KAZALO
Domov > Smučanje > 6 napak pri nakupu smučarskih čevljev

6 napak pri nakupu smučarskih čevljev

Nakup smučarskih čevljev

Nekateri smučarji nakup smučarskih čevljev že nestrpno čakajo, medtem ko drugi z nakupom odlašajo do zadnjega. Da pa je vse skupaj še bolj zapleteno, imamo danes na voljo največjo izbiro smučarskih čevljev do sedaj, zato je možnost napak pri nakupu precejšnja.

Katere smučarske čevlje izbrati, je vprašanje, s katerim se spopada veliko ljubiteljev smučanja. Od njihove pravilne izbire so odvisni tudi užitki na snegu, zato poskrbite, da se izognete napakam, do katerih pri nakupu smučarskih čevljev prihaja najpogosteje.

1. Izbira napačnih smučarskih čevljev

Nakup smučarskih čevljev je povsem enostaven. Izbrati morate le blagovno znamko in model. Resnica je seveda malo drugačna, saj se vam takšen nakup lahko hitro maščuje. Sčasoma namreč ugotovite, da vam izbrani smučarski čevlji sploh ne ustrezajo. Namesto tega se še pred izbiro natančno pozanimajte o lastnostih obutve.

Moški smučarski čevlji Nordica Speedmachine 110 (2024)
Moški smučarski čevlji Nordica Speedmachine 110 – Extremevital.com

Za nasvet lahko povprašate na servisu s smučarsko opremo ali smučarskega trenerja. Kmalu boste ugotovili, da si morate pred nakupom odgovoriti na številna vprašanja o smučarskem znanju in pogostosti smučanja. Ko prvič obujete smučarske čevlje, mora biti vaše stopalo tesno oprijeto. Da so čevlji nekoliko bolj tesni, je torej nekaj povsem običajnega.

2. Nakup prevelikih smučarskih čevljev

Ali ste vedeli, da več kot 75 % smučarjev kupi smučarske čevlje, ki so za eno do dve številki preveliki za njihova stopala? Preveliki, preširoki in preohlapni smučarski čevlji zmanjšajo nadzor nad smučmi, kar lahko pripelje tudi do resnih poškodb.

Če ste začetnik, lahko preveliki smučarski čevlji resno ogrozijo vašo varnost na smučišču. Za srednje dobre in napredne smučarje pa preveliki smučarski čevlji vodijo do mrzlih nog, točk pretiranega pritiska na določenih delih stopala, t. i. smučarskih prstov in na koncu do izgube zanimanja za smučanje.

Ženski smučarski čevlji Tecnica Mach Sport 85 MV (2024)
Ženski smučarski čevlji Tecnica Mach Sport 85 MV – Extremevital.com

Če se že morate zmotiti pri velikosti smučarskih čevljev, je bolje izbrati malo premajhne smučarske čevlje. Dober servis smučarske opreme vam takšne čevlje lahko raztegne in obrusi ter jih na ta način poveča tudi za eno velikost. Na drugi strani pa je prevelike smučarske čevlje nemogoče pomanjšati.

3. Nakup preširokih smučarskih čevljev

Širina smučarskih čevljev se nanaša na širino čevljev na najširši točki stopal, to je na njihovem sprednjem delu ali podnožju. Do nedavnega so bili tekmovalni smučarski čevlji ožji in so merili med 95 in 98 mm, medtem ko so bili smučarski čevlji za začetnike in srednje napredne smučarje nekoliko širši in so merili od 102 do 106 mm.

Moški smučarski čevlji Salomon S/Pro Supra BOA 120 GW (2024)
Moški smučarski čevlji Salomon S/Pro Supra BOA 120 GW – Extremevital.com

Danes že skorajda vsi proizvajalci izdelujejo smučarske čevlje v različnih širinah, in sicer od 93 do 105 mm ali celo širše. Zato je pomembno, da izberete primerno široke smučarske čevlje glede na širino svojih stopal.

4. Izbira napačne trdote smučarskih čevljev

V preteklosti so smučarji z ozkimi stopali pogosto nosili mehke in prevelike smučarske čevlje ali trde in preozke tekmovalne čevlje, pri čemer je bilo smučarsko znanje nepomembno. Proizvajalci so se na to odzvali s pestro ponudbo smučarskih čevljev različnih trdot. Ta je definirana s številkami od 90 do 150 in večje kot je število, trša je obutev.

Ženski smučarski čevlji Nordica Sportmachine 65 (2024)
Ženski smučarski čevlji Nordica Sportmachine 65 – Extremevital.com

Podobno kot pri velikosti, se tudi v tem primeru indeksi upogiba razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca. Splošno pravilo je, da težji in močnejši smučarji potrebujejo trše smučarske čevlje.

5. Prevelik poudarek na izgledu smučarskih čevljev

Smučarski čevlji priznanih proizvajalcev so danes na voljo v različnih slogih, oblikah in barvah, zato je zelo preprosto najti tiste, ki so vam všeč. Toda če ne ustrezajo vašim stopalom, potrebam in sposobnostim, za vas enostavno niso primerni. Kljub temu veliko smučarjev in smučark še vedno kupi smučarske čevlje, ki se ujemajo s preostalo opremo, a se ne prilegajo njihovim stopalom.

6. Zgledovanje po svojih prijateljih

Samo zato, ker vaš najboljši prijatelj prisega na najnovejši model smučarskih čevljev, to še ne pomeni, da bo točno ta model pravi tudi za vas. Trgovine s smučarsko opremo ponujajo različne znamke smučarskih čevljev in vsaka od njih ima svoje prileganje, širino, trdoto in ostale značilnosti.

Mirno lahko rečemo, da so danes vse blagovne znamke smučarskih čevljev dovolj kakovostne, da bodo v celoti zadovoljile vašim potrebam in željam. Od vas pa je odvisno, ali se boste izognili zgornjim napakam.

Top