KAZALO
Domov > Športna prehrana > Vpliv holesterola na mišično maso

Vpliv holesterola na mišično maso

Holesterol in mišična masa

Ali veste, da je holesterol ena od najpomembnejših snovi za pridobivanje mišične mase? Holesterol je namreč gradnik moškega hormona testosterona, ki je pomemben za pridobivanje mišične mase. Mnogi ga zato jemljejo celo v farmacevtski obliki.

Ker je marsikoga od vas omenjeni podatek zagotovo presenetil, vam bomo v nadaljevanju navedli še nekaj pomembnih dejstev o vplivu holesterola oziroma maščob na mišično maso. Za začetek pa vam bomo predstavili tradicionalno razporeditev pomembnosti hranil v prehrani osebe, ki si želi pridobiti mišično maso.

Pomembnost hranil za pridobivanje mišične mase

Za pridobivanje mišične mase so zelo pomembni proteini oziroma beljakovine, saj predstavljajo gradnike mišic. Prav tako so pomembni ogljikovi hidrati, ki so vir energije za trening ter izgradnjo mišic. Ogljikovi hidrati pripomorejo tudi k sproščanju inzulina; zanj je značilno, da transportira hranila v celice mišic in s tem pospešuje njihovo rast.

Morda vas bo presenetilo dejstvo, da so za doseganje napredka pri pridobivanju mišične mase maščobe povsem enakovredne beljakovinam. Tudi maščobe so namreč gradniki mišic in različnih hormonov, obenem pa predstavljajo še vir prostaglandinov. Kljub temu pa seveda vse maščobe niso zdravju prijazne.

Nenasičene maščobe

Veliko ljudi je prepričanih, da so nasičene ali živalske maščobe velik strup za človeško telo. Hrana z nasičenimi maščobami naj bi namreč vsebovala veliko holesterola, ki pa v resnici pri zdravem človeku ne povzroča zdravstvenih težav. Še več: holesterol spada med snovi, ki so pomembne za pridobivanje mišične mase.

Številne raziskave so pokazale, da jedilnik, na katerem maščobe predstavljajo tretjino kalorij, pripomore k višji ravni testosterona. Obenem je višja tudi raven aktivnega testosterona, ker se zniža raven beljakovin, ki v krvi začasno poskrbijo za nevtralizacijo testosterona.

Holesterol je tudi zelo pomemben gradnik mišičnih celic. V času treninga njegova raven močno upade in če v krvi ni prisoten, se mišice ne morejo optimalno obnavljati in rasti.

Maščobe imajo torej za pridobivanje mišične mase pomembnejšo vlogo, kot ste si morda do sedaj predstavljali. Določene maščobe v priporočenih količinah zdravju niso škodljive, ampak so za zdrav organizem nujno potrebne.

Top