KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Vzdrževanje kolesa: osnove, ki jih morate poznati

Vzdrževanje kolesa: osnove, ki jih morate poznati

Za varno in brezskrbno vožnjo je izjemno pomembna tehnična brezhibnost vašega kolesa. Osnove, ki jih morate poznati, vam bomo posredovali v tem članku: pregled pred vožnjo, pritrditev nekaterih vijakov in čiščenje ter mazanje ključnih mehanskih delov kolesa.

Pregled kolesa pred vožnjo

Najboljša zaščita pred neprijetnimi okvarami in večjimi problemi so redni pregledi pred vsako kolesarsko vožnjo, ki jih lahko opravite že z osnovnim večfunkcijskim kolesarskim orodjem. Svoje kolo obvezno preverite po principu “ABC”:

 • A za zrak (Air): Pravilno napolnjena pnevmatika prepreči marsikatero nesrečo, zato vedno preverite tlak v pnevmatikah, na vsako kolesarsko vožnjo pa s seboj vzemite komplet za krpanje zračnice in tlačilko.
 • B za zavore (Brake): Da se boste prepričali o pravilnem in nemotenem zaviranju, stisnite prednje in zadnje ročne zavore ter preverite njihovo delovanje.
 • C za verige (Chain): Preglejte verigo in prestave. Če jo boste primerno podmazali, se bo tudi vaše kolo lažje premikalo, vaš pogonski sklop (zobniki, menjalnik in zadnja kaseta) pa bo zdržal veliko dlje.

Varnostna pritrditev vijakov

Mehanske dele kolesa držijo skupaj številni vijaki in matice. Vzdrževanje tesnih stikov med vijaki je izjemno pomembno, saj lahko v nasprotnem primeru to povzroči resno obrabo mehanskih delov, slabe zmogljivosti kolesa in večje tveganje za varnost kolesarja.

Pri zategovanju vijakov se držite navodil za uporabo in upoštevajte ustrezne navorne vrednosti, saj lahko preveliko zategovanje povzroči poškodbe ali okvare sestavnih delov kolesa.

Čiščenje in mazanje kolesa

Če želite svoje kolo čim bolje ohraniti, potem je izjemno pomemben reden urnik vzdrževanja, ki ga prilagodite glede na pogostost kolesarskih voženj in teren. Za dobro delovanje kolesa so očiščeni in podmazani deli ključnega pomena.

Mazanje ščiti gibljive dele pred prekomerno obrabo in preprečuje, da bi se pojavili rja in korozija. Vendar pa z njim ne pretiravajte, saj to lahko povzroči tudi poškodbe sestavnih delov, ker bo odvečno mazivo pritegnilo umazanijo.

Osnovne potrebščine, ki jih morate imeti pri vsakem čiščenju in mazanju, so:

 • čiste krpe, ki so potrebne za splošno čiščenje in sušenje;
 • krtače različnih velikosti in oblik, s katerimi boste dosegli težko dostopna mesta;
 • voda, ki je priročno orodje le, če jo uporabljate previdno;
 • čistilo za pranje koles, ki je prav tako lahko koristen pripomoček;
 • razmaščevalec, s katerim očistite lepljive dele, kot je veriga;
 • mazivo za verigo, ki podaljšuje življenjsko dobo pogonskega sklopa;
 • stojalo za kolesa, s katerim boste lahko svoje kolo očistili na udobni višini.

Kaj na kolesu očistiti in kako?

Večino komponent kolesa lahko očistite z vlažno ali suho krpo, medtem ko druge komponente zahtevajo tudi občasno ščetkanje, čiščenje in ponovno mazanje. Največ vaše pozornosti zahteva pogonski sklop, ki ga sestavljajo sprednji zobnik, zadnja kaseta, zadnji menjalnik in veriga.

 • Veriga: Za čiščenje verige uporabite krpo in razmaščevalec, lahko pa si priskrbite tudi napravo za čiščenje verige. Ko se posuši, nanjo nanesite kapljice maziva, ki se mora posušiti, nato pa z nje obrišite odvečno mazivo. Na splošno verigo namažite, ko postane suha, ali pa v primeru, da škripa.
 • Sprednji zobnik in zadnja kaseta: Medtem ko vrtite pedala, zdrgnite površino s ščetko in razmaščevalcem. Če je veliko umazanije, si lahko pomagate še s krpo.
 • Ročice zavor in menjalnika: Občasno nanje kapnite kapljico ali dve maziva, da bodo pravilno delovali.
 • Kabli zavor in menjalnika: Pogosto jih preverite in jih občasno podmažite, da bodo učinkovito prenašali prenose med prestavljanjem.
 • Sklop zavor in menjalnika: Oba sklopa sta sestavljena iz več majhnih gibljivih delov, zato je pomembno, da ročice, žice in kolesca ne postanejo togi. Na točke vrtenja zato občasno nanesite mazivo.

Ob osnovnem vzdrževanju pa nikakor ne pozabite tudi na redne servisne preglede v kolesarskih servisih, kjer vam bodo izkušeni mehaniki kolo natančno pregledali in po potrebi servisirali.

Top