KAZALO
Domov > Kolesarstvo > 7 nasvetov za nakup gorskega kolesa

7 nasvetov za nakup gorskega kolesa

Gorska kolesa

So vas že od nekdaj navduševali adrenalinski športi in neurejene gozdne proge? Potem je gorsko kolesarstvo prav nalašč za vas. Vendar če se z njim doslej še niste ukvarjali, verjetno ne veste, kako začeti in kaj vse upoštevati pri nakupu prvega gorskega kolesa.

Spodaj je predstavljenih sedem nasvetov, kaj upoštevati, ko se odpravite v kolesarsko trgovino, da bi si kupili gorsko kolo.

1. Velikost okvirja je pomembna

Nič ni pomembnejšega od velikosti kolesa. Večina kolesarskih trgovin pozna samo osnovne velikosti (S, M, L, XL), medtem ko je velikost kolesa odvisna tudi od drugih dejavnikov, ki so prav tako pomembni za udobje na kolesu.

Gorsko kolo Specialized Rockhopper Comp 27.5 2x
Moško gorsko kolo Specialized Rockhopper Comp 27.5 2x – Extremevital.com

Gledati morate, da vam je kolo dovolj veliko, hkrati pa ne sme biti preveliko in tudi ne premajhno. Najpomembnejši dejavnik pri velikosti kolesa je razdalja med sedežem in krmilom, ta razdalja vam mora biti vsekakor ravno prava, saj določa vaš položaj na kolesu.

2. Izberite pravo velikost kolesa

Danes sta med gorskimi kolesarji pomembna dva modela koles: 27,5- in 29-inčni. Slednji, večji, je vse bolj priljubljen, saj je boljši za vožnjo čez vodo, ker ima večji premer in je zato stabilnejši. Trendi se vse bolj nagibajo k večjemu kolesu, seveda z ustrezno velikostjo okvirja. Vendar je negotovost še vedno prisotna, saj imajo večja kolesa prednost pri vožnji na daljše razdalje in na težjih downhill progah. Medtem ko so manjša primernejša za hitrejše in manj zahtevne proge.

3. Vzmetenje je pomembno

Pri izbiri gorskega kolesa morate biti pozorni na njegovo vzmetenje. Kolesarski svet pozna kolesa brez vzmetenja in vzmetena kolesam, kjer ločimo med hardtail in full suspension kolesi. Seveda z vzmetenjem pridete tudi do večjih končnih stroškov, saj taka kolesa niso poceni. Verjetno boste za enako ceno dobili boljše kolo brez vzmetenja, kot če bi kupili kolo z vzmetenjem. Poleg tega pa se lahko pri nevzmetenem kolesu manj stvari pokvari kot pri tistem z vzmetenjem.

Žensko gorsko kolo Specialized Rockhopper 27.5
Žensko gorsko kolo Specialized Rockhopper 27.5 – Extremevital.com

Vendar so danes polnovzmetena kolesa toliko napredovala in postala tako popularna, da njihove prednosti zagotovo presegajo slabosti. Če vam finančne zmožnosti dopuščajo, si zato kupite gorsko kolo z vzmetenjem, saj njegove pozitivne lastnosti prevladajo nad negativnimi.

4. Izgled nima večjega pomena

Ne nasedajte lepim gorskim kolesom, to pomaga kolesu samo pri prodaji. Na progi je pomembnejša kakovost kot izgled, na primer učinkovite zavore in menjalnik. Vedeti morate, da so cenejši izdelki težji od tistih, ki so boljše kakovosti, saj so narejeni iz drugačnih materialov.

5. Teža je pomembna

Teža pri gorskem kolesu je pomembna, ampak moč kolesa in njegov oprijem sta pomembnejša od teže. Pri gorskem kolesarjenju morate vedeti, da boste vseskozi srečevali kakšne nepričakovane ovire na cesti, naj si bodo to korenine ali kamni, vseskozi je potrebno biti pripravljen na oviro.

Gorsko kolo Giant Trance 29 2
Gorsko kolo Giant Trance 29 2 – Extremevital.com

Prav zaradi tega sta pri gorskem kolesu pomembna natančnost pri zavijanju in vaša samozavest ter pogum. Zaradi tega je vredno peljati s seboj nekaj več kilogramov in s tem narediti kolo stabilnejše ter preprečiti bližnje srečanje z drevesom.

6. Izberite kolo s kakovostnim vzmetenjem

Če se spoznate na kolesarstvo, veste, da na kolesu obstajata dve vrsti vzmetenja: sprednje in zadnje. Pred nakupom gorskega kolesa preglejte vse pozitivne in negativne lastnosti vzmetenja in se odločite, kaj vam najbolj ustreza. Obiščite spletne forume ter spletne strani proizvajalcev, da se seznanite z vsemi specifikacijami posameznih modelov.

Veliko informacij boste našli tudi v spletni trgovini Extreme Vital, kjer je na voljo bogata ponudba gorskih koles: https://www.extremevital.com/sl/kolesa/moska-gorska-prednjevzmetena-kolesa-c-1_371.html

7. Varčujte z denarjem

Ko se odločite za gorsko kolesarstvo, vedite, da ni pomembno samo kolo, ki ga nameravate kupiti. Za varno gorsko kolesarstvo je potrebno imeti tudi veliko ostale opreme, ki pa zagotovo ni poceni. Z dobro gorsko kolesarsko čelado boste precej varnejši, saj nudi zaščito za celoten obraz in je narejena iz trpežnejših materialov kot tista za cestno kolesarstvo.

MTB fullface čelada Uvex Jakkyl HDE 2.0
MTB fullface čelada Uvex Jakkyl HDE 2.0 – Extremevital.com

Poleg čelade boste morda potrebovali tudi nahrbtnik. Tudi ta je lahko drag, vendar je narejen iz kakovostnih materialov in funkcionalno namenjen prav zahtevnemu gorskemu kolesarstvu. Kupiti boste morali tudi očala, ki vas bodo ščitila pred nezaželenim mrčesom, mogoče pa vas bodo zanimali tudi posebni kolesarski čevlji, ki se lahko pripnejo na kolo in tako zmanjšajo možnost zdrsa podplata s pedala.

Poleg tega boste morali nekaj zagotovo investirati tudi v rezervno opremo, na primer v rezervne pnevmatike za kolo, potrebovali boste tlačilko, v primeru da se vam na poti zgodi kar koli nepričakovanega. Lahko si kupite tudi merilec hitrosti, ki je pogosto zelo uporaben.

Konec koncev je vsa ta oprema tudi del vašega gorskega kolesa in služi vaši varnosti ter varni vožnji. V primeru, da se odločate za nakup prvega gorskega kolesa, so ti nasveti zagotovo na mestu in jih je vredno upoštevati, če želite kupiti kakovostno gorsko kolo, ki vam bo še dolgo služilo.

Top