KAZALO
Domov > Športna prehrana > Kreatin in aminokisline – v čem je razlika?

Kreatin in aminokisline – v čem je razlika?

Kreatin, proteini in aminokisline

Če se ukvarjate s fitnesom, zagotovo poznate kreatin in aminokisline. Poznate tudi razliko med njima? Kreatin je vrsta aminokislin, ki jih proizvaja vaše telo, s hrano pa ga lahko zaužijete izključno z mesom in drugimi živalskimi izdelki. Športniki, predvsem tisti, ki se ukvarjajo s fitnesom, ga jemljejo tudi v obliki dodatkov, ki služijo za regeneracijo po vadbi in povečanje fizičnih zmogljivosti, vendar je potrebno biti zaradi njegovih stranskih učinkov previden.

Aminokisline so spojine, ki tvorijo beljakovine

Aminokisline so spojine, ki se med seboj povezujejo in skupaj tvorijo beljakovine. Med presnovo, ko vaše telo prebavi beljakovine, se te razgradijo v aminokisline, ki jih telo uporablja za različne funkcije. Pomembne so za rast in razvoj, za odpravljanje mikro poškodb in regeneracijo mišic, prav tako pa sodelujejo tudi pri presnovi hrane.

Nekatere aminokisline, kot sta npr. kreatin in asparaginska kislina, uvrščamo med neesencialne aminokisline, kar pomeni, da jih lahko vaše telo proizvaja samo. Druga skupina aminokislin, kot je npr. triptofan, pa so esencialne aminokisline, kar pomeni, da jih vaše telo nujno potrebuje, pri čemer jih samo ne more proizvajati, zato jih lahko vnesete v telo izključno s prehrano.

Kreatin je neesencialna aminokislin

Telo kreatin proizvede v jetrih, ledvicah in trebušni slinavki, poleg tega pa ga lahko vnesemo tudi s prehrano. Vaš organizem pretvori aminokisline v snov, ki jo imenujemo kreatin fosfat ali fosfokreatin. Ta se shranjuje v mišicah, ki ga še posebej ob visoko intenzivnih in kratkotrajnih vadbah uporabljajo za energijo.

Najbogatejši prehranski vir kreatina je pusto rdeče meso, kot je divjačina, in ribe, kot sta losos in tuna. V obliki praška se kot prehranski dodatek zelo pogosto uporablja za povečanje fizičnih zmogljivosti.

Učinki jemanja kreatina

Zakaj torej jemati kreatin? Za lažje razumevanje smo zbrali nekaj najpomembnejših učinkov, ki jih ima kreatin na vaše telo:

  • Kreatin se na eni strani uporablja za izboljšanje fizičnih zmogljivosti, na drugi strani pa omogoča čim hitrejšo regeneracijo mišic po intenzivni vadbi. Najučinkovitejši je pri kratkotrajnih in eksplozivnih vajah, kot so dvigovanje uteži ali krožni treningi.
  • Znano je, da kreatin povečuje moč in mišično maso pri tistih športnikih, ki se ukvarjajo s športnimi aktivnostmi, ki so tesno povezane z močjo, na drugi strani pa nima večjih učinkov na športnike, ki se ukvarjajo z vzdržljivostnimi športi, na primer s tekom.
  • Kreatin se uporablja tudi za zdravljenje mišične distrofije in kronične obstruktivne bolezni ali KOPB, saj je znano, da izboljšuje mišično moč.

Previdnostni ukrepi

Večina posameznikov lahko optimalen vnos kreatina zagotovi že z uravnoteženo prehrano in strogo dieto. Tisti, ki pa se ukvarjajo s specifičnimi športnimi aktivnostmi, običajno potrebujejo dodatke kreatina, pri katerih je potrebno biti nekoliko previden.

Nekateri ljudje poročajo o neželenih učinkih jemanja kreatina, kot so povečanje telesne teže, driska, omotica, mišični krči, visok krvni tlak ali poškodbe ledvic, še posebej če niste dovolj hidrirani. Zato je izjemno pomembno, da se pred začetkom njegovega uživanja posvetujete s svojim zdravnikom.

Top