KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Kje opraviti nakup kolesa?

Kje opraviti nakup kolesa?

Trgovina s kolesi

Nakup kolesa je proces, pri katerem je treba še pred izbiro poznati nekaj podrobnosti. Kakšen stil kolesarjenja gojite, kje boste kolesarili in kako resno. Od tega je odvisna izbira vrste in znamke kolesa. Seveda se boste po kolo odpravili v specializirano trgovino s kolesi, pri čemer nikakor ne smete mimo trgovine Extreme Vital.

Aktualna ponudba koles: https://www.extremevital.com/sl/kolesa/kolesa-c-1.html

Predhodno si lahko nabor koles v njihovi trgovini ogledate že preko spleta, preverite specifikacije, dodatno opremo in vse drugo, kar bo pomembno za vašo končno odločitev. Ta pa naj pade na enem izmed njihovih prodajnih mest, kjer se boste pred nakupom še dodatno posvetovali s prodajalcem in kolo preizkusili.

Že veste, katero kolo boste kupili?

Ljubitelji stranpoti in narave zagotovo pogledujete proti gorskim kolesom. Tisti, ki si želite več hitrosti in graditi na telesni pripravljenosti, boste sedli na cestno kolo. Če potrebujete kolo za prevoz v službo, za vožnjo otrok v vrtec in pohajkovanje po mestu, boste izbrali mestno kolo.

Na voljo pa je še kopica drugih možnostih, med katerimi nikakor ne moremo mimo električnih koles, ki se vse pogosteje pojavljajo v prometu. Poznate treking kolesa? Potrebujete morda poganjalca ali kakšno drugo kolo za svojega malčka? Vse to in mnogo več boste našli v kolesarski trgovini Extreme Vital.

Z gorskim kolesom v naravo

Gorska kolesa navdušujejo s svojo robustnostjo, širšimi pnevmatikami, ki nudijo dober oprijem na različnih in razgibanih površinah. Te zahtevajo tudi nekaj dodatkov za več udobja med vožnjo, zato so navadno opremljena z blažilci vsaj na sprednjih vilicah.

Moško gorsko kolo Giant Talon 29 3 GE (2023)
Moško gorsko kolo Giant Talon 29 3 GE – Extremevital.com

Gorska kolesa slovijo še po številnih prestavah, ki omogočajo dokaj enostavno vožnjo v hrib, obenem pa pri spustu omogočajo nekaj več kontrole nad kolesom. Gorsko kolo je namenjeno vsem avanturistom in tistim, ki se težko držijo zgolj urejenih asfaltiranih površin.

Po kondicijo na cestno kolo

Cestna kolesa so namenjena kolesarjem, ki se želijo tega športa lotiti nekoliko bolj resno. Gre za prave športnike med kolesi, ki so zelo lahka, imajo nameščene ožje pnevmatike in omogočajo doseganje precej višjih hitrosti. Pri nakupu cestnega kolesa je pomembnih nekaj točk, ki seveda odločajo tudi o končni ceni.

Žensko cestno kolo Cannondale Synapse Carbon 3 L (2023)
Žensko cestno kolo Cannondale Synapse Carbon 3 L – Extremevital.com

Znamka, model, vrsta materialov in vse ostalo, kar najdemo na kolesu, prinaša s seboj nekaj pomembnih razlik. Dobro je vedeti, da se cestna kolesa med seboj razlikujejo, zato je smiselno, da lahko o vsem tem povprašate prodajalca na prodajnem mestu.

Vsestranska treking kolesa

Med cestna kolesa ne štejemo zgolj tako imenovane »specialke« z zavitim krmilom. Treking kolo je neke vrste cestno kolo, ki pa vendarle omogoča nekaj več udobja med vožnjo. Prepoznamo ga po ožjih plaščih in ogrodju ter krmilu, ki spominja na gorsko kolo.

Moško treking kolo Specialized Sirrus 3.0 (2023)
Moško treking kolo Specialized Sirrus 3.0 – Extremevital.com

Vendarle pa je treking kolo lažje od gorskega in omogoča več hitrosti na asfaltnih površinah, ne da bi vam pri tem odpadle noge. Je cenovno ugodnejše od cestnega kolesa in se ne pritožuje, če tu in tam zapeljemo malce po makadamu ali ne preveč razgibani gozdni površini.

Sproščeno po mestu z mestnim kolesom

Za vse tiste, ki potrebujete kolo za pohajkovanje po mestu, vožnjo v službo in domov, ali pa bi zapeljali kdaj z njim tudi svojega malčka, boste izbrali mestno kolo. Ta vrsta kolesa prihaja v najrazličnejših izvedenkah za moške in ženske. Navadno gre za nekoliko težja kolesa, a precej bolje opremljena, kot so vsa ostala.

Žensko mestno kolo Bottecchia 212 L 28" EQ 7P (2023)
Žensko mestno kolo Bottecchia 212 L 28″ EQ 7P

Ne le, da boste na mestnem kolesu že imeli nameščene blatnike, luči in drugo skorajda nujno opremo, ampak boste lahko dokupili še marsikaj drugega. Morda košaro, v katero boste zložili reči iz trgovine, torbico, rože in sadje s tržnice. Na voljo so otroški sedeži, v katerih se varno prevažajo vaši najmlajši, in vse vrste druge dodatne opreme, ki bo olajšala transport v urbanih mestnih središčih, kjer so kolesa dejansko najhitrejša oblika transporta.

Bi si omislili električno kolo?

Tehnologija je na tem področju naredila gromozansko velike korake in tako lahko danes na kolesarskih poteh opazimo zares veliko uporabnikov električnih skirojev in koles. Baterije in sistemi so že zelo dodelani in omogočajo kar nekaj brezskrbnih kilometrov.

Moško cestno električno kolo Specialized Turbo Vado 3.0 (2023)
Moško cestno električno kolo Specialized Turbo Vado 3.0 – Extremevital.com

Vsekakor pa električno kolo ni namenjeno zgolj lenobni vožnji po mestu. Bistvo takšnega kolesa je, da kolesarju pomaga pri vožnji v klanec in na daljših kolesarskih izletih. Električno je lahko tudi gorsko ali cestno kolo. S pomočjo elektrike lahko dejansko napredujete v svoji pripravljenosti ter prevozite in vidite več.

Zakladnica koles za otroke

Kako malčka spraviti na kolo? Najboljša ideja je, da prične s poganjalcem. V trgovini Extreme Vital so na voljo različni poganjalci, ki bodo vašemu malčku pomagali, da se bo kar sam naučil loviti ravnotežje na kolesu, pri tem pa se še izvrstno zabaval in krepil svoje mišice.

Otroško kolo Specialized Jett 16 Single Speed (2023)
Otroško kolo Specialized Jett 16 Single Speed – Extremevital.com

Naslednji korak bo pravo otroško kolo, s katerim bo brez težav odpeljal svoje prve metre, saj bo imel v sebi že veliko izkušenj od poganjalca. Kasneje se lahko odloči za kakšno drugo vrsto kolesa. Med bolj priljubljenimi so seveda BMX kolesa, ki so primerna za izvajanje različnih trikov. Da bi bil otrok na kolesu varen, bo poskrbela zaščitna oprema: kolesarska čelada in dodatni ščitniki za roke in noge.

V trgovini Extreme Vital boste poleg koles našli tudi vso zaščitno opremo, rezervne dele, kolesarska oblačila … skratka vse, kar pravi kolesar na svoji poti potrebuje!

Top