KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Treking kolo – najverjetneje tudi za vas prava izbira

Treking kolo – najverjetneje tudi za vas prava izbira

Treking kolo

Si predstavljate, da bi morali imeti v svoji že tako natrpani garaži še različne vrste koles, ki bi vam služila v različne namene in za vožnjo po različnih terenih? Verjetno bi vam zelo hitro zmanjkalo prostora, saj bi morali imeti vsaj dve ali tri različna kolesa, če bi želeli popolnoma zadovoljiti svojim željam.

Izbiro najprimernejšega kolesa je zato potrebno podrediti ključnemu vprašanju, za kaj boste kolo uporabljali. Če iščete najbolj vsestransko kolo, ki vam bo služilo tako za športno rekreativno udejstvovanje v prostem času kot denimo za prevoz na delo in po opravkih, potem je treking kolo zagotovo odlična izbira.

7 značilnosti treking kolesa

Med glavne karakteristike treking kolesa bi lahko uvrstili naslednje:

  1. Verjetno ste že slišali, da je treking kolo nekakšna dvoživka med cestnim in gorskim kolesom. Glavni razlog za takšno poimenovanje je v tem, da ima ožje pnevmatike brez profila, ki so bolj podobne cestnim kolesom, medtem ko je po svojem izgledu bolj podobno gorskemu kolesu.
  2. S treking kolesom se boste lahko hitro in učinkovito peljali po asfaltnih cestah in brez pretiranega izgubljanja energije nabirali velike količine kilometrov, prav tako pa vas ne bo strah niti makadamskih poti, na katere se boste zagotovo z veseljem zapeljali.
Moško treking kolo Specialized Sirrus X 2.0
Moško treking kolo Specialized Sirrus X 2.0 – Extremevital.com
  1. S treking kolesom se boste lahko brez težav odpravili tudi na daljše razdalje in bolj razgibane terene. Pri tem so izjemno koristne prestave in najbolj primerno prestavno razmerje, ki vam omogoča optimalno vožnjo tako po ravnem kot v hrib. Dodatne prestave sicer zahtevajo nekoliko več vzdrževanja, vendar če boste poskrbeli za redne servisne preglede ob koncu kolesarske sezone, potem ni strahu, da bi vas kolo pustilo na cedilu.
  2. Dodaten prihranek energije predstavljajo večji obročniki, ki zagotavljajo doseganje visokih hitrosti in učinkovitejšo vožnjo. Z njihovo pomočjo boste kilometre premagovali brez večjega napora in dodatne izgube energije.
  3. Ko kupujete treking kolo, lahko izbirate med klasičnimi V zavorami in disk zavorami. Slednje zahtevajo nekoliko več vzdrževanja, je pa zato zaviranje z njimi udobnejše. Ne glede na to, katere zavore so vam ljubše, pa je njihova kvaliteta tista, ki vam omogoča varno zaviranje.
  4. Uporabniki treking kolesa kot eno od ključnih prednosti navajajo pokončen in udoben položaj, ki je namenjen nabiranju večjega števila kilometrov. Večje udobje je tudi posledica sprednjega vzmetenja, zato je telo na takšnem kolesu zagotovo bolj sproščeno, vožnja pa prijetnejša.
Žensko treking kolo Specialized Sirrus ST
Žensko treking kolo Specialized Sirrus ST – Extremevital.com
  1. Za večjo varnost in udobje v tem primeru lahko dokupite tudi razne dodatke, kot so luči, odsevniki, nosilec za bidon, zvonec in še marsikaj drugega. Z namestitvijo nosilcev na zadnji del kolesa pa lahko treking kolo postane tudi potovalno kolo, s katerim se lahko odpravite na nepozaben dopust, poln adrenalinskih dogodivščin.

Po treking kolo v Extreme Vital

Do sedaj ste verjetno že ugotovili, ali je treking kolo za vas primerno ali ne. V kolikor je odgovor pritrdilen, vam ne preostane drugega, kot da se lotite njegovega nakupa. Ob tem pa se morate zavedati, da treking kolo ni nekaj, kar bi kupovali vsako leto, ampak gre za dolgoročen nakup, zato pri nakupu previdnost vsekakor ni odveč.

Najbolje bo, da se ponj odpravite v specializirano kolesarsko trgovino, kjer vam bodo strokovnjaki ustrezno svetovali. Ena izmed takšnih športnih trgovin je Extreme Vital, ki ima fizične poslovalnice na štirih lokacijah (Ljubljana, Škofja Loka, Radovljica, Maribor), ima pa tudi spletno trgovino. Kot pomoč pri nakupu naj omenimo še, da so pri Extreme Vital na voljo tako moška treking kolesa kot tudi ženska treking kolesa vrhunskih proizvajalcev Specialized in Scott, ki v svetu kolesarstva slovita po visoki kakovosti in sodobnih modelih.

Moško treking kolo Scott SUB Cross 30
Moško treking kolo Scott SUB Cross 30 – Extremevital.com

Dejstvo je, da je kolesarjenje pri nas vse bolj priljubljeno, zato ni nič presenetljivega, da je tudi ponudba različnih vrst koles vse bolj pestra. Treking kolo je le eno od mnogih vrst koles, vendar je edino, ki je tako zelo vsestransko. S svojim udobjem in karakteristikami kolo prepriča tudi največje skeptike, zato smo prepričani, da je tudi za vas prava izbira, če se vozite po različnih terenih, kot so asfaltne ceste, makadam, gozdne in druge neurejene poti.

Top