KAZALO
Domov > Smučanje > 5 nasvetov za nakup smučarskih palic

5 nasvetov za nakup smučarskih palic

Izbira smučarskih palic

Slalom, smuk, veleslalom, turno smučanje, pohodništvo ali tek na smučeh, vsaka od omenjenih športnih aktivnosti ima svojo vrsto smučarskih palic. S smučarskimi palicami se boste lažje vzpenjali ali izvajali zavoje, pri tem pa ohranjali stabilnost.

Izberite smučarske palice glede na svojo velikost in vrsto vožnje, da boste v celoti uživali v smučarskem ali pohodniškem dnevu. V nadaljevanju smo za vas pripravili 5 nasvetov za optimalno izbiro smučarskih palic.

1. Palice izberite glede na svojo višino

Izbira prave velikosti smučarskih palic je bistvenega pomena. To vam bo pomagalo, da boste imeli dober položaj na smučeh. Če želite izbrati pravo velikost, preprosto sledite spodnji metodi.

Če že imate smučarske palice:

  • držite palico obrnjeno navzdol,
  • postavite palico pokonci in jo pritisnite ob tla,
  • zgornji del roke držite blizu telesa,
  • podlakt mora tvoriti pravokotni kot ali biti vzporedna s tlemi.

Če želite biti natančnejši, pred merjenjem obujte še smučarske čevlje.

2. Material palic je zelo pomemben

Aluminij je trden, vendar je lahko nekoliko težji, kar lahko otežuje vašo vožnjo, spuste ali vzpone. Obstajajo različne vrste aluminija, ki zagotavljajo različne lastnosti cevi:

  • aluminij 5086 ali dural je zelo trden;
  • aluminij 7075 ali zycral je odporen, lahek in dobro uravnotežen;
  • fiber aluminij je lažji in ponuja tanjšo cev;
  • kompozitna cev je zelo odporna, zelo lahka in dobro uravnotežena.

3. Izberite dober in pravi oprijem smučarskih palic

Najboljše udobje vam bodo zagotovili ročaji palic, ki so prilagojeni vašim rokam. V nasprotnem primeru oprijem ne bo optimalen, kar lahko povzroča neprijetne zdrse in nerodnost pri vožnji, posledično pa je ovirana tudi vaša stabilnost.

Smučarske palice Leki Airfoil 3D
Smučarske palice Leki Airfoil 3D – Extremevital.com

Zato izberite tiste smučarske palice, ki vam zagotavljajo najboljše udobje in optimalen oprijem – ne smejo biti ne premajhne in ne prevelike. Prilagodljiv material ročajev palic zagotavlja dober oprijem in pomaga tudi pri blaženju udarcev. Ne pozabite še na posebno prilagojene ročaje za ženske ali mlajše tekmovalce z manjšo in bolj drobno roko oz. dlanjo.

4. Vrsta smučarskih krpljic naj bo primerna vaši vožnji

Krpljica na koncu smučarske palice preprečuje, da bi se vaša palica pogreznila v sneg. Manjša krpljica bo bolj primerna za smučišča in hitre vožnje, npr. smuk. Večja krpljica pa je primernejša za prosto vožnjo v globokem snegu.

Nekatere palice so opremljene tudi z zamenljivimi krpljicami, dodatne krpljice pa lahko vedno kupite tudi posebej v vsaki športni trgovini. Njihovo vrsto lahko menjavate glede na svoje želje in vrsto smučanja.

5. Ne pozabite na smučarski trak

Večina smučarskih palic ima na vrhu ročajev prilagodljiv najlonski zapestni trak. Glavna razlika med pasovi je odvisna od materiala in širine. Širši trak bo za vašo vožnjo udobnejši in oprijem bo boljši, če pa je za vaše zapestje preširok, vam zna nekoliko ovirati vožnjo, medtem ko vas preozek trak lahko tišči in žuli.

Smučarske palice Leki WCR TBS GS 3D
Smučarske palice Leki WCR TBS GS 3D – Extremevital.com

NASVET: Ko v trgovini preizkušate zapestne trakove, si nadenite smučarske rokavice, da jih boste na gori zlahka nataknili in sneli. Da bi našli popolno prileganje, poskrbite, da velikost palic, vrsto krpljic in ročaj s trakom prilagodite svojemu smučarskemu znanju.

Če imate dodatna vprašanja, ne oklevajte in obiščite športne trgovine, kjer vam bodo strokovnjaki z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja in vam pomagali pri izbiri optimalnih smučarskih palic.

Top