KAZALO
Domov > Zdravje > 6 načinov za krepitev samozavesti

6 načinov za krepitev samozavesti

Krepitev samozavesti

Samozavest je opredeljena kot občutek zaupanja v svoje sposobnosti, lastnosti in presojo, pomembna za naše zdravje in psihično počutje. Zdrava raven samozavesti lahko posamezniku pomaga pri doseganju uspeha v osebnem in poklicnem življenju, samozavestni ljudje pa obenem s svojo energijo privlačijo prave ljudi.

V nadaljevanju vam predstavljamo 6 načinov za krepitev in izboljšanje vaše samozavesti, kar bo pripomoglo h kvalitetnejšemu in polnejšemu življenju.

1. Ne primerjajte se z drugimi

Ne glede na to, ali primerjate svoj videz z znanci in sledilci na družbenih omrežjih ali pa primerjate svojo plačo s prihodki prijateljev, nikakršne primerjave niso zdrave. Študija iz leta 2018 je dokazala neposredno povezavo med zavistjo in počutjem o sebi. Strokovnjaki so ugotovili, da ljudje, ki se primerjajo z drugimi, pogosteje doživljajo zavist. In bolj kot so zavistni, slabše se počutijo tudi v odnosu do sebe.

Če čutite zavist nad življenjem nekoga drugega, se spomnite na svoje prednosti in uspehe. Razmislite o vodenju dnevnika hvaležnosti, ki vam bo pomagal, da se osredotočite na svoje življenje in ne na življenje drugih. Ko opazite, da se primerjate s komerkoli, se opomnite, da to ni koristno. Vsak teče svoj maraton in življenje nikakor ni tekmovanje. Pomembno je, kar doživimo na poti od začetka do cilja.

2. Obdajte se s pozitivnimi ljudmi

Bodite pozorni na to, kako se počutite ob svojih prijateljih. Ali vam ti prijatelji dvigujejo samozavest ali jo nižajo? Ali vas nenehno obsojajo ali vas sprejemajo takšne, kakršni ste?

Pozitivni ljudje
Prestopite na pozitivno stran in se obdajte s prijetnimi ljudmi.

Ljudje, s katerimi preživljate čas, vplivajo na vaše misli in odnos do sebe občutno bolj, kot si mislite. Če se po druženju z določeno osebo počutite slabo, je morda čas, da na tem področju nekaj spremenite. Če ne gre drugače, z njo prekinete stike. Če ste storili prav, vam bo kmalu jasno, saj boste čutili občutek olajšanja. Obdajte se torej z ljudmi, ki vas imajo radi in vam želijo najboljše.

3. Poskrbite za svoje telo

Težko se boste počutili dobro, če zanemarjate svoje telo. Če skrbite zase, veste, da delate nekaj pozitivnega za svoj um, telo in duha, zato se boste posledično počutili tudi bolj samozavestno. V pomoč vam bo prispevek: Kako do kondicije in fit postave?

Glede na vaše potrebe, cilje in želje v svoje življenje poleg zadostne količine vode vključite primerno prehrano ali po potrebi dieto. Seveda pa ne pozabite na aktivno vadbo – ki naj bo takšna, na katero radi zahajate oz. jo radi opravljate. Če želite umiriti svoj um in obenem opraviti raztezne vaje, poskusite z jogo ali meditacijo. Še zadnja, a izjemno pomembna sestavina zdravega življenja je spanec, ki ga nikar ne zanemarjajte.

4. Ne bodite prestrogi do sebe

Bodite prijazni do sebe. Sočutje do samega sebe vključuje prijazno ravnanje s seboj, ko naredite napako, vam ne uspe ali doživite neuspeh. To je način odnosa do sebe, ki vam omogoča, da postanete čustveno prožnejši in bolje obvladujete zahtevna čustva, ter krepi vašo povezanost s seboj in drugimi.

Strokovnjaki so sposobnost sočutnega odnosa do sebe povezali s samozavestjo. Študija, objavljena leta 2009, je pokazala, da sočutje do sebe prispeva k bolj dosledni samozavesti. Ko se torej naslednjič znajdete v zahtevni situaciji, se zavedajte, da je biti nepopoln ali včasih zaostajati del življenja. Potrudite se, da te izkušnje premagate s sočutjem do sebe.

5. Vadite pozitiven samogovor

Optimističen samogovor vam lahko pomaga pri spodbujanju sočutja do sebe, premagovanju dvomov vase in sprejemanju novih izzivov. Po drugi strani pa lahko negativni samogovor omejuje vaše sposobnosti in zmanjšuje samozavest, saj podzavest prepričuje, da tega ne zmorete, da je nekaj pretežko ali pa, da ni vredno niti poskusiti.

Ko boste naslednjič začeli razmišljati, da na sestanku nimate pravice spregovoriti ali da ste preveč slabe kondicije za vadbo, se spomnite, da vaše misli niso vedno zbrane, zato le pogumno.

6. Soočite se s svojimi strahovi

Prenehajte odlagati stvari (na primer povabilo na zmenek ali prošnjo za napredovanje), dokler se ne boste počutili bolj samozavestno. Najboljši način za krepitev samozavesti je ravno ta, da izstopite iz cone udobja in se soočite s svojimi strahovi.

Vadite soočanje z nekaterimi strahovi, ki so posledica pomanjkanja samozavesti. Če se bojite, da se boste osramotili, ali če mislite, da se boste zmotili, vseeno poskusite. Morda se boste naučili, da to, da ste v neki situaciji nekoliko zaskrbljeni, ali to, da kdaj naredite nekaj napak, ni tako slabo, kot ste mislili.

Z vsakim korakom naprej lahko pridobite več zaupanja vase, kar vam bo na koncu pomagalo preprečiti tveganje, ki bi imelo kakšne večje negativne posledice. Ko se boste soočili s svojimi strahovi in poskusili težke stvari, boste pridobili zaupanje vase.

Top