KAZALO
Domov > Športna prehrana > 3 živila za regeneracijo mišic

3 živila za regeneracijo mišic

Živila za regeneracijo mišic

Regeneracija oziroma obnova mišic je eden od pomembnejših procesov za dobro fizično pripravljenost. Sam proces obnavljanja se prične že med aktivnostjo ter se nadaljuje celo 48 ur po njej. Čim intenzivnejša je aktivnost, dlje časa morate uživati hrano za regeneracijo, od tega pa je odvisna tudi sama količina.

Živila za regeneracijo mišic morajo vsebovati vse potrebne hranilne snovi, ki zadostijo potrebam za ta namen. Vas zanima, katera živila so med najučinkovitejšimi, ko je govora o regeneraciji mišic? To in še več vam bomo zaupali v nadaljevanju.

1. Izdelki iz kokosa

Številne raziskave so pokazale, da imajo izdelki kokosa izjemno pomembno oziroma učinkovito vlogo pri regeneraciji mišic. Kokosovo vodo tako lahko, na primer, uživate pred in tudi med samo aktivnostjo. Mnogi vodo iz kokosa označujejo za najboljši naravni izotonični napitek. Zelo priljubljeno in zdravo je tudi kokosovo olje. Sicer pa naj bi morala športnikova prehrana vključevati kar četrtino maščob.

Kokos
Kokos kot odlično živilo za hitrejšo regeneracijo mišic.

Kokosovo olje vsebuje t. i. srednje dolge verižne maščobe. Zanje je značilno, da dobro poskrbijo za vzdržljivost ter okrevanje telesa po vadbi. Tako vrsto olja je potrebno uživati v manjših količinah, lahko vsak dan. Vse pogosteje je olje iz kokosa prisotno v priljubljenih smutijih, pri kuhanju in tudi pri peki. Hraniti ga je potrebno pri sobni temperaturi.

2. Omega-3 maščobe

Omega-3 maščobe so predvsem koristne za ohranjanje ravnovesja v telesu in regeneracijo mišic. Verjetno veste, da jih vaše telo ne zmore proizvesti samo, zato jih morate vanj vnašati s primerno izbrano hrano.

Divji losos
Divji losos vsebuje veliko esencialnih omega-3 maščobnih kislin.

Dokazano najboljši viri omega-3 maščob so ribe, še zlasti sardine, trska in divji losos. Svetujemo vam, da užijete čim več ribjega olja, lanenih ter chia semen in orehov. Tudi ta živila so namreč več kot odličen vir omega-3 maščob.

Omega-3 maščobe so zlasti odlična izbira za vse tiste športnike, ki zelo veliko trenirajo, po možnosti nepravilno. Posledično se soočajo z oteklinami, bolečinami, rdečico in podobnimi težavami. Nenasičene maščobne kisline omega-3 poskrbijo, da do tega ne prihaja.

3. Sirotkine beljakovine

Najverjetneje ste že kje prebrali ali slišali, da so beljakovine iz sirotke ene od najbolj popolnih beljakovin, ki pa so obenem še zelo dostopne. Zanje je namreč značilno, da se ponašajo s prav vsemi esencialnimi aminokislinami. Te v vašem telesu preprečujejo, da bi mišično tkivo razpadlo, obenem tudi ohranjajo raven glukoze v krvi.

Sirotkine beljakovine
Sirotkine beljakovine so obvezna “sestavina” vsakega resnega športnika.

Sirotkine beljakovine vključujejo sestavino, ki celice varuje pred poškodbami prostih radikalov. Na ta način poskrbijo za odlično podporo celotnega imunskega sistema. Najbolje je sirotko uživati kar v kombinaciji s sadjem, ki mu lahko dodate tudi kokosovo olje. Vse skupaj bo namreč zelo okusno in nadvse zdravo.

Top