KAZALO
Domov > Prosti čas > Preživljanje prostega časa z otrokom: 5 idej

Preživljanje prostega časa z otrokom: 5 idej

Preživljanje prostega časa z otrokom

Preživljanje prostega časa z otrokom je ključno za njegov razvoj in krepitev vezi s starši. Kljub temu pa starši včasih kar težko najdejo ustrezne dejavnosti, ki bi bile hkrati zabavne in poučne. Vse prevečkrat se pojavijo različne obveznosti, ki skrajšajo tisti čas, ki bi ga morali nameniti družini.

Kljub vsemu pa je še vedno na voljo dovolj prostega časa, če ima človek idejo, kako ga preživeti z otrokom na zabaven in koristen način. Oglejmo si nekaj idej za preživljanje prostega časa z otrokom, ki se bo medtem zabaval, naučil novih reči in razvijal različne veščine.

1. Umetniško ustvarjanje

Ustvarjanje umetniških del je odličen način za razvoj otrokove ustvarjalnosti in motoričnih sposobnosti. Lahko poskusite z barvanjem, risanjem, izdelovanjem glinastih izdelkov, izdelavo nakita in podobno. Otroci bodo uživali v ustvarjanju in hkrati razvijali svojo umetniško žilico.

Velja dodati, da otroka ne gre siliti v to smer, ampak mora nekaj zanimanja pokazati tudi sam. A vendarle ni dvoma, da ne bi želel izdelati kaj lepega za v svojo sobo, morda risbo, ki jo boste nato uokvirili in obesili na steno nad njegovo posteljo.

2. Kuharske dejavnosti

Kuharske aktivnosti so lahko prav zabavne in poučne. Otroci tako pomagajo pri pripravi jedi, razvijajo motorične sposobnosti, se učijo o različnih sestavinah in njihovem učinku na jedi. Poskusite pripraviti nekaj preprostih jedi, kot so piškoti, palačinke ali pomfri.

Kuhanje z otroki
Kuhanje z otroki je zabavno, otroci pa se ob tem tudi veliko naučijo.

Otroci navadno z občudovanjem zrejo v svoje starše, ko se ti smukajo po kuhinji in pripravljajo kosilo, zato so nadvse veseli, če so lahko del tega pomembnega opravila in se pri tem nekaznovano malce popackajo ter umažejo delovni pult in posodo. Seveda se bodo na koncu naučili, da je zelo pomembno packarijo in nered za seboj tudi pospraviti.

3. Svet knjig

Branje knjig je odličen način za spodbujanje otrokove domišljije in razvoj njegovega besednega zaklada. Otroku lahko berete zgodbe ali pa mu pomagate pri branju knjig, ki so primerne za njegovo starost. Lahko pa tudi izbirate knjige glede na njegove interese, kar mu bo še dodatno spodbudilo željo po branju.

Manjši otroci, ki so na ta način stimulirani k uporabi knjig, se kasneje precej lažje naučijo branja in pisanja, prav tako jih močneje pritegne raznovrstna literatura, ki odpira obzorja in širi njihovo razgledanost, izboljšuje osredotočenost in pripomore k procesu učenja.

4. Igranje družabnih iger

Družabne igre so zabavne in poučne. Otroci se učijo strategij, načrtovanja, reševanja problemov in timskega dela. Igre, kot so Monopoly, Človek, ne jezi se, Risiko in igre s kartami so odlična izbira, saj so primerne za različne starosti in omogočajo učenje na zabaven način.

Otrok igra šah
Otroka naučite igrati šah – igro, s katero bo krepil svoje umske sposobnosti.

Igranje družabnih iger spodbuja razvoj socialnih veščin pri otrocih, saj se morajo naučiti komunicirati, sodelovati, deliti in spoštovati pravila igre. Otroci se učijo tudi sprejemati zmage in poraze, kar pomaga pri razvoju njihove samozavesti in empatije do drugih.

5. Dejavnosti v naravi

Preživljanje časa v naravi je odličen način za preživljanje časa z otrokom in je hkrati poučno. Lahko se odpravite na sprehod, kolesarjenje ali planinarjenje. Otroci se bodo veliko naučili o naravi, rastlinah in živalih. Lahko pa tudi organizirate piknik v naravi ter otrokom predstavite različne vrste hrane in njihove učinke na zdravje.

V primeru, da boste sedli na kolo, boste otroku predstavili pomen spoštovanja cestno prometnih predpisov, ga opozorili na nevarnosti in hkrati razložili, da je kolesarjenje dobro za njegovo zdravje. Bonus vsega skupaj pa je zabava ob obiskovanju in ogledovanju novih krajev, ustavljanje za malico in sok ter klepet in igro.

Top