KAZALO
Domov > Športna prehrana > Prehranski dodatek HMB: kaj je in komu je namenjen?

Prehranski dodatek HMB: kaj je in komu je namenjen?

Prehranski dodatek HMB

Športni svet redno pretresajo nova odkritja na področju prehrane in prehranskih dodatkov, ki naj bi omogočala boljši nastop, večala učinkovitost treningov in nenazadnje pomagala pri doseganju boljših rezultatov. A preden se odločite za prehranske dodatke, je potrebno poznati njihovo sestavo, prednosti in stranske učinke. Le tako je njihove koristi mogoče resnično udejaniti in hkrati preprečiti tveganje za neželene reakcije ali posledice.

Mnogokrat pa določen prehranski dodatek v šport vstopi šele potem, ko so bile njegove prednosti že prepoznane v drugačne, zdravstvene namene. Tako je tudi pri prehranskem dodatku HMB, ki pomaga tako pri treningu, saj podaljšuje vzdržljivost, kot po sami vadbi, in sicer pri obnovi in regeneraciji. Celo v svetu rekreativnega športa postaja HMB vse bolj priljubljen. Zaradi svoje sestave in načina delovanja lahko koristi različnim posameznikom. Ste med njimi tudi vi?

Kako deluje prehranski dodatek HMB?

Zdravniki že nekaj časa poznajo prednosti prehranskega dopolnila HMB in ga uporabljajo pri starejših ljudeh, da bi omogočili hitrejše celjenje ran ter preprečevali oziroma lajšali hitro izgubljanje mišične mase posameznikov, ki se zaradi bolezni dolgo časa niso gibali. HMB ima namreč anabolično delovanje in regenerativno učinkuje na mišice. Ključen gradnik za delovanje mišic so vsem poznane beljakovine. Te telo nenehno razgrajuje, zato da zagotovi energijo.

HMB kapsule Crown Sport Nutrition
HMB kapsule Crown Sport Nutrition – VitalGo.si

HMB oziroma beta-hidroksi-beta-metilbutirat se tvori v telesu pri razpadu levcinske aminokisline. Ta pomaga pri mikro poškodbah mišic, ki nastajajo med vadbo, posebno pri vzdržljivostnih športih, kot so kolesarjenje, plavanje, tek na dolge razdalje ipd. Deluje tako, da mišična tkiva varuje pred razgradnjo, kar pomeni tudi hitrejše in boljše okrevanje. Ta kemično poimenovana snov, ki je sicer naravnega izvora in jo telo producira že samo, pomaga pri vzpostavljanju ravnovesja ravni dušika oziroma njegovih spojin v krvi, kar direktno vpliva na daljše optimalno delovanje, torej daljše in aktivnejše treninge.

Glede na vaše želje in potrebe prilagodite tudi jemanje prehranskega dodatka HMB. Mnogi priporočajo uporabo pred treningi in po njih, kar bo ključno vplivalo na sposobnost telesa regeneracije, zaradi česar bodo vaši prihodnji treningi učinkoviti, zmanjšali pa boste tveganje za poškodbe. Za tiste, ki pa bi si želeli predvsem povečati zmogljivosti med vadbo, je priporočen nekoliko večji vnos zgolj pred treningom. Količine vnosa so odvisne od posameznega produkta, zato pred uporabo pri proizvajalcu preverite način in količine priporočenega vnosa.

HMB: za koga in zakaj?

Dodatek HMB je priljubljen med vzdržljivostnimi in nekaterimi drugimi športniki, saj naj bi poleg učinkovitosti treningov in regeneracije koristil pri splošnem večanju mišične mase. Dvigovalci uteži po njem posegajo zaradi večje moči, ki jim jo omogoča, za vse športnike pa je koristno to, da se izboljšajo njihove aerobne sposobnosti.

To pa ne pomeni, da je dopolnilo primerno zgolj za najaktivnejše športnike. Prehransko dopolnilo HMB je priljubljeno tudi med posamezniki za lažji vstop in začetek rednih treningov, ki bi bila sicer zaradi pomanjkanja mišične mase in vzdržljivosti ter zmogljivosti zahtevnejša. A pozitivne učinke je mogoče videti samo, če mu je priključena redna vadba.

Prehranski dodatek HMB torej deluje pozitivno pri izgubljanju mišične mase. Naj bo to posledica določene bolezni (tudi raka), naravnega procesa staranja ali dolgega obdobja ležanja zaradi poškodb in obolenj. Gre namreč za podoben princip delovanja kot pri športnikih, saj varuje mišice pred dodatnim razpadom, čeprav je vrsta stresa na mišice drugačna oziroma izdatna obremenitev izvira iz drugih razlogov.

Nekatere raziskave kažejo tudi pozitivne rezultate pri uravnavanju visoke ravni holesterola, kar ima v tem primeru pozitivne posledice za zdravje srca in znižuje tveganje za razvoj bolezni. A tovrstne raziskave so potekale v omejenem obsegu, zaradi česar učinek HMB na holesterol in delovanje srca ni mogoče jasno dokazati. Pred uporabo je zato potrebno posvetovanje z zdravstvenim strokovnjakom, ki bo našel primeren način za reševanje vaših zdravstvenih težav.

Top