KAZALO
Domov > Prosti čas > 5 razlogov za redno igranje squasha

5 razlogov za redno igranje squasha

Squash

Squash je vrsta športne aktivnosti, kjer igra poteka s pomočjo loparja. Praviloma sta v igro vključena po dva igralca. Aktivnost se izvaja znotraj dvorane, ki je obdana s štirimi stenami. Igralca morata v steno odbijati žogico ter drug drugemu zadati udarec, ki ga drugi ne bi zmogel odbiti.

Žogica za skvoš je gumijasta, lopar pa je po velikosti ter masi nekje med loparjem za tenis in badminton. Igrati se prične s servisom, nato se nadaljuje s poljubnim številom izmenjujočih se udarcev enega ter drugega igralca. Igra se konča z napačnim udarcem žoge.

Omenjena športna aktivnost na sploh velja za zelo koristno. V nadaljevanju predstavljamo pet razlogov, zakaj bi se tudi vam lahko obrestovalo igrati squash.

1. Odlična vrsta zabave

Če se med športno aktivnostjo želite tudi noro zabavati, je squash zagotovo več kot odlična izbira. Vaš soigralec je na isti strani igrišča kot vi, zato z njim lahko veselo klepetate, se zabavate, skratka prijetno družite.

Ker je velikost igrišča precej majhna, to omogoča lažje udarjanje žoge in več kot odlično zabavo. Igralci se med seboj lahko menjate, zato s seboj na igrišče povabite svoje družinske člane ali prijatelje.

2. Izboljšanje kardio kondicije

Squash je pogosto označen tudi kot odlična kardio aktivnost oziroma vadba. Spodbuja namreč delovanje krvnega obtoka in krepi srce. Slednje zmanjšuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Squash igrišče
Igrišče za squash se nahaja v sobi s štirimi stenami.

Z nekaj vmesnimi odmori vam tovrstna aktivnost pomaga povečevati vzdržljivost in moč. Ne smete biti presenečeni tudi tedaj, ko boste ugotovili, da vam je squash omogočil povečati zmogljivost pljuč.

3. Odganjanje stresa

Čeprav je igrišče za squash precej majhno, pa tovrstna aktivnost lahko dela velike čudeže. Že na tako majhni površini se lahko izognete veliki količini stresa. Pobeg od dnevnih frustracij vam omogočijo velika mera koncentracije, ki je potrebna pri igranju, nenehno premikanje po igrišču in natančno udarjanje žogice.

Za učinkovito odpravljanje stresa je lahko dovolj že to, da se vsaj nekajkrat na teden odpravite s prijatelji na squash.

4. Za več moči in prožnosti

Squash pomeni učinkovito vadbo od glave do pet. Pri igranju namreč uporabljate mišice zgornjega in spodnjega dela telesa. Najpogosteje uporabljene mišice so v tem primeru stegenske in zadnjične.

Med vadbo dobro okrepite tudi moč rok, hrbta in ramen. Igra povečuje prožnost telesa, hitrost in koordinacijo, in to ne glede na to, ali ste rekreativni ali profesionalni igralec.

5. Učinkovito kurjenje kalorij

Če ob zabavi kurite še kalorije, še toliko bolje za vas. Ste vedeli, da lahko pri igranju squasha na uro pokurite tudi do 900 kalorij? Energija, ki jo porabljate med vadbo, vas samo še bolj krepi in ohranja težo pod nazorom. Zaradi omenjenega ni prav nič presenetljivo, da v fitnes centrih v svojo ponudbo vključujejo tudi squash.

Ste našli vsaj en razlog, zaradi katerega se vam že ta vikend splača oditi skupaj s prijatelji na igro squasha? Prepričani smo, da je odgovor pritrdilen.

Več o pravilih igranja: https://olympics.com/en/news/squash-rules-how-to-play

Top