KAZALO
Domov > Prosti čas > 5 razlogov za vpis na tečaj juda

5 razlogov za vpis na tečaj juda

Tečaj juda

Judo je goloroka borilna veščina, ki se je razvila konec 19. stoletja. Vključuje borbo stoje in na tleh – mete, padce, davljenja, udarce in vzvode. Poleg tehnik vključuje tudi filozofsko plat, ki je tesno povezana z vadbo. Judo je precej več kot samo učenje ter uporaba borilnih tehnik. Gre za celovit in izvrsten sistem fizične, intelektualne in moralne vzgoje.

V poučevanju obrambe ter napada judo krepi telo in duha. Predstavlja način, s pomočjo katerega lahko najučinkoviteje uporabljamo fizično ter psihično moč. Življenje judoista naj bi slonelo na osnovah lepega vedenja in bontona, na medsebojnem razumevanju ter spoštovanju. V nadaljevanju boste spoznali pet razlogov, zakaj se tudi vam ali vašemu otroku splača vpisati na tečaj juda.

1. Odličen način za učenje discipline

Če v življenju želimo biti uspešni pri zasledovanju ciljev, moramo razviti veščine samodiscipline. Najprej moramo prepoznati svoje pomanjkljivosti, se izogibati skušnjavam, postavljati jasne cilje, vzpostavljati nove navade, pozitivno razmišljati, se zdravo in redno prehranjevati in še bi lahko naštevali.

Ravno judo lahko posameznika veliko nauči o življenju in ga obenem naredi bolj discipliniranega. Treningi potekajo nekajkrat na teden, ves čas je treba temeljito slediti navodilom inštruktorja. To je izvrsten način za učenje discipline in za izboljševanje vidikov življenja na sploh. Med drugim vas judo lahko nauči, da vstanete, ko padete – tudi dobesedno!

2. Učinkovit način psihofizičnega razvoja

Usklajenost in vsestranskost juda lahko ocenjujemo skozi več vidikov. V prvi vrsti je to izjemno dodelan in učinkovit način psihofizičnega razvoja pa tudi izobrazbe. Cilj je uresničevanje popolne psihofizične in duhovne zrelosti. Človek se s sistematično vadbo juda postopoma nauči obvladovati prvenstveno samega sebe in vzpostavljati zavestni nadzor nad svojim telesom in umom. Na ta način judo omogoča psihično ravnotežje, prav tako vsestranski fizični razvoj.

Judo - duhovna zrelost
Z vadbo juda do samozavesti ter psihofizične in duhovne zrelosti.

Judo torej vpliva na psihofizični razvoj, ki je ključnega pomena zlasti za mladega človeka, ki se v boju z nasprotnikom nauči samoobvladovanja in premagovanja strahu. Zmaga judoista je rezultat njegovih lastnih odločitev. Vadba vas lahko poleg odgovornosti za sprejemanje lastnih odločitev nauči tudi športno sprejemati poraze in zmage.

3. Za dvig samozavesti

Večina uspehov in dosežkov izvira iz naših sposobnosti, da smo prepričani, da zmoremo doseči, kar smo si zastavili. Pot do uspeha predstavljata samozavest in zaupanje vase. Samo dovolj samozavestni lahko dovolj pogumno sledimo svojim željam in ambicijam. Življenjske zahteve in izzive lahko dvignemo in obvladamo z zaupanjem vase.

Ne glede na to, zakaj se boste pričeli ukvarjati z judom, vam bo vadba koristila tudi pri povečevanju ravni samozavesti. Včasih se boste morali med treningi soočati z močnejšimi in spretnejšimi nasprotniki. Morali se boste naučiti premagovati strah. To je povsem naravno in del procesa, a na koncu boste precej bolj prepričani v svoje sposobnosti.

4. Priložnost za druženje

Močna socialna podpora je lahko celo odločilna pri soočanju s stresom. Preživljanje časa z ljudmi podobnih interesov preganja osamljenost, povečuje občutek lastne vrednosti in daje občutek pripadnosti. Družba vas lahko tudi spodbuja, da pričnete spreminjati navade nezdravega sloga življenja.

Tudi med treningi juda se poleg tehničnih naučite socialnih veščin, ki so vam lahko v pomoč v življenju. Srečevali se boste z ljudmi iz različnih okolij in različnih družbenih slojev. Vadba vam bo pomagala, da se boste veliko naučili o tem, kako ravnati z različnimi osebnostmi. Včasih boste morali pokazati pogum ali pa boste morali nadzorovati svojo jezo in se naučiti samoobvladovanja.

5. Olimpijski šport

Še ne tako dolgo nazaj je bil judo pri nas povsem obrobni šport, kaj kmalu zatem pa je postal eden od paradnih konjev tudi na olimpijskih igrah. Judo torej ne predstavlja zgolj učinkovite samoobrambne discipline, temveč je tudi izjemno priznan olimpijski šport.

Pogosto je poimenovan kot kralj borilnih športov. Poleg gimnastike, atletike in plavanje se judo omenja za enega od osnovnih športov, ki so lahko odlična popotnica za človekov psihofizični razvoj.

Top