KAZALO
Domov > Zdravje > 11 zdravilnih učinkov kurkume

11 zdravilnih učinkov kurkume

Kurkuma

Verjetno ste že vsi slišali za kurkumo, začimbno rastlino, ki jo že dolgo uporabljajo tudi v tradicionalni medicini. To začimbo gojijo iz njene korenike v Indiji in drugih delih jugovzhodne Azije. Poleg njene živo rumene barve je kurkuma znana tudi po svojih močnih protivnetnih in antioksidativnih lastnostih.

Glavna sestavina in učinkovina kurkume je kurkumin, ki ji daje njeno značilno barvo in je odgovoren za večino koristi kurkume. Kurkumin je naravni antioksidant, ki ima protivnetne koristi in mnoge pozitivne učinke na naše zdravje.

Ker pa se kurkuma in s tem tudi kurkumin ne absorbirata dobro v krvni obtok, in če jo boste uživali le občasno, to ne bo prineslo želenih protivnetnih koristi. Da bi zadovoljili količinam, ki prinašajo koristi, je potrebno razmišljati o raznih dodatkih.

Katere so torej največje koristi kurkume? V nadaljevanju vam jih predstavljamo kar enajst!

1. Kurkuma deluje protivnetno

Znano je, da se kurkuma pogosto uporablja proti raznim vnetjem, pri čemer lahko takšno učinkovanje v največji meri pripišemo delovanju kurkuminov, ki so v njej. V nekem običajnem odmerku je lahko kurkumin celo učinkovitejše protivnetno zdravilo, kot ga imajo običajna protivnetna zdravila, ki jih dobimo v lekarnah.

Ker kronično vnetje prispeva k številnim kronični boleznim, lahko kurkuma pomaga pri zdravljenju stanj, kot so vnetna črevesna bolezen, pankreatitis in artritis.

2. Kurkuma ščiti pred boleznimi srca

Raziskave kažejo, da lahko kurkuma izboljša delovanje ali zdravje tanke membrane, ki pokriva notranjost srca in krvnih žil, hkrati pa ima ključno vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka. Njena funkcija je tudi povezana s staranjem in povečanim tveganjem za bolezni srca, zato lahko uživanje kurkume takšno tveganje bistveno zmanjša.

Uživanje kurkume lahko bistveno izboljša endotelne funkcije pri ženskah v menopavzi kot tudi pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2, saj ima podobne učinke kot zdravila, ki se prepisujejo za zmanjšanje tveganja za srčni infarkt in možgansko kap.

3. Kurkuma lajša simptome osteoartritisa

Zaradi svojih močnih protivnetnih lastnosti je kurkuma varna in učinkovita alternativa dolgoročnega zdravljenja za osebe z osteoartritisom. Poznamo posebno vrsto zdravljenja z Meriva kurkumskim fitosomom, ki je izjemen ekstrakt kurkume, kjer je med drugim kar 75 % kurkuminoidov. Poleg njega je v mešanici zdravila še fosfatidilkolin, kemikalija, ki jo najdemo v jajcih, sodi in drugih živilih, ter mikrokristali celuloze.

4. Kurkuma zdravi in preprečuje diabetes

Glede na dosedanje raziskave je lahko kurkuma v veliko pomoč pri zdravljenju in preprečevanju sladkorne bolezni in z njo povezanimi motnjami, kot je na primer diabetična nevfropatija. Ta lahko prizadene ljudi s sladkorno boleznijo tipa 1 kot tudi tiste s sladkorno boleznijo tipa 2. Gre za resen zaplet sladkorne bolezni in enega od glavnih vzrokov za odpoved ledvic. Pomanjkljivost tovrstnih študij je ta, da jih je veliko opravljenih na živalih, ne pa toliko na ljudeh.

5. Kurkuma zavira napredovanje Alzheimerjeve bolezni

Znano je, da lahko kurkuma zaščiti vaše možgane pred običajnimi degenerativnimi spremembami, kot je tudi Alzheimerjeva bolezen. Kurkuma vpliva na povečanje ravni možganskega nevrotrofičnega faktorja (BDNF), posebne beljakovine, ki se nahaja v možganih in hrbtenjači, in ima ključno vlogo pri uravnavanju zdravih živčnih celic in uravnavanju komunikacije med njimi, to pa je ključnega pomena za učenje in boljši spomin.

6. Kurkuma ima pomembno vlogo pri zdravljenju depresije

Ker kurkuma povečuje raven možganskega nevrotrofičnega faktorja (BDNF), jo to naredi tudi za učinkovit antidepresiv. Raziskave so pokazale bistvene izboljšave celo pri večjih depresivnih motnjah, zato je kurkuma lahko eden od varnejših in učinkovitejših oblik zdravljenja depresije.

7. Kurkuma pomaga pri zdravljenju revmatoidnega artritisa

Revmatoidni artritis je kronično vnetje, ki običajno prizadene sklepe, vendar se lahko razširi tudi na oči, pljuča, kožo, srce in ožilje. Povzroči boleče otekanje sklepov, kar lahko pripelje celo do raznih deformacij in telesnih okvar. Uživanje kurkume izboljša občutljivost in otekanje sklepov, kar predstavlja tudi varno zdravljenje brez škodljivih učinkov.

8. Kurkuma izboljšuje zdravje kože

Zaradi svojih protivnetnih, protimikrobnih in antioksidativnih lastnosti kurkuma predstavlja učinkovito zdravljenje številnih kožnih stanj, kot so na primer akne, ekcemi, staranje in luskavica. Lokalno zdravljenje s kurkumo je učinkovito, saj je relativno varna tudi v velikih odmerkih, zaradi barve in slabe topnosti pa je za nego kože nekoliko neprivlačna.

9. Kurkuma ščiti telo pred prostimi radikali

Antioksidanti ščitijo telo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, posebni atomi, ki nastajajo v naših telesih zaradi izpostavljenosti onesnaževalcem okolja, cigaretnemu dimu ali drugim kemikalijam.

Prevelika izpostavljenost prostim radikalom privede do pogostih bolezenskih stanj, kot so rak, artritis, bolezni srca in Alzheimerjeva bolezen. Zato imajo začimbe, ki so bogate z antioksidanti, pomembno vlogo pri zaščiti pred poškodbami prostih radikalov.

10. Kurkuma zavira staranje

Kurkuma sicer neposredno ne vpliva na daljšo življenjsko dobo, toda zahvaljujoč njenim protivnetnim lastnostim, sposobnosti zaščite telesa pred prostimi radikali in sposobnostim zaviranja degenerativnih sprememb možganov je lahko učinkovito zdravilo proti staranju.

11. Kurkuma preprečuje degeneracijo oči

Glavkom je skupina očesnih stanj in eden glavnih vzrokov slepote pri osebah, ki so starejše od 60 let. Razveseljivo pa je, da nekatere raziskave kažejo, da lahko zdravljenje s kurkumo pomaga zaščititi oči pred degeneracijo.

Top