deske je značilno, da so krajše. To uporabnikom omogoča deskanje po različnih objektih ter izvajanje raznovrstnih trikov.

Za deskanje po sveže zapadlem pršiču so namenjene powder deske. V primerjavi z drugimi vrstami so širše in daljše. To uporabnikom omogoča, da se lahko spuščajo po površini novo zapadlega snega. Turnemu smučanju na snegu pa so namenjene split deske. Za hojo se ločijo na dva dela ter jih na ta način lahko uporabimo kot smuči.

Snowboard Arbor Crosscut Camber (2022)
Freeride snowboard Arbor Crosscut Camber – Extremevital.com

Pri izbiri snowboard deske ključno vlogo igra tudi velikost. Desko lahko postavite predse; to je eden od najhitrejših načinov, kako vsaj približno določiti njeno dolžino. Deska mora segati nekje do višine med nosom ter brado. Primerna dolžina je odvisna še od teže. Ta namreč pomembno vpliva na velikost sil, ki se prenašajo z deske na sneg. Težji deskar ob enaki višini torej potrebuje daljšo desko, ker mu bo na takšen način zagotovila boljšo kontrolo ter nadzor nad desko.

Preberite tudi: Kako izbrati popolno snowboard desko?

Izbira snowboard vezi

Vezi se ločijo na mehke, srednje trde ter trde. Ustrezati morajo trdoti izbrane snowboard deske. Če je deska mehka, morajo takšne biti tudi vezi.

Snowboard vezi Drake Reload (2022)
Freestyle snowboard vezi Drake Reload – Extremevital.com

Mehke vezi so primernejše za freestyle deske, ker zagotavljajo dovolj učinkovito gibljivost. Ta je še kako dobrodošla pri izvajanju takšnih in drugačnih trikov. Takšne vezi so primernejše tudi za začetnike, ker je z njimi zavijanje precej bolj preprosto.

Izbira snowboard čevljev

Snowboard čevlji morajo biti skladni z vezmi. Če so denimo vezi trde, morajo biti trdi tudi čevlji. Poleg funkcionalnosti ter dizajna je ključno še to, da se čevlji dobro prilegajo in da je uporabniku v njih udobno.

Snowboard čevlji K2 Ender (2022)
Premium all-mountain freestyle snowboard čevlji K2 Ender – Extremevital.com

Če snowboard čevlji niso pravilno nameščeni, slednje hitro moti krvni obtok. To pa seveda povzroča bolečine v okončinah. Pri nakupu obutve za deskanje na snegu zato bodite previdni, za dodaten nasvet pa se obrnite na prodajalca v specializirani trgovini.

Preberite tudi: Kako izbrati prave buce?

Izbira snowboard čelade in očal

Najpametneje je, da se čelada lepo prilega smučarskim očalom ter obratno. Čelada mora biti dovolj funkcionalna, lahka, čvrsta in ergonomsko zasnovana. Takšna namreč lahko dovolj učinkovito varuje glavo ob morebitnem padcu.

Snowboard čelada Poc Obex MIPS
Moška in ženska snowboard čelada Poc Obex MIPS – Extremevital.com

Pri nakupu snowboard očal pa so najpomembnejše leče. Na voljo sta dve vrsti leč: ravne in zaobljene oziroma krive leče. Slednje uporabniku ponujajo boljšo kakovost slike, in sicer zaradi večje površine.

Izbira snowboard oblačil

Oblačila za deskanje na snegu morajo biti dovolj topla ter vodoodporna. Izbirate lahko med različnimi materiali, modeli ter kombinacijami različnih proizvajalcev oziroma blagovnih znamk.

Snowboard oblačila Burton
Snowboard oblačila Burton: hlače Covert, pulover Crown Weatherproof Ho, bunda Dunmore – Extremevital.com

Lahko si omislite oblačila, ki so narejena po zadnjih modnih smernicah, ali pa takšna, ki so na voljo še iz preteklih sezon. V trgovini Extreme Vital boste našli zares pestro ponudbo snowboard oblačil za moške, ženske in otroke.

Izbira snowboard zaščitne opreme

K sreči se večina deskarjev na snegu odloča tudi za nakup zaščitne opreme. V to kategorijo izdelkov na primer sodijo ščitniki za hrbet. Na voljo so v različnih modelih. Najti je treba takšnega, ki se dobro prilega in vam lahko ponudi dovolj visoko mero zaščite.

Bistvo ščitnika za hrbet je, da ob padcu silo udarca razporedi po večji površini, s čimer bolje zaščiti telo pred poškodbami padcev in udarcev. Običajno so tovrstni ščitniki na voljo v velikostih S, M, L in XL.

Top