KAZALO
Domov > Kolesarstvo > 5 karakteristik cestnega kolesa

5 karakteristik cestnega kolesa

Cestno kolo - karakteristike

Če ste tudi sami med tistimi, ki najraje premagujete kilometre na cestnem kolesu, verjetno ves čas izbirate lokacije oziroma različne izzive. K sreči je pri nas kar nekaj izjemno zanimivih podvigov tudi za cestne kolesarje, kjer so se med drugim kalili naši daleč najbolj uspešni kolesarji.

Morda pa za vas cestno kolesarjenje predstavlja šele začetek. Poleg druge opreme že izbirate primerno cestno kolo. V nadaljevanju vam predstavljamo pet tipičnih karakteristik tovrstnega prevoznega sredstva.

1. Zavito krmilo in ožji plašči

Cestno kolo ali “specialka” se že na prvi pogled precej razlikuje od preostalih vrst koles. Od drugih se loči zlasti po precej zavitem krmilu in bistveno ožjih platiščih. Zavito krmilo zagotavlja več različnih načinov držanja, ki se med seboj ločijo predvsem na vrsto terena – ravnina, spust, vzpon, prav tako tudi glede na hitrost same vožnje.

2. Prestavne ročice, ki so vgrajene v zavorne

Eno od posebnosti cestnega kolesa predstavljajo tudi prestavne ročice. Te so vgrajene v zavorne, s tem pa kolesarju omogočajo prestavljanje brez dodatnih gibov rok oziroma spuščanja krmila zaradi menjave prestave.

Moško cestno kolo Specialized Allez E5 (2022)
Moško cestno kolo Specialized Allez E5 – Extremevital.com

Za novejše tipe cestnih koles je značilno, da imajo zadaj 12 verižnikov, spredaj pa 2. Slednje zagotavlja 24 različnih prestavnih razmerij. Trenutno je na cestah sicer največ takšnih specialk, ki imajo zadaj 10 ali pa 11 verižnikov, spredaj pa sta torej 2.

3. Velikost obročev večinoma 28 col

Večina cestnih koles za odrasle osebe ima velikost obročev 28 col. Za otroke so velikosti obročev seveda manjše – 20, 24 ali 26 col. Včasih je imela večina specialk klasične V oziroma čeljustne zavore. V zadnjem času pa so se z gorskih koles disk zavore preselile tudi na specialke.

Z razvojem kolesarstva na trg ves čas prihajajo nove različice cestnih koles. Lahko rečemo, da so kot neke vrste hibridi med cestnim in gorskim kolesom. Še zlasti priljubljena so gravel kolesa oziroma “makadamerji“. Zanje je značilno, da imajo večinoma karakteristike cestnega kolesa, samo da so na obročih širši plašči s profilom. To omogoča vožnjo tudi po makadamu.

4. Geometrija okvirja, ki je manj agresivna

Ko že omenjamo gravel kolo, naj omenimo še eno tipično lastnost. Geometrija okvirja je precej manj agresivna. V smer gorskih koles kaže tudi hibridno ciklokros kolo, ki se ga obenem uporablja tudi v disciplini tekmovalnega kolesarstva, v ciklokrosu.

Prav posebne oblike pa je specialka, ki se uporablja za vožnje na čas – v disciplini, kjer kolesarji vozijo sami. Za takšna kolesa je značilno, da so izjemno aerodinamična. V primerjavi z drugimi specialkami imajo drugačno obliko krmila. Ta ima namreč prav posebne vrste nastavkov za roke, ki kolesarju omogočajo, da se lahko nasloni ter zavzame še bolj aerodinamičen položaj. Tudi okvirji so precej trši in bolj aerodinamične oblike.

5. Ženska cestna kolesa imajo ožje krmilo

Naj posebej izpostavimo še cestno kolo, namenjeno nežnejšemu spolu. Razlika v primerjavi z moškimi še zdaleč ni samo v barvi. Obstaja namreč še nekaj drugih pomembnih razlik, ki jih je pri nakupu smiselno upoštevati.

Žensko cestno kolo Scott Contessa Speedster 15 (2022)
Žensko cestno kolo Scott Contessa Speedster 15 – Extremevital.com

Geometrija kolesa je sicer podobna oziroma pogosto enaka kot pri moškem, razlike pa se skrivajo v nekoliko ožjem krmilu, prav tako v obliki sedeža, prilagojenih prestavno-zavornih ročicah in v krajših gonilkah.

Za cestna kolesa v splošnem velja, da vam lahko ponudijo udobno in varno vožnjo po asfaltu ter drugih gladkih površinah. Z izbiro pravega tipa pa lahko samo še nadgradite svoje kolesarsko znanje. Še zlasti je cestno kolo dobrodošla izbira, če z njim želite prevoziti nekoliko daljše razdalje. Zapomnite pa si, da vsako cestno kolo zagotovo ni enako kakovostno in da ga je najpametneje izbrati v specializirani trgovini s kolesi in kolesarsko opremo.

Top