KAZALO
Domov > Zdravje > Kako poskrbeti za zdravje las in lasišča?

Kako poskrbeti za zdravje las in lasišča?

Zdravje las in lasišča

Zdravje lasišča mnogi sprejemamo kot nekaj samoumevnega, zato temu delu telesa ne posvečamo posebne pozornosti. Namesto tega se raje osredotočamo na to, kako bo izbira šampona ali balzama vplivala na naše lase. Zavedati pa se je potrebno, da se zdravo lasišče odraža na zdravih laseh. Vse, kar bi povzročalo vnetje lasišča, bo negativno vplivalo tudi na lase. Zato je potrebno tako lasem kot lasišču nameniti posebno pozornost.

Če se naučite skrbeti za lasišče, lahko s tem bistveno izboljšate njegovo zdravje in zdravje las. Na srečo pa obstaja kar nekaj ukrepov, s katerimi lahko izboljšate zdravje las in lasišča. Običajno gre za zelo preproste postopke, ki vam ne bodo vzeli veliko časa, rezultati pa bodo kmalu vidni.

1. Uporabljajte nežnejše izdelke za nego las

Za nego las in lasišča uporabljajte šampone in balzame, ki ne vsebujejo sulfatov, alkoholov ali drugih dišav. Za sulfate je znano, da odstranjujejo naravna olja v laseh in odmrle kožne celice, zaradi česar postane lasišče suho in je nagnjeno k draženju. Alkohol in dišave v izdelkih za nego las pa povzročijo, da iz njih črpajo vlago, kar se hitro odraža v suhih in poškodovanih laseh, lasišče pa je srbeče in razdraženo.

Prav tako se izogibajte tistim izdelkom, ki vsebujejo agresivne kemikalije ali druge tretmaje za lase, kot so razna barvila in belila, saj lahko poškodujejo kožo lasišča.

2. Nežno šamponiranje

Pri umivanju las smo običajno skoncentrirani na močno drgnjenje lasišča, kar pa ni nujno, da je za naše lase tudi koristno. Namesto tega lase med šamponiranjem raje masirajte, kar bo povečalo cirkulacijo in preprečilo nastanek odrgnin na lasišču.

3. Manj pogosto umivanje las

Povsem naravno je sklepati, da se bomo izognili mastnim lasem, če jih bomo pogosteje umivali. Vendar pa ima to lahko ravno obraten učinek. Prepogosto umivanje odstrani iz las naravna olja, po drugi strani pa lahko lasišče zaradi tega proizvede celo več olj, kar pripelje do bolj mastnih las.

Umivanje las
Z umivanjem las ne pretiravajte: 3- do 4-tedensko bo dovolj.

Za tiste, ki se spopadajo s srbečim in dražečim lasiščem, se priporoča, da se podaljša čas med posameznimi umivanji las, saj se bo na ta način uravnotežila proizvodnja olja. Splošno pravilo je, da se lase umivajo največ 3- do 4-krat na teden.

4. Poskrbite za vnos omega-3 maščobnih kislin

Mnogi so mnenja, da lahko jemanje dodatka ribjega olja spodbudi rast las in prepreči njihovo izpadanje. Ribje olje je bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, ki negujejo lase na takšen način, da spodbujajo cirkulacijo v lasišču.

Prav tako so omega-3 maščobne kisline glavni “krivec”, ki zmanjšuje vnetja, zaradi katerih pride do izpadanja las, hkrati pa v kombinaciji z drugimi antioksidanti bistveno poveča gostoto las.

5. Poizkusite z uživanjem probiotikov

Dokazano je, da probiotiki pomagajo izboljšati zdravje črevesja in bistveno prispevajo k ravnovesju črevesne mikrobiote. Ker pa je zdravje črevesja močno povezano z zdravjem kože, je logično, da je povezano tudi z lasiščem. Uživanje probiotikov izboljša mikrobiom kože in tudi poskrbi za zdravo lasišče.

6. Uživajte več antioksidantov

Kadar število prostih radikalov v telesu preseže število koristnih antioksidantov, pride do oksidativnega stresa. Ta privede do številnih resnih zdravstvenih stanj, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja, prav tako pa vpliva na zdravje lasišča in sčasoma pripelje do izgube las.

Sadje in zelenjava - antioksidanti
Da v telo vnesete dovolj antioksidantov, redno uživajte sadje in zelenjavo.

Da boste preprečili takšen oksidativni stres, je potrebno vnesti dovolj antioksidantov, ki poskrbijo za nevtralizacijo škodljivih radikalov. Največ antioksidantov dobite v sadju in zelenjavi, zato poskrbite, da sta redno na vašem jedilniku.

7. Uporabite piling za lasišče

Podobno kot uporabljate piling za obraz, je tudi piling na lasišču eden od učinkovitih načinov, kako izboljšati zdravje las in lasišča. Pilingi vsebujejo fizikalne in kemične snovi, ki pomagajo pri odstranjevanju odmrlih kožnih celic, olj in prhljaja. Hkrati pa razširijo krvne žile, ki so tik pod lasiščem, in na ta način pospešijo rast las. Piling za lasišče lahko kupite ali pa ga naredite kar sami.

8. Izogibajte se sončnim žarkom

Podobno kot za kožo na ostalih delih telesa tudi za lasišče velja, da se prekomerna izpostavljenost soncu sešteva. To sčasoma povzroči, da postane lasišče starikavo in suho, zaradi česar se začne luščiti, lasje pa so poškodovani.

Za zdrave lase in lasišče lahko veliko storimo sami s svojimi vsakodnevnimi navadami, uporabo nežnejših izdelkov za nego las in ustrezno prehrano. To pa ne vpliva zgolj na lep videz naših las, ampak se lahko izognemo tudi resnejšim težavam, zaradi katerih bi morali obiskati dermatologa.

Top