KAZALO
Domov > Zdravje > Prehranske vlaknine – viri in učinki na zdravje

Prehranske vlaknine – viri in učinki na zdravje

Prehranske vlaknine

Že kot otroci ste bili morda pogosto deležni stavka, da morate jesti veliko vlaknin. Pa vam je kdo tedaj sploh zaupal, zakaj jesti tovrstne hranilne snovi? Sicer pa ste se z njimi zagotovo srečali kasneje v šoli, če ne drugje pri naravoslovju, kjer ste skupaj z učitelji ugotavljali, da so prehranske vlaknine zlasti pomembne zato, ker lahko v veliki meri lajšajo in preprečujejo zaprtje. Vsekakor pa vlaknine še zdaleč niso pomembne samo za to vrsto težav. Še posebej so znane po tem, da vam pomagajo pri ohranjanju zdrave telesne mase, znižujejo možnost nastanka diabetesa ter bolezni srca.

Na srečo izbira jedi, ki vključujejo večji del vlaknin, ni preveč zahtevna. Zelo dobro je tudi, če imate v glavi vsaj približen podatek, koliko prehranskih vlaknin potrebujete na dan in katere vrste živil vsebujejo večje deleže vlaknin. Če boste znali ta živila na primeren način vključevati v svoje obroke, pa še toliko bolje. V nadaljevanju vam bomo zaupali, katera živila so najboljši vir prehranskih vlaknin. Za začetek vam bomo na kratko predstavili, kaj vlaknine sploh so.

Kaj pravzaprav so vlaknine?

Prehranske vlaknine ali balastne snovi so snovi, ki vsebujejo prav vse dele rastlinskih živil, ki jih vaše telo ne more absorbirati ali prebaviti. Zaradi te lastnosti vlaknine potujejo povsem nedotaknjeno skozi želodec, tanko črevo, debelo črevo in iz vašega telesa.

Vlaknine v osnovi delimo na v vodi netopne in topne. Lahko trdimo, da večina hrane vsebuje obe vrsti vlaknin, vendar pa se njihova količina razlikuje glede na vrsto rastlinskega živila. Priporočamo, da uživate čim več živil, ki so znana po visoki vrednosti vlaknin.

Najboljši viri prehranskih vlaknin

Odlična izbira živil s prehranskimi vlakninami so predvsem vsi polnozrnati izdelki, zelenjava in sadje, fižol, grah ter druge stročnice, oreščki in semena.

Če vsakodnevno uživate rafinirana in predelana živila, na primer zelenjavo in sadje v pločevinkah, se morate zavedati, da taka živila v resnici vsebujejo le osiromašeno različico vlaknin. Ker je morda kdo med vami ravnokar ugotovil, da ne zaužije dovolj vlaknin, mora pričeti razmišljati o povečanju njihovega vnosa telo.

Pozitivni učinki vlaknin na telo

Živila z visoko vrednostjo vlaknin:

  • v veliki meri pripomorejo k normaliziranju gibanja črevesja,
  • pomagajo ohranjati zdravo črevesje,
  • znižujejo raven holesterola,
  • pomagajo nadzorovati raven sladkorja v krvi,
  • pomagajo pri doseganju zdrave telesne teže.
Top