KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Bo cestno kolo zame prava izbira?

Bo cestno kolo zame prava izbira?

Cestno kolo

Če se sprašujete o vprašanju iz naslova, vas vsekakor vleče v nekoliko bolj resno kolesarjenje. Cestno kolo s seboj namreč prinaša precej več hitrosti, nekoliko manj udobja, a na vsak način tudi izziv postati boljši in hitrejši. Cestno kolo ni za vsakogar, zato je še kako pomembno, da pred nakupom kolesa dobro razmislite.

Na cestah spomladi vidimo prve kolesarje na cestnih kolesih, ki se podajajo na lov za prvimi kilometri sezone. Prav ta želja in zastavljeni cilji pred pričetkom sezone so ključni del odločitve o tem, katero kolo izbrati. Če razmišljate o cestnem kolesu, potem verjetno z njim nimate namena kolesariti po mestu ali pa se denimo voziti v službo.

Vzemite si čas in preverite ponudbo koles na trgu, katere si je večino moč ogledati tudi na spletu. Vsekakor je ena izmed najbolj prepoznavnih kolesarskih trgovin v Sloveniji specializirana športna trgovina Extreme Vital, kjer so na voljo cestna kolesa vrhunskih proizvajalcev in različnih cenovnih razredov – tako za moške kot ženske.

Potrebujete strokoven nasvet? Ni problema, le vprašajte, kar vas zanima. Nekaj osnovnih usmeritev glede ustrezne izbire cestnega kolesa pa smo vam zaupali tudi v nadaljevanju prispevka.

Razmislite o svojih ciljih

Nekaj cestnih koles vam je morda že padlo v oko, ampak za začetek se najprej zamislite o svojih ciljih. Kolesarski cilji so navadno; določeno število prevoženih kilometrov do konca sezone, osvojitev izbranih vrhov ali destinacij, kolesarske ture z družbo, ki vsako leto organizira več sto kilometrske ture, in podobno.

Moško cestno kolo Giant TCR Advanced 2 King of Mountain
Moško cestno kolo Giant TCR Advanced 2 King of Mountain – Extremevital.com

Če teh ciljev nimate in ste si zaželeli samo nekoliko hitrejšega kolesarjenja takrat, ko se boste tega pač lotili, potem cestno kolo morda ni najboljša izbira za vas. Oziroma morda ne takšno, kot ste ga imeli v mislih. V nasprotnem primeru pa seveda le pogumno dalje. Tudi v primeru, da sodite v skupino ljudi, ki o kolesarjenju razmišljajo nekoliko resneje, bodo vaši predvideni cilji še vedno zelo pomembni.

Res obstaja več vrst cestnih koles?

Tako je! Cestno kolo že dolgo ni več le klasična specialka z zavitimi rogovi, na kateri ti odpade hrbet. Tako so na cestna kolesa gledali v preteklosti celo tisti najbolj zagrizeni kolesarji, ki tega »mučitelja človeških teles« nikoli ne bi zamenjali za kaj bolj udobnega.

Prav zaradi tega je pomembno, da pri sebi razčistite s tem, kaj si od kolesa želite. Se boste pripravili na katerega od kolesarskih maratonov? Boste izkoristili večino prijetnih dni za nabiranje kilometrov in postavljanje časovnih rekordov? Potem ste vsekakor pravi kandidat za cestno kolo. Pa si oglejmo najpogosteje izbrana cestna kolesa.

1. Specialka

Ko govorimo o »klasični specialki«, je jasno, da gre za kolo z dokaj značilno zasnovo ogrodja, na katerem kolesar sloni precej naprej nad krmilo. Specialko poznavalci opisujejo tudi kot pravega asketa med kolesi, saj je glede dodatne opreme precej skromno, za vožnjo izven asfaltnih površin pa ni primerno.

Žensko cestno kolo Specialized Allez Elite
Žensko cestno kolo Specialized Allez Elite – Extremevital.com

Bistvo tega cestnega kolesa namreč je, da je čim lažje in na ta način kolesarju omogoča razvijanje višjih hitrosti in lažje premagovanje klancev. Na specialki boste imeli navadno nameščen le števec in držalo za bidon z vodo (ali dva). Ste športnik, ki želi zmagovati? Potem bo specialka prava izbira za vas.

2. Treking kolo

Tudi to kolo, ki je na videz sicer podobno gorskemu, štejemo med cestna kolesa. Od gorskega sorodnika se razlikuje predvsem po teži in širini plaščev, ki so precej ožji in s tem povzročajo manj trenja z voziščem, kar omogoča hitrejšo vožnjo. Če si želite cestno kolo, nimate pa pretiranih želja po tekmovalnih kilometrih, potem bo za vas pravo treking kolo.

3. Hibridno cestno kolo

Med cestna kolesa štejemo tudi hibridno cestno kolo, ki je cenovno dokaj ugodno, z njim je moč peljati dokaj hitro, ima pa ravno krmilo in je s tem priljubljena izbira za tiste, ki jih ukrivljena drža na specialnem kolesu moti ali ovira pri kolesarjenju.

Kaj pa cene cestnih koles?

Ko govorimo o cenah cestnih koles, je potrebno povedati, da so te lahko precej različne. Najdražje so seveda specialke z najlažjimi okvirji uglednih proizvajalcev. Te so tarča kolesarjev z resnimi cilji in nameni. Kljub temu da je pri nekoliko cenejših modelih sam okvir navadno kakšen kilogram težji, pa gre še vedno za vrhunska cestna kolesa za rekreativce.

Moško cestno kolo Specialized Roubaix Comp
Moško cestno kolo Specialized Roubaix Comp – Extremevital.com

Cenovno ugodnejša cestna kolesa, kot smo že omenili, so treking kolesa ali hibridi, ki pa vam bodo še vedno ponudili veliko za vloženi denar. Pred končno odločitvijo za nakup cestnega kolesa se boste morali vsekakor odločiti o nekaj pomembnih detajlih. Zato pa tega tehtnega razmisleka ne boste obžalovali kasneje, ko se boste pognali v lov za prvimi kilometri.

Top