KAZALO
Domov > Smučanje > Kako izbrati pravo dolžino smuči?

Kako izbrati pravo dolžino smuči?

Izbira pravih in primerno dolgih smuči je za začetnika in nepoznavalca lahko precej težko opravilo. Če nimamo časa, da bi se odpravili do zaupanja vrednega prodajalca ali do strokovno usposobljene športne trgovine, kjer nam bi zaposleni lahko pomagali pri izboru primernih smuči, in smo primorani smuči kupiti kar preko spleta, je dobro, da pred nakupom poiščemo primerne informacije o tem, kako izbrati prave smuči.

Ravno zato smo za vas pripravili kratek vodič, ki vam bo pomagal pri nakupu. Vodič je seveda namenjen začetnikom in rekreativnim smučarjem. Izkušeni smučarji, kot so učitelji smučanja in profesionalni ter tekmovalni smučarji, običajno dobro vedo, kakšna dolžina smuči je zanje najprimernejša.

Ste v smučanju začetnik ali strokovnjak?

Dolžina smuči je odvisna predvsem od posameznikove višine in vrste smuči, ki jih želi uporabljati. Prav tako pa je bistveno, da posameznik zna dobro oceniti tudi svoj nivo znanja smučanja. Če niste prepričani, v katero skupino se uvrščate, vam bodo v veliko pomoč spodnja pojasnila.

1. Smučar začetnik

Morda ste se že kdaj preizkusili v smučanju in ste si celo najeli učitelja smučanja. Želja in motivacija za smučanje sta precejšnji, vendar pa so vaše trenutne spretnosti precej slabe. Če ste torej popoln začetnik, morate skrbno in premišljeno izbrati smuči, ki bodo pripomogle k lažjemu učenju in k hitremu usvajanju smučarskih tehnik.

All-round smuči Elan Element Green
Smuči Elan Element Green za začetnike in rekreativce – Extremevital.com

Najbolje se boste počutili na srednje širokih in širokih strminah, kjer boste imeli dovolj prostora in časa za naslednji zavoj, ki ga boste želeli narediti. Na širokih pobočjih boste kot začetnik lahko najlepše smučali. Poleg tega pa so običajno takšne proge krajše in vas hitro pripeljejo v dolino do sedežnice.

2. Rekreativni smučar

Smučanje imate raje kot kateri koli drugi šport. Smučate že veliko časa in se dobro znajdete na različnih progah. Uživate v hitrem smučanju in vedno raziskujete meje svojih zmogljivosti. Obvladate slalomske zavoje in se po strminah zelo lepo in hitro spuščate. Vendar pa morate dodelati še tehniko in slog smučanja.

3. Napredni izkušeni smučar

Smučanje je vaše življenje. Vsako prosto minuto preživite na smučeh. Če je le mogoče, potujete po svetu in iščete najboljše razmere za smučanje v vsakem mesecu leta oziroma vsaj sanjate o tem.

Smuči Atomic Redster X9 S
Smuči Atomic Redster X9 S za vrhunske mojstre – Extremevital.com

Pridobili ste tudi certifikate, ki potrjujejo, da smučanje resnično obvladate, in vam dovoljujejo poučevanje. Niste še naleteli na teren, ki mu ne bi bili kos. Vedno znova iščete nove in vedno bolj ekstremne pustolovščine.

Tabela za izbiro ustrezne dolžine smuči

S spodnjo tabelo si lahko pomagate in tako brez težav poiščete idealno dolžino smuči – glede na vrsto smuči in svoje sposobnosti.

Dolžina smuči - tabela
Tabela povzeta po: https://www.sport-conrad.com/blog/en/ski-length-guide/

Izbor terena

Seveda je pomembno tudi to, da veste, po kakšnem terenu si želite smučati. Izbira smuči je seveda povezana tudi s tipom smučarske proge.

Vedeti morate, ali:

  • najraje smučate na urejenih smučarskih progah;
  • radi izberete turno smuko;
  • ste za alpinistično smučanje;
  • obožujete freestyle smučanje.

Splošni napotki in pravila

Za konec povzemamo še nekaj ključnih napotkov, ki vam bodo pomagali izbrati pravo dolžino smuči:

1. Izberite krajše smuči, če:

  • raje smučate počasneje in delate krajše zavoje;
  • se ne smatrate za naprednega ali izkušenega smučarja;
  • želite imeti smuči, ki imajo le malo ali nič “rocker” profila, zgolj “camber” profil.

Rocker in Camber oblika smuči

2. Izberite daljše smuči, če:

  • radi smučate hitro in delate dolge agresivne zavoje;
  • želite imeti tako imenovane smuči twin tip oziroma smuči, ki imajo zakrivljena konca;
  • si želite kupiti smuči, ki imajo profil “rocker”.
Top