KAZALO
Domov > Smučanje > 5 pogostih napak smučarjev začetnikov

5 pogostih napak smučarjev začetnikov

Napake smučarjev začetnikov

Zimski čas morda letos prvič želite preživeti v družbi zasneženih hribov, po katerih se boste spuščali z novimi smučmi. Ker ste smučar začetnik, so vaše predstave o smučanju morda preveč filmske. Če želite, da se uresničijo, morate nekaj koristnega znanja o tej sicer nadvse priljubljeni zimski aktivnosti pridobiti, še preden se prvič podate na smuko.

Najlaže se seveda učimo na napakah drugih. Preverili smo, katere napake so med smučarji začetniki najpogostejše. Predstavili vam bomo pet pomembnejših. Ko jih boste izvedeli, boste veliko previdnejši, vaše doživetje na snegu pa toliko bolj prijetno.

1. Neprimerna smučarska oprema

Smučarska oprema mora biti v prvi vrsti kakovostna. Če se le da, kupite povsem novo opremo. Vrhunske smuči vam ne bodo kaj dosti pomagale, če se boste na zasnežene strmine podali v neprimerni opravi.

Oblačil za smučanje ne izbirajte kar naključno ali po občutku. Med smuko na sebi nosite oblačila, ki so bila kupljena v specializirani športni trgovini in ki so izključno namenjena za to vrsto zimskega športa. Pri izbiri ustrezne velikosti, materialov in še česa pa naj vam le pomagajo dobro podkovani prodajalci.

2. Pozen prihod na smučišče

Če na smučišče nameravate priti sredi dopoldneva ali popoldne, aktivnost še zdaleč ne bo tako učinkovita. Na smučanje se odpravite čim bolj zgodaj zjutraj, ko so proge še povsem utrjene. V nasprotnem primeru je velika verjetnost, da boste naleteli na že načete proge, kjer ne boste imeli prav velikega užitka po spuščanju navzdol. Tudi temperature so lahko v popoldanskem času manj primerne za smuko.

Smučanje zgodaj zjutraj
Na smučanje se odpravite zgodaj zjutraj, ko proge še ne bodo načete.

Najučinkovitejši spust po beli strmini se lahko zgodi le v zgodnjih jutranjih urah. Tedaj je na progi tudi manj ljudi; smučanje bo zato veliko prijetnejše, udobnejše, mirnejše in zagotovo tudi varnejše.

3. Ustavljanje sredi proge

Presenečeni bi bili nad podatkom, koliko smučarjev začetnikov se nenadoma ustavi kar sredi proge. Takšno dejanje je v resnici lahko izjemno nevarno – ne samo za tistega, ki se je ustavil, temveč za vse smučarje, ki vozijo za njim.

Namesto da se kar tako ustavite sredi poti, se raje previdno umaknite s proge. Poskrbite, da se boste ustavili na varnem območju, kjer boste lahko brez skrbi prišli do sape in vmes posneli še kakšno fotografijo, ki jo boste delili s svojimi prijatelji.

4. Upiranje večji hitrosti

Povsem razumljivo je, da se vsak smučar na začetku boji visokih hitrosti. Kljub temu se večji hitrosti ni dobro nenehno upirati. Prepustite se in na ta način boste zagotovo hitreje postali uspešnejši. Hitrost vas bo prisilila, da se boste hitreje in bolje skoncentrirali tudi na zavoje.

Ko se boste navadili na večje hitrosti, bo vse skupaj postalo še veliko bolj zabavno. Začetni strah se bo namreč prelevil v zabavo. Ugotovili boste, da je strmino treba napasti in premagati. Seveda pa pri doseganju visokih hitrosti ne gre pretiravati.

5. Številne tehnične napake

Velika večina smučarjev – ne samo smučarji začetniki – dela številne tehnične napake. Smučarjem bi bilo veliko lažje in bi izgubljali veliko manj energije, če bi jih na pomanjkljivosti nekdo opozoril ter jim pokazal vaje za izboljšanje.

Ena od najpogostejših napak smučarjev na sploh je, da težo premalo odločno prenesejo na spodnjo smučko. Če teren ni preveč zahteven, tega smučarji niti ne opazijo. Slaba tehnika se zato ukorenini in napake je kasneje toliko težje odpravljati.

Omenili smo le pet najpogostejših napak smučarjev začetnikov. Čeprav menite, da vas nanje ne bi bilo potrebno posebej opozarjati, saj ste jih v resnici že poznali, pa menimo, da ljudje neredko pozabijo ravno na tisto, kar je v resnici najbolj samoumevno.

In ponavadi ravno tisto tudi najbolj šteje. Kakovostna smučarska oprema, jutranji prihod na smuko, upoštevanje bontona na progi, soočanje z večjimi hitrostmi in pravilna tehnika zagotovo pripomorejo k uspešnejšemu in varnejšemu podvigu na smučišču.

Top