KAZALO
Domov > Prosti čas > Nosečnice, ali že izvajate pilates?

Nosečnice, ali že izvajate pilates?

Nosečnica izvaja pilates

Nosečnost je lahko zelo vznemirljiv čas, prav tako pa je to obdobje, ko se poraja ogromno novih vprašanj. Med njimi je zagotovo tudi kakšno o tem, ali je gibanje za to obdobje primerno. Strokovnjaki in ginekologi so mnenja, da ima redna vadba v tem obdobju ogromno koristi.

Zato je na vrhu seznama obveznih aktivnosti, ki so priporočljive v obdobju nosečnosti, tudi pilates. Strokovnjaki se strinjajo, da je to ena od najboljših oblik vadbe, saj je še posebej koristna za duševno zdravje nosečnice, zmanjšanje bolečin, povezanih z nosečnostjo, prav tako pa poskrbi za krepitev mišic in njihovo raztezanje.

Če potrebujete še nekaj dodatnih razlogov, zakaj je pilates najboljša vadba med nosečnostjo, si to preberite v nadaljevanju članka.

1. Pilates pozitivno vpliva na vaše spreminjajoče se telo

Ker se telo med nosečnostjo zelo spreminja, je izvajanje vaj ravnotežja, vzdržljivosti in koordinacije nekoliko težje, čemur se pri pilatesu še posebej posvečate. Poleg tega je pilates odlična vadba za krepitev mišic celega telesa, z različnimi vajami pa boste poskrbele tudi za ohranjanje telesne drže, ki se z rastjo otroka ponavadi spreminja.

2. S pilatesom boste odpravile marsikatero bolečino

Hormoni, ki se sproščajo med nosečnostjo, povzročijo, da postanejo vezi bolj prožne, zaradi česar ste bolj nagnjene k bolečinam v medenici in spodnjem delu hrbta. Pilates je odličen način za krepitev vseh tistih mišic (trebušnih in zadnjičnih), ki so med nosečnostjo najbolj obremenjene in toliko bolj nagnjene k raztezanju.

3. S pilatesom boste krepile telo in um

Bistveno je, da pilates predstavlja celosten pristop k dobremu splošnemu počutju nosečnic, ki morajo biti za porod telesno in čustveno dobro pripravljene. Največja prednost pilatesa je v osredotočenosti na povezovanju gibanja z dihanjem. Ta pripomore k boljšemu čustvenemu spopadanju med nosečnostjo in je odlična priprava na porod.

4. Vadba pilatesa poteka pod strokovnim vodstvom

Vadba pilatesa vedno poteka pod budnim očesom izobraženih in usposobljenih vaditeljev. Ti so za izvajanje dejavnosti opravili zahtevno izobraževanje in usposabljanje, ki vključuje poznavanje anatomije telesa, osnovne zakonitosti gibanja telesa in osnovne principe izvajanja vaj. Vadba je v celoti prilagojena nosečnicam, zato je popolnoma varna.

5. S pilatesom ste lahko aktivne celotno nosečnost

Za razliko od drugih aktivnosti se lahko s pilatesom ukvarjate vseh devet mesecev nosečnosti do poroda. Njegova največja prednost je v tem, da je vadba prilagojena za vsakogar posebej. Če ste v prvem trimesečju nosečnosti zelo utrujeni, intenzivnost enostavno zmanjšate in se osredotočite bolj na moč in stabilnost.

Ker so mišice v obdobju nosečnosti nekoliko bolj občutljive na večje razpone, je potrebno obseg gibanja temu primerno omejiti. Podobno velja tudi v primeru bolečin, pri katerih se prav tako lahko spremeni pristop.

6. Pilates vas nauči poslušati svoje telo

Prvo pravilo pilatesa je v tem, da se vsi vadeči naučijo poslušati svoje telo. S tega vidika je obdobje nosečnosti toliko bolj posebno, saj je to čas, ko se s svojim telesom povežete na poseben način, hkrati pa poslušate svojo intuicijo. Če čutite slabost, ko ležite na hrbtu, tega enostavno ne počnite. Če ste utrujeni, ne pretiravajte. Bistveno je, da vam pilates omogoča delati tisto, kar vam ustreza.

7. S pilatesom se boste sprostile

Pomembno je, da si med nosečnostjo vzamete tudi nekaj časa zase. Pilates je odlična priložnost, da izklopite službo in vsakodnevne skrbi ter poskrbite, da se vaš um popolnoma umiri. Z osredotočenostjo na dihanje se bo svet okoli vas ustavil, ve pa se boste popolnoma sprostile.

Nosečnice, če še ne izvajate pilatesa, je sedaj pravi čas, da z njim začnete, saj bo nosečnost z njim veliko lepša in brezskrbna. Zaradi svojega posebnega pristopa k ohranjanju telesne pripravljenosti je pilates med nosečnostjo povsem varen za večino žensk. Seveda pa se ga ne lotevajte, dokler ne dobite zelene luči s strani svojega ginekologa.

Top