KAZALO
Domov > Tek > Jutranji tek – vzpostavite eno najbolj zdravih rutin

Jutranji tek – vzpostavite eno najbolj zdravih rutin

Jutranji tek

Tek je pogosto označen kot eden od najboljših in hkrati najcenejših načinov rekreacije. Z njim lahko izboljšate tako svoje fizično kot psihično zdravje. Med tekom se sprošča tudi hormon serotonin, ki je znan tudi pod imenom hormon sreče.

Če ste tekač začetnik, bodo za vas prvi tedni dokaj zahtevni, zato boste potrebovali veliko mero vztrajnosti in motivacije. V kolikor vas ovira pomanjkanje časa, si tek privoščite v zgodnjih jutranjih urah, kar bo vsekakor še dodaten plus. Mnogi strokovnjaki so namreč prepričani, da je jutranji tek ena od najbolj zdravih rutin na sploh. Morda pa vam to lahko potrdijo tudi vaši sorodniki in prijatelji, ki že dlje časa tečejo zjutraj.

Ujeli boste večje količine kisika in vlage

Jutranji tek je lahko izjemno lepo doživetje. Zdelo se vam bo, da ste na svetu popolnoma sami, saj vas bo obdajal čudovit mir, ki je lahko prava terapija za dušo in telo.

Zjutraj je v ozračju veliko kisika in vlage, kar je še dodatna prednost. Na ta način se boste naužili veliko svežega zraka ter napolnili s pozitivno energijo, ki jo boste zagotovo potrebovali čez dan.

Zjutraj tecite vsaj poleti

Če si nikakor ne morete privoščiti jutranjega teka in ker tudi sicer veliko bolj uživate v popoldanskem ali večernem teku, zjutraj tecite vsaj poleti. Poletna jutra so v primerjavi s popoldnevi mnogo bolj sveža, vaš tek pa bo tako veliko prijetnejši in tudi bolj zdrav.

Maščobe se vam bodo hitreje topile

Nekateri tekači tečejo zjutraj tudi zato, ker so pristaši ene od teorij, da je tek na tešče ena od najučinkovitejših rešitev za izgubljanje odvečne teže oziroma za topljenje maščob.

Tukaj so mnenja sicer različna. Nekateri menijo, da je zajtrk pred tekom nujen in da se brez njega ne da enako uživati v teku. Najbolje je, da sami preizkusite obe možnosti. Glede na počutje se odločite, ali boste pred tekom jedli ali ne. Ne glede na vse pa je zajtrk seveda nujen.

Tecite vsaj trikrat na teden

Če ne nameravate teči vsako jutro, pa se odločite, da boste tekli vsaj trikrat do štirikrat na teden. Le na ta način boste namreč dosegli želene učinke, ki so povezani z zdravjem in dobrim počutjem.

Tecite od 30 do 45 minut, med dvema vadbama je na začetku najbolje imeti en dan odmora. Prav tako naj bo na začetku v aktivnost vključena hoja; ne pretiravajte s tekom.

Pred vadbo se tudi dobro ogrejte, saj boste na ta način pripravili ter ogreli mišice za tekaški izziv. Zmanjšale se vam bodo možnosti za nastanek poškodb, ki pri teku niso redke. Med tekom pravilno dihajte, po končani vadbi pa ne pozabite na raztezne vaje.

Top