KAZALO
Domov > Tek > Oblačila in obutev za tek: kaj potrebujem?

Oblačila in obutev za tek: kaj potrebujem?

Oblačila in obutev za tek

Ne glede na to, ali trenirate za svoj prvi 5-kilometrski tek ali pa ste že izkušeni tekač, je primerna tekaška oprema izjemno pomembna. Dobra novica je, da velja tek za enega od najcenejših športnih aktivnosti, saj zanj ne potrebujete veliko modnih pripomočkov in dragih oblačil, ampak je pomembneje, da so ta funkcionalna.

In v kaj se je najbolje obleči ter obuti, da bo vaša tekaška aktivnost kar se da udobna, varna in učinkovita?

Kakovostna tekaška obutev preprečuje poškodbe

Za tek boste zagotovo potrebovali dober in kakovosten par tekaških copat, primeren za vaša stopala. Neprimerni tekaški copati so eden od najpogostejših vzrokov za tekaške poškodbe, zato je njihovi izbiri potrebo nameniti posebno pozornost.

Ko boste kupovali tekaške copate, jih ne izbirajte samo zato, ker vam je všeč blagovna znamka, slog, barva ali cena. Seveda vam ni potrebno kupovati najdražjih tekaških copatov, vendar je investicija v dobro in kakovostno obutev za tek zagotovo pametna ideja. Zato ne spreglejte TOP znamk copatov za tek.

Moški copati za tek New Balance Fresh Foam 1080
Moški copati za tek New Balance Fresh Foam 1080 – Extremevital.com

Če tekaško obutev kupujete prvič, vam priporočamo, da nakup opravite v specializirani trgovini za tek. Tam vam bodo strokovnjaki izmerili vaša stopala, analizirali vašo hojo in vam svetovali o nakupu primerne obutve. Med preizkušanjem tekaških copat se prepričajte, da nosite posebne tekaške nogavice, saj debelina nogavic lahko bistveno spremeni prileganje stopalu.

Na kaj morate biti pozorni ob nakupu tekaških copat?

Da bo nakup nove obutve za tek uspešen, vas bomo opozorili na nekaj lastnosti, na katere morate biti še posebej pozorni:

Tekaški copati z blaženjem ali brez. Obutev z večjim blaženjem je odlična rešitev za tekače začetnike in še posebej za vse tiste, ki so nekoliko težji. Vendar so takšni copati običajno težji in so zato za marsikoga okorni. Najbolje je, da preizkusite tekaške copate z blaženjem in brez, saj boste tako najbolje ocenili, kateri so za vas primernejši.

Ženski copati za tek New Balance Fresh Foam Hierro V5
Ženski copati za tek New Balance Fresh Foam Hierro V5 – Extremevital.com

Tekaški copati z odsevniki. Če nameravate pretežno teči zvečer ali zgodaj zjutraj, se prepričajte, da ima obutev tudi odsevnike, saj vas bodo vozniki in kolesarji lažje opazili.

Tekaški copati glede na teren. Pred nakupom dobro razmislite o površini, po kateri boste večinoma tekli. Ali bo to tekalna steza, asfalt ali pa morda brezpotja? Trail tekaški copati imajo globlji profil in debelejšo tekalno plast kot pa tisti, ki so namenjeni teku po tekalni stezi ali asfaltu.

Tekaška oblačila za večje udobje

Na začetku svojih tekaških aktivnosti vam ni potrebno hiteti in kupovati povsem nove tekaške garderobe, razen če vam je to res zelo pomembno. Če pa le iščete nekaj novih oblačil za dopolnitev svoje garderobe, je tu nekaj predlogov, kje začeti.

Tekaške nogavice

Priporočamo vam, da se izognete nošenju 100 % bombažnih nogavic, saj je v primeru znojenja stopal ali če stopite v lužo odvajanje vlage slabše.

Namesto tega so boljša rešitev tekaške nogavice, ki so iz sintetične mešanice in tako preprečujejo nastajanje žuljev. Poiščite materiale, kot so poliester, akril ali CoolMax, ki dobro prenašajo potenje, za tek pozimi pa izberite tekaške nogavice, ki so iz mešanice volne, kot je SmartWool.

Tekaške nogavice Compressport Pro Racing Run High
Tekaške nogavice Compressport Pro Racing Run High – Extremevital.com

Izbira modela nogavic je popolnoma odvisna od vas. Nekatere so nizke in segajo le do višine gležnja, druge ga prekrivajo, vedno bolj priljubljene pa so tudi kompresijske nogavice, ki segajo do kolen. Bistveno je, da izberete model, ki vam ustreza in ga prilagodite tudi vremenskim razmeram.

Tehnična tekaška oblačila

Tekaška oblačila so lahka in so zasnovana tako, da je gibanje telesa nemoteno. Šivi potekajo na predelih, kjer je manjša verjetnost, da vas bodo motili ali se raztrgali, najpogosteje pa so opremljena z odsevniki tako, da ste med tekom v temi popolnoma varni.

Tekaške hlače in majica Craft
Tekaške hlače Craft Essential 5 in majica Craft ADV Essence SS – Extremevital.com

Oblačila za tek so izdelana iz tkanin, kot so različice najlona, volne ali poliestra. V hladnem vremenu vam bodo tako pomagala ohranjati toploto in poskrbela za hitro sušenje, v vročem vremenu pa bodo poskrbela za odvajanje potu s telesa.

Znano je tudi to, da so tehnična oblačila veliko trpežnejša za večkratne cikle uporabe in pranja in so zato tudi veliko bolj priporočljiva kot pa bombažna oblačila.

Podporni športni modrčki

Priporočljivo je, da ženske med tekom nosijo dober podporni športni modrček, ki je zasnovan posebej za tekaške in druge športne aktivnosti. Med nakupom ga preizkusite, in sicer tako da večkrat poskočite ali tečete na mestu.

Bodite pozorne na to, da se športni modrček pravilno prilega in ni preveč raztegnjen, zato ga tudi ne pozabite zamenjati, ko se izgubi njegova elastičnost.

Druge prednosti tekaških oblačil

Poleg že omenjenih dejavnikov so pri izbiri tekaških oblačil pomembne tudi naslednje lastnosti:

  • Kompresija: kompresijske nogavice, hlače in majice so vedno bolj priljubljene, saj pomagajo pri hitrejši regeneraciji, med tekom pa vam dajejo poseben občutek opore.
  • Žepi: v izogib nošenju predmetov v rokah poiščite jakne, hlače in drugo opremo z žepi, ki so zasnovani za telefone in druge majhne predmete, kot so ključi ali kreditne kartice.
  • Zaščita pred soncem: poleg nošenja tekaških kapic s šiltom lahko nošenje SPF oblačil bistveno zmanjša tveganje za nastanek kožnega raka.
Top