KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Nasveti za izbiro kolesarskega sedeža – za vožnjo brez bolečin

Nasveti za izbiro kolesarskega sedeža – za vožnjo brez bolečin

Kolesarski sedeži

Vsak ljubitelj kolesarjenja izredno rad prekolesari vsako uro svojega prostega časa. Veliko rekreativcev se z veseljem odloči za kolesarske počitnice, v katerih prevozijo ogromno kilometrov. Posledica tega so lahko tudi neprijetne bolečine v zadnjici. Ko se po dnevu ali dveh kolesarjenja pojavi neprijetna bolečina, se lahko hitro zgodi, da se nam kolesarjenje ne zdi več tako prijetno in ga lahko tudi hitro opustimo.

Na srečo obstaja nekaj trikov, ki vam bodo pomagali, da se bolečini izognete. Potrebno je le upoštevati nekaj nasvetov, ki vam bodo omogočili, da boste ponovno uživali na kolesu in brez težav prekolesarili tudi daljše razdalje. V spodnjem prispevku si lahko preberete nekaj glavnih smernic za udobnejše kolesarjenje.

1. Ustrezen kolesarski sedež je bistvenega pomena

Če nimate lastnega kolesa in se pri kolesarjenju vedno odločite za najem, je velika možnost, da ne boste udobno sedeli. Preden se torej odločite za najem, je dobro, da se pozanimate, kakšni sedeži so na voljo. Če je sedež izdelan iz vrhunskega in kakovostnega materiala, vam bo zagotavljal odlično raven udobja. Seveda pa si lahko prinesete tudi lasten sedež, kar je najboljša možnost.

2. Široko ali ozko? Trdo ali mehko?

Širina sedeža naj bo prilagojena razmiku medenične kosti. V vseh dobro založenih prodajalnah koles vam širino medenične kosti zmerijo s pomočjo blazine iz posebnega gela. Rezultat takšnega merjenja je nakup pravega sedeža. Drugi dejavnik, ki je povezan s širino sedeža, je vaš položaj sedenja. Tu obstaja enostavno pravilo, ki bi se ga morali držati vsi kupci: bolj kot je pokončen položaj sedenja, širše mora biti sedlo. Če vozite gorsko ali cestno kolo, so primernejši ožji modeli. Na mestnem ali rekreacijskem kolesu pa je sedlo lahko nekoliko širše.

Kolesarski sedež Specialized Power Arc Expert
Kolesarski sedež Specialized Power Arc Expert – Extremevital.com

Trdoto sedeža bi morali izbirati glede na svoje potrebe. Tu pa se žal veliko kolesarjev ujame v past in si kupi premehko sedlo. Sprva je takšno sedlo seveda bolj udobno, vseeno pa vožnja na premehkem sedlu hitro postane neprijetna. To je posledica neugodne porazdelitve tlaka. Na zelo mehkih sedežih se območje pritiska premakne preveč navzven in zaradi tega pride do bolečin.

3. Idealen položaj sedeža

Pri nastavljanju sedeža vedno začnite z višino in z naklonom sedla. Ko na kolesu sedite, se morate z konicami prstov dotikati tal. Če dosežete tla s podplati, je vaš sedež postavljen prenizko, kar se lahko kasneje pokaže tudi v težavah s koleni. Med kolesarjenjem bodite pozorni, da kolena pri pritisku na pedale niso višja od stegen.

Kolesarski sedež Specialized Power Pro Elaston
Kolesarski sedež Specialized Power Pro Elaston – Extremevital.com

Ko določite optimalno višino sedeža, si lahko prilagodite naklon, ki mora v osnovi biti raven. Če pa ne želite preveč obremeniti medenične kosti, lahko sedež nagnete nekoliko naprej, vendar ne preveč. Nikar pa ga ne smete nagniti nazaj, saj vas bo to oviralo pri prenosu moči.

4. Tudi oblačila so pomembna

Pri kolesarskih kratkih hlačah je še posebej pomembno natančno prileganje. Popolne kolesarske hlače morajo biti kvalitetne in se morajo tesno prilegati. Šiv okoli stegen in pas pa morata omogočati dovolj svobode gibanja. Oblazinjenje sedeža je potrebno prilagoditi medenični kosti in mora biti ravno tako prilegajoče.

Pri moških je oblazinjenje nekoliko ožje, pri ženskah pa nekoliko širše. Ali so vaše kolesarske kratke hlače primerne ali ne, lahko ugotovite pred samo vožnjo s kolesom. Hlače pred uporabo obrnite navzven in jih položite na vrh kolesarskega sedeža, tako da boste jasno videli, ali ustrezno pokrivajo sedež ali ne. Ko preizkušate kratke kolesarske hlače, bodite pozorni tudi na to, da med podloženim delom in telesom ni odvečnega prostora. Tako se boste izognili nepotrebnemu trenju ali dodatnim bolečinam, ki jih velikokrat povzročajo gube na tkanini. Tudi zato si je pri nakupu kolesarskih hlač potrebno vzeti dovolj časa.

Kolesarske hlače Castelli Free Tri
Moške oprijete kolesarske hlače Castelli Free Tri – Extremevital.com

Če se bolečina vseeno pojavi, pa si lahko pomagate na različne načine. Dandanes je na trgu veliko naprednih krem, ki delujejo tako preventivno. Poleg tega pa razkužujejo že vneta boleča področja.

5. Prevleka za sedež

Za daljše kolesarske izlete vam lahko pride prav tudi posebna prevleka za sedež. Na trgu obstajajo različne prevleke, kot je na primer jagnječja koža ali mešani ter visokotehnološki materiali z oblazinjenjem iz gela. Strokovnjaki priporočajo vodoodbojni in nedrseči material.

6. Pri nakupu sedeža upoštevajte naslednje napotke

Ko boste naslednjič kupovali nov sedež za svoje kolo, morate upoštevati določena priporočila. Tako boste kupili popoln kolesarski sedež, ki vam bo omogočil udobno kolesarjenje. Optimalni sedež za kolesarjenje:

  • se prilagaja telesu,
  • je ergonomsko oblikovan,
  • je ravno prav trd oziroma ravno prav mehak,
  • vam omogoča zadostno svobodo gibanja in stabilno držo na kolesu,
  • je primerno širok,
  • je najustreznejši za vaš način kolesarjenja,
  • je izdelan iz okolju prijaznih materialov.
Top