KAZALO
Domov > Tek > 4 nasveti za uspešen jesenski tek

4 nasveti za uspešen jesenski tek

Jesenski tek

Jesen – čeprav ob lepem dnevu na trenutke še vedno topla, pa s seboj prinaša tudi hladnejša sveža jutra in večere. Ne glede na to, ali ste rekreativni tekač, ki v teku samo uživa, ali pa se s tekom ukvarjate na profesionalnem nivoju, ki ta letni čas izkoristi za grajenje temeljev za cilje v naslednjem letu, preverite nekaj nasvetov za jesenski tek. Prepričani smo, da vam lahko koristijo.

1. Izogibajte se utrjenih poti

Jesen je odličen čas za raziskovanje parkov in poti v vaši bližnji okolici. Ne glede na to, ali živite v mestu ali na vasi, vas spremenljivi cikli letnih časov vedno znova navdušijo s svojo podobo in z novimi vonjavami.

Moški trail tekaški čevlji Hoka Torrent 3
Moški trail tekaški čevlji Hoka Torrent 3 – Extremevital.com

Jesen pa je s svojim odpadajočim listjem in jutranjo roso v tem pogledu še toliko bolj privlačna. Zato vam priporočamo, da si vzamete en večer in s pomočjo zemljevida začrtate nekaj novih poti na tistih območjih, kjer že nekaj časa niste bili.

2. Preizkusite se v krosu

Če ste klubski tekač, zagotovo že poznate vse radosti in prednosti tekaških dogodkov. Ti pomagajo graditi moč in vzdržljivost in če je vaš dolgoročni cilj izboljšati čas na katerikoli razdalji, se bodo prednosti krosa pokazale že spomladi.

Ženski trail tekaški čevlji Scarpa Spin Ultra GTX
Ženski trail tekaški čevlji Scarpa Spin Ultra GTX – Extremevital.com

Če imate željo, da bi se preizkusili v tej vrsti teka, obiščite lokalni klub ali se vključite v tekaško skupino, ki so dober vir informacij tudi za vse lokalne dogodke. Če pa se vam zdi kros še vedno preveč ekstremen, pa vam predlagamo, da si ogledate katerega od trail tekov, ki vam prav tako pomagajo graditi moč in vzdržljivost.

3. Držite se naslednjih pravil

Če ste rekreativen tekač, ki nima želje po tekmovanju, nič zato, saj je tek še vedno eden najbolj enostavnih načinov za ohranjanje kondicije. Če redno tečete spomladi in poleti, ko pride jesen, pa se vedno znova sprašujete, zakaj to počnete in ste vedno znova v strahu pred prehladom in vlago, imate naslednje možnosti:

  • S tem razmišljanjem nadaljujete ter v tem času ne naredite niti enega tekaškega koraka, kar seveda ne bo najbolje.
  • Kupite tekalno stezo ali se odpravite v telovadnico ali fitnes.
  • Se držite znanega skandinavskega reka »ni slabega vremena, le napačna oblačila« in z malo finančnega vložka kupite osnovni zimski tekaški komplet. Tako se boste lahko prepričali, da je jesenski tek čudovit in da ni bojazni pred prehladom.

4. Poskrbite za ustrezna oblačila

Ko je govora o ustreznih oblačilih za jesenski tek, upoštevajte naslednje nasvete:

  • Preverite svojo jesensko-zimsko garderobo. V garderobni omari preverite, ali je vaš lanski komplet dovolj dobro ohranjen ali morda potrebujete novega. Če ste šele začeli teči in želite z njim nadaljevati tudi jeseni in pozimi, upoštevajte, da boste potrebovali dodatno plast oblačil.
Tekaški komplet Odlo Fundamentals Performance Warm Set Long
Tekaški komplet Odlo Fundamentals Performance Warm Set Long – Extremevital.com
  • Ne pozabite na dodatke. V hladnejših jutrih je povsem običajno, da boste prvih nekaj minut občutili mraz. Pri obvladovanju mraza vam pomagajo rokavice in kapa.
  • Poskrbite za vidnost. Glede na to, da so dnevi vedno krajši, nikoli ne pozabite na varnost. Pobrskajte v ponudbi oblačil in izberite med živobarvnimi majicami in jaknami, k temu pa dodajte odsevne elemente in naglavne svetilke, ki pripomorejo k temu, da boste vidni in da boste tudi sami dobro videli pot pred seboj.

Nikakor ni nujno, da je jesen čas, ko morate s tekom prenehati. Mnogi tekači so mnenja, da je to celo najbolj vznemirljiv letni čas za tek, ne glede na to, ali želite le vzdrževati telesno pripravljenost ali pa začenjate postavljati temelje za spomladanska tekmovanja.

Top