KAZALO
Domov > Zdravje > 9 načinov, kako zmanjšati oksidativni stres

9 načinov, kako zmanjšati oksidativni stres

Zmanjšanje oksidativnega stresa

Izraz oksidativni stres se vse pogosteje omenja na področju znanosti in prehrane, vendar se marsikdo ne zaveda, kaj pomeni za naše zdravje. Raziskave kažejo, da oksidativni stres povzroča številne bolezni, zato je njegovo zmanjševanje najboljša strategija, s katero dosežemo boljše počutje.

V primeru oksidativnega stresa se je potrebno na eni strani izogibati vsem dražljajem, ki ga povzročajo, na drugi pa je potrebno poskrbeti za povečan vnos antioksidantov. Da lahko to dosežete, je priporočljivo upoštevati nekaj preprostih nasvetov.

1. Izogibajte se sladkorju in predelani hrani

Predelana živila pogosto vsebujejo sladkorje in druge kemikalije, ki povzročajo oksidacijo v telesu. Več kot zaužijete sladkorja, večja je verjetnost za prekomerno oksidacijo. Zato se je potrebno tovrstnim živilom izogibati, prav tako pa tudi enostavnim sladkorjem v obliki slaščic, čokolad in bonbonov.

2. Prehranjujte se zmerno

Raziskave so pokazale, da lahko uživanje velikih količin hrane in neprekinjeno prehranjevanje preko celega dne dodatno povzroči oksidativni stres. Zato poskrbite za uživanje manjših obrokov, ki so čez dan enakomerno razporejeni.

Oksidativni stres

3. Preprečite okužbe in prehlade

Ko se vaš imunski sistem bori proti okužbam, to v telesu povzroči oksidacijo, zato ko zbolite, to telesu še dodatno črpa energijo. Če želite izogniti zmanjšati oksidativni stres, poskrbite za učinkovito strategijo, s katero se boste borili proti okužbam in prehladnim obolenjem.

4. Vzemite si čas zase

Čeprav se to zdi zelo preprosto, pa je mnogo ljudi, ki so po napornem tednu popolnoma iztrošeni. Stres je eden najpogostejših povzročiteljev oksidativnega stresa, zato v svoj dan vključite odmore in aktivnosti, s katerimi se boste sprostili. Izkoristite vsako priložnost za uživanje na prostem, izvajanje meditacije in dihalnih vaj, sprehajanje v naravi, pogovor s prijatelji ali gledanje smešnih oddaj.

5. Izogibajte se toksinom

Telo vsak dan prejema toksine, ki jih vanj vnašamo preko hrane ali okolja. Te strupene snovi v telesu spremenijo potek kemičnih reakcij, kar moti normalno delovanje celic. Zato izbirajte ekološko pridelano hrano ter se izogibajte cigaretam, alkoholu, izpušnim plinom, plastiki, čistilom in izdelkom za osebno nego, ki vsebujejo strupene sestavine.

6. Uživajte živila, ki spodbujajo proizvodnjo antioksidantov

Eden najmočnejših antioksidantov, ki ga proizvaja naše telo, je glutation. Ta je sestavljen iz treh aminokislin, in sicer glicina, glutamina in cisteina, ki vsebujejo tudi žveplo, zato je še tako učinkovit.

Šparglji in paradižnik
Uživanje špargljev in paradižnikov spodbuja proizvodnjo glutationa.

Med živili, ki spodbujajo proizvodnjo glutationa, so šparglji, breskve, orehi, špinača in paradižnik. Prav tako so pomembna živila z visoko vsebnostjo žvepla, lahko pa poiščete kakovostne prehranske dodatke.

7. Uživajte živila z visoko vsebnostjo antioksidantov

Poleg antioksidantov, ki jih proizvede telo, lahko vsak dan uživate živila z visoko vsebnostjo antioksidantov. To so pesa, ohrovt, jagode in paradižnik. Dober vir antioksidantov so tudi oreščki in semena ter zelišča, kot so cimet, ingver in kurkuma. Več antioksidantov, kot boste zaužili, bolje se boste zoperstavili oksidativnemu stresu.

8. Uživajte prehranska dopolnila z antioksidanti

Raziskave so pokazale, da se antioksidanti nahajajo tudi v obliki številnih prehranskih dopolnil in zdravil. Med njimi sta zagotovo zeleni čaj in že omenjena kurkuma. Poleg tega pa je priporočljivo še uživanje dodatkov, ki vsebujejo kvercetin in resveratrol. Slednji velja za enega najmočnejših antioksidantov, ki ima številne pozitivne učinke na zdravje.

9. Poskrbite za dovolj spanja

Kadar ne spite dovolj, se v telesu zmanjša raven antioksidantov. V boju zoper oksidativni stres je zato ključnega pomena, da si zagotovite dovolj kakovostnega spanca. V tem času se organizem spočije in okreva po napornem dnevu.

Kot vidimo, so ukrepi za zmanjševanje oksidativnega stresa zelo preprosti. Recept za to je popolnoma jasen. Svoje celice v telesu boste najbolje zaščitili, če mu boste zagotovili tisto, kar potrebuje, in se izognili tistemu, česar ne potrebuje.

Top