KAZALO
Domov > Prosti čas > 10 nasvetov za varno pohodništvo

10 nasvetov za varno pohodništvo

Varno pohodništvo

Radi hodite na daljše pohode in uživate v čudovitih razgledih? Za vas smo zbrali 10 nasvetov, ki vam bodo v pomoč, ko se boste naslednjič odpravili na raziskovanje narave.

Na pohodih lahko pride do nepričakovanih situacij. Zgodi se lahko manjša nesreča, kot je na primer razlitje vode iz steklenice. Voda tako zmoči dodatna oblačila v nahrbtniku in poškoduje druge pripomočke, ki so v njem spravljeni. Lahko pride tudi do nepričakovanega dežja, pot pa postane zaradi tega spolzka. Mogoče se na poti celo izgubite, prehiti vas tema, zato se znajdete utrujeni in lačni na neznani lokaciji.

Seveda pa je vse našteto mogoče preprečiti. Svetujemo vam, da preberete nasvete, ki smo jih pripravili, da se izognete neljubim situacijam. Tako vam bodo pohodniški izleti zagotovo ostali v lepem spominu.

Za vsak primer načrtujte nočitev

Nikoli ne veste, kaj vse se lahko na poti zgodi. Mogoče se vi ali kdo iz skupine nehote poškoduje, z zvinom gležnja oz. drugo poškodbo pa ne boste uspeli pravočasno priti do cilja. Nujno torej je, da ste pripravljeni na morebitno prenočitev v gozdu.

Nekatere pohodnike je strah ostati ponoči v naravi, zato hitijo, da bi prišli do cilja še podnevi, včasih pa ravno zaradi hitenja pride do padca in poškodbe. Prav padec in podhladitev sta med glavnimi vzroki smrtnih žrtev na planinskih poteh.

Naglavna svetilka Black Diamond Storm R 500 LUM
Naglavna svetilka Black Diamond Storm R 500 LUM – Extremevital.com

Ko se odpravljate na daljšo pot, s seboj vzemite svetilko, nekaj prigrizkov ter dodatna oblačila. Z nedelujočo svetilko oziroma brez vira svetlobe ne iščite poti. Raje počakajte na reševalce oziroma na sončni vzhod.

Obvestite znance, kam odhajate

Za vsak primer obvestite prijatelje, kam se odpravljate in kdaj načrtujete prihod. Nekoga, ki vam je blizu, seznanite s svojim načrtom poti – le tako vas bodo lahko prišli reševat, če se na poti kar koli pripeti.

Dobro je, da pripravite načrt poti, ki naj vključuje naslednje:

  • zemljevid z načrtovano potjo,
  • predviden dan odhoda in prihoda na cilj,
  • opis vašega vozila (barva, znamka, registrska številka),
  • opis oblačil, ki jih boste nosili,
  • seznam ljudi, ki se z vami odpravljajo na pohod, ter morebitne zdravstvene posebnosti.

Pred odhodom raziščite pot

Če se odpravljate na neznano lokacijo, se pred odhodom dobro podučite o poti, ki jo želite prehoditi. Preverite razdaljo, vzpon in sam teren, prav tako raziščite, ali je kje na poti na voljo pitna voda ter ali pot seka cesto. Ocenite tudi lastno telesno pripravljenost.

Ura Suunto GPS 9 Peak Pro
Ura Suunto GPS 9 Peak Pro (z GPS in navigacijo) – Extremevital.com

Če obstaja možnost, se pogovorite s kom, ki je to pot že prehodil – pozanimajte se o divjih živalih, požarnih opozorilih, zaprtju poti ter vremenu. S seboj vzemite tudi klasičen, papirnat zemljevid, saj tehnologija včasih zataji.

Izogibajte se srečanjem z divjimi živalmi

Lepo je, če na poti srečamo žival in jo opazujemo, vseeno pa morate biti pri tem previdni. Splošno pravilo je, da ne posegamo v življenja divjih živali. Če obstaja sum, da boste naleteli na medveda, se začnite glasneje pogovarjati, saj ga bo to prestrašilo.

V primeru, da pride do srečanja z divjo živaljo, npr. z medvedom, ne skušajte pobegniti, saj vas lahko ujame. Raje se v širokem krogu premikajte bočno okoli živali ali se počasi pomikajte nazaj. Žival mora začutiti, da ji ne predstavljate grožnje.

Vzemite prigrizke in dodatno steklenico vode

Obvezno vzemite dodatno steklenico vode. Dehidracija je pogosta težava, s katero se srečujejo pohodniki. Če se odpravljate na pot, kjer je neoporečnost vode vprašljiva, s sabo vzemite tudi filtrirno napravo.

Energijske ploščice Science in Sport: Go Bake
Energijske ploščice Science in Sport: Go Bake – Extremevital.com

Prav tako s seboj vzemite nekaj hrane in prigrizkov, ki bodo poskrbeli za dvig energije. Ne pozabite torej na oreščke in energijske ploščice, s katerimi boste odpravili občutek lakote in si zagotovili novih moči.

Na pot se odpravite zgodaj zjutraj

Tako boste poskrbeli, da bo na voljo dovolj časa, da pridete do cilja še pred temo. Prav tako je svetloba za fotografiranje lepša zjutraj, obenem pa ni tolikšnega strahu za nastanek neviht, saj so te pogostejše ob popoldnevih.

Ohranite mirno kri, če pride do nevihte

Na poti vas lahko preseneti slabo vreme. Smiselno je, da pred odhodom preverite vremensko napoved. Če pride do nevihte oziroma dežja, bodite pazljivi pri nadaljnji hoji – pot bo namreč bolj spolzka, močan veter, ki spremlja neurje, pa lahko povzroči lomljenje in padanje vej. Če se med nevihto znajdete na terenu, kjer ni zavetja, se izognite visokim drevesom.

Poskrbite za suha oblačila

Zaradi znoja ali dežja lahko vaša oblačila postanejo mokra, posledica tega pa je padec telesne temperature. Prav tako se telo hitreje ohlaja zaradi napora, utrujenosti in dehidracije, kar lahko privede do hipotermije. Do tega lahko pride tudi poleti.

Moški in ženski pulover Dynafit Radical PTC
Moški in ženski pulover Dynafit Radical PTC – Extremevital.com

Podhladitev lahko preprečite na več načinov:

  • oblecite se večplastno, saj boste tako lažje nadzorovali temperaturo;
  • izberite kvalitetna oblačila, ki odvajajo vlago;
  • če ste že mokri in vas zebe, se ne odpravite na lokacijo z močnim vetrom.

Priskrbite si piščalko

Če se boste znašli v zagati oziroma boste potrebovali pomoč, vam bo piščalka prišla še kako prav. Imejte jo v žepu in ne v nahrbtniku – tako bo hitro pri roki, ko jo boste potrebovali. V nujnem primeru zapiskajte po trikrat (SOS).

Slušalke naj ostanejo doma

Ko hodite, morate biti pozorni na vse šume narave. Slišati morate zvoke, npr. pok padajoče veje, lomastenje medveda, premikanje divjih prašičev ali sikanje kače, s pomočjo katerih boste imeli dovolj časa za ustrezen odziv. Prav tako boste zaradi uporabe slušalk prikrajšani za ptičje petje.

Top