KAZALO
Domov > Smučanje > Oprema, ki jo potrebujete za turno smučanje

Oprema, ki jo potrebujete za turno smučanje

Oprema za turno smučanje

Turno smučanje je posebna vrsta smučanja, pri katerem se uporabljajo posebno prilagojene turne smuči in vezi. Te so zasnovane na takšen način, da omogočajo fiksno vpetje pete ali pa je peta prosta. Skupaj s kožami vam to omogoča lažje vzpenjanje po hribu, ko pa prispete na vrh, kože odstranite, fiksirate peto in se prismučate v dolino.

Turno smučanje je odlična aktivnost, s katero krepite svojo telesno pripravljenost, hkrati pa lahko dostopate do popolnoma neokrnjenih kotičkov v gorskem svetu. Pri tem je potrebno uporabljati primerno opremo, ki zagotavlja varno turno smuko.

1. Smuči za turno smučanje

Za čim manj napora v klanec morajo biti turne smuči čim bolj lahke, a hkrati tudi dovolj uravnotežene, da zagotavljajo varen spust. S tega vidika boste težko našli popolno kombinacijo, zato se boste morali odločiti med večjo učinkovitostjo hoje navkreber ali večjo zmogljivostjo pri smučanju navzdol.

Smuči za turno smučanje Salomon QST 99
Smuči za turno smučanje Salomon QST 99 – Extremevital.com

Za turno smučanje so priporočljive smuči, ki so v višini vaše telesne višine ali nekoliko višje, široke naj bodo med 80 in 100 mm in seveda čim bolj lahke. Običajno so na svojem sprednjem in zadnjem delu opremljene z zarezo ali luknjo, ki omogoča pritrditev kože.

2. Turni čevlji

Za turne čevlje je značilno, da so lahki in izjemno fleksibilni, njihov način hoje pa dodatno sprosti gležnje in olajša gibanje. Na voljo so vam tudi modeli z nedrsečim podplatom in grobim profilom, kar zagotavlja najboljši oprijem na zasneženem, skalnatem terenu.

3. Turne vezi

To so vezi, ki ob vzponu omogočajo dvig pete, ob spustu pa se vezi zopet fiksno vpnejo na smuči, kar omogoča smučanje v dolino. Turne vezi so lažje od klasičnih vezi za alpsko smučanje, običajno pa so opremljene z dodatnim klinom, ki olajša pritisk na tetive ob vzpenjanju navzgor.

4. Kože za turne smuči

Za lažje vzpenjanje navzgor se pri turnem smučanju uporabljajo t. i. kože. Prvotno so bile izdelane iz tjulnjevih kož, danes pa so to trakovi iz blaga ali plastike s sintetičnimi ali naravnimi vlakni, ki delujejo kot krzno. Če jih pogladimo v eni smeri, so gladki, če pa jih potisnemo v drugo smer, pa ustvarjajo odpor oziroma boljši oprijem. Na ta način omogočajo drsenje smuči pri premikanju naprej, hkrati pa preprečujejo zdrs nazaj.

Kože Alpinist Elements za turne smuči (set 130 mm)
Kože Alpinist Elements za turne smuči (set 130 mm) – Extremevital.com

Kože so na spodnji strani prevlečene z lepilom, ki zagotavlja enostavno pritrditev na drsno ploskev turnih smuči. Na voljo so v različnih materialih, širinah in dolžinah ter možnostih pritrditve.

5. Palice za turno smučanje

Turne palice oziroma teleskopske palice so pri turnem smučanju izjemno koristne, zato omogočajo prilagajanje po dolžini. Na ta način lahko njihovo višino kadar koli prilagodite naklonu vzpona – daljše palice so koristnejše pri nekoliko manjših naklonih in krajše na strmejših delih vzpona. Ko smučate navzdol proti dolini, jih lahko zopet nastavite na njihovo običajno dolžino.

6. Smučarska čelada

Smučarska čelada za turno smučanje mora biti lahka, hkrati pa mora zagotavljati dovolj prezračevanja. Čelada mora biti udobna za nošenje tako pri vzpenjanju navzgor kot tudi pri smučanju navzdol. Dodatno nevarnost pri vzpenjanju navzgor predstavljata padec kamenja ali ledu in različni zdrsi, pri smučanju navzdol pa so to predvsem padci. Zato mora biti smučarska čelada certificirana tako za alpsko smučanje kot tudi za alpinizem.

7. Prva pomoč

Vedno, ko zapuščate območje urejenih smučarskih prog, morate imeti s seboj komplet prve pomoči. Poskrbite, da je zapakiran v nepremočljivi vrečki, vsebovati pa mora sredstva proti bolečinam, bandažne trakove, povoje, gaze in obliže.

8. Zaščitna oprema pred snežnimi plazovi

Na turno smučanje nikoli ne odhajajte brez opreme za zaščito pred plazovi. Seveda pa jo morate znati tudi uporabljati, zato je nujno usposabljanje za njihovo uporabo.

Lavinski trojček Pieps
Lavinski trojček Pieps – Extremevital.com

Med obveznimi deli opreme so lopata, sonda in plazovni oddajnik oziroma žolna. Govorimo o lavinskem trojčku, kar pomeni, da nima smisla imeti le enega ali dveh, ampak so za največjo učinkovitost potrebni vsi trije.

9. Smučarske dereze

Smučarske dereze so kovinske manšete z nazobčanimi izboklinami. Namestite jih preko vezi za dodaten oprijem na snegu, ko kože ne zadostujejo danim razmeram. Morda nikoli ne boste potrebovali smučarskih derez in se vam zdijo nepomembne, toda ko se znajdete na trdem snegu in ledenem pobočju, so te neprecenljive.

Vse več ljudi si danes želi spoznati užitke smučanja v neokrnjeni naravi, ki nam ga ponuja turno smučanje. A se je potrebno zavedati, da je tovrstna pustolovščina lahko varna le z izbiro primerne opreme, zato njeni izbiri namenite posebno pozornost.

Top