KAZALO
Domov > Športna prehrana > Zdravi prigrizki za športnike: kateri so najbolj priročni?

Zdravi prigrizki za športnike: kateri so najbolj priročni?

Zdravi prigrizki za športnike

Prigrizki so pomemben del treninga in zdrave prehrane športnika, zato morajo biti pripravljeni in izbrani premišljeno. Kot športnik namreč s praznim želodcem ne boste dosegli niti približno dobrega rezultata, po drugi strani pa tudi uživanje napačne hrane in prevelike količine pred tekmo ni dobro.

Ker vsak aktiven posameznik nima dostopa do hladilnika vedno na dosegu roke, je potrebno poskrbeti, da bo vaš prigrizek priročen in se ne bo pokvaril tudi po več ur ležanja v športni torbi, nahrbtniku ali omarici.

Najbolje je, da pred tekmo zaužijete prigrizek, ki bo zadovoljil vaše potrebe po energiji, kot so lahko prebavljivi ogljikovi hidrati skupaj z dodatnimi dobrotami esencialnih hranili. Kar zadeva življenjski slog, so športniki včasih v skušnjavi, da bi skrenili s poti in si privoščili nezdrave navade.

Če ste športnik, je najboljši način, da se držite zdravega načina življenja, ta, da ostanete osredotočeni na svoje cilje in seveda na prehrano. Da bi se izognili skušnjavi nezdrave izbire prigrizkov, vam predstavljamo 10 koristnih in priročnih prigrizkov za športnike.

1. Domači miks oreščkov

Oreščki, kot so mandlji, arašidi in indijski oreščki, zagotavljajo beljakovine in zdrave maščobe. Zmešajte jih z virom ogljikovih hidratov, kot so suho sadje, granola ali celo koščki prepečenca, in dobili boste idealno kombinacijo.

Oreščki z granolo in sadjem
Oreščki z granolo in sadjem kot zdrav in hranljiv prigrizek.

Športniki imajo pri tem možnost biti ustvarjalni, tako da mešajo in usklajujejo svoje najljubše okuse in teksture ter s tem ustvarijo edinstven prigrizek, ki ostane svež ves dan.

2. Kokosova voda in beljakovinski napitek

Pred odhodom v službo ali šolo v športno torbo vrzite steklenico kokosove vode in vrečko z zadrgo z merico ali dvema najljubšega beljakovinskega praška ter ju zmešajte in popijte uro pred začetkom treninga. To je odlična izbira za pred treningom, saj je obrok lahko prebavljiv in povečuje hidracijo, kar je za športnike vedno ključnega pomena. Poleg tega je kokosova voda polna elektrolitov in ima manj dodanega sladkorja kot nekatere športne pijače.

3. Prehranske ploščice

Športne prehranske ploščice so odlične, ker vam prihranijo razmišljanje in čas priprave ter vam ponudijo prenosen, neokrnjen prigrizek, ki je posebej zasnovan za hitro in polno hranjenje pred, med ali po vadbi.

Domače proteinske ploščice
Zdrav prigrizek v obliki proteinske ploščice si lahko pripravite kar sami.

Edina slabost je ta, da so lahko drage, vendar lahko med številnimi blagovnimi znamkami in okusi, med katerimi lahko izbirate, eksperimentirate in najdete tisto, kar vam najbolj ustreza, da bi si zagotovili zdrav prigrizek.

4. Športni napitki – smutiji

Ker športni napitki ne potrebujejo veliko časa za prebavo, bodo v želodcu in iz njega prišli hitreje kot trdna živila na tem seznamu. Izberite takšne, ki zagotavljajo dobro ravnovesje ogljikovih hidratov, natrija in kalija, da nadomestite tisto, kar ste izgubili med treningom. Kombinirate jih lahko s sadjem in zelenjavo.

5. Žitarice

Poskusite z žitaricami, ki jih lahko jeste samostojno ali v mešanici z oreščki, rozinami ali suhim sadjem. S hranili bogata žita, kot so polnozrnata žita in žita z otrobi, so kot nalašč za v športno torbo. Lahko jih vmešate v mleko ali vodo, nekateri jih uživajo celo suha.

6. Tuna

Ta mastna riba je izjemno dober vir beljakovin za športnike na poti. Za prigrizek si lahko privoščite konzervo tune v poljubni velikosti, s polnozrnatimi krekerji in kosom sadja. Ta duet beljakovin in ogljikovih hidratov vas bo nahranil za treninge in vaje, medtem ko boste daleč od svoje kuhinje.

7. Arašidovo maslo in med

Sestavini predstavljata enostaven in okusen preobrat sodobne priljubljene jedi, ki bo v vaši torbici ostala sveža ves dan. Ta kombinacija zdravih maščob in beljakovin, ki jo sestavljata arašidovo maslo in med, obložena z vlakninami iz polnozrnatega kruha, športnikom zagotavlja optimalno kombinacijo hranilnih snovi.

8. Humus s prepečencem

Ta priljubljen prigrizek na zabavah ni le prenosljiv prigrizek, ampak je tudi zelo zdrav. Omako s humusom lahko brez težav shranite v torbi vsakega športnika.

Humus namaz s prepečencem
Na prepečenec namažite humus in zdrav prigrizek bo tu.

Medtem ko boste s prepečenci dobili svoj odmerek ogljikovih hidratov, je humus poln beljakovin, vlaknin in številnih koristnih hranilnih snovi.

9. Polnozrnata žemljica z maslom iz oreščkov

Okusna poslastica vsebuje veliko ogljikovih hidratov in beljakovin ter le malo sladkorja. Ker je na voljo veliko vrst masla iz oreščkov: mandljevo, sončnično in arašidovo, lahko izberete tistega, ki vam je najbolj všeč, in imate ta nasitni prigrizek v torbici za hitro okrepčilo.

10. Riževi krhlji in beljakovinski napitek

Če želite zdrave prigrizke za športnike, ki so izbirčni, so riževi krhlji v kombinaciji z beljakovinskim napitkom preprosta in okusna možnost, ki zadovolji tudi najbolj izbirčne jedce.

Top