KAZALO
Domov > Zdravje > Kolagen in prehranski dodatki: se jih splača jemati?

Kolagen in prehranski dodatki: se jih splača jemati?

Kolagen - prehranski dodatki

Povsod lahko poslušate in berete o tem, kako učinkovito kolagen deluje na naše telo. O njem razpravljajo slavne osebe, prijatelji in znanci, o kolagenskih dodatkih je veliko zapisanega tudi na spletu.

Kljub številnim informacijam pa še vedno nekateri niso povsem prepričani, ali so dodatki, ki vsebujejo kolagen, res tako učinkoviti. Če ste med njimi tudi vi, v nadaljevanju preberite, kaj je kolagen, kaj so kolagenski dodatki in zakaj jih je, če sploh, smiselno uživati.

Kolagen in kolagenski dodatki

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v našem telesu – sestavlja približno eno tretjino vseh beljakovin. Omogoča strukturo tkiv, kot so koža, hrustanec in kite. Telo kolagen proizvaja iz aminokislin, ki jih v telo vnašamo s hrano. Sposobnost proizvajanja kolagena v telesu prične upadati po 20. letu starosti.

Kolagen se ne zmore absorbirati, če ni razgrajen na manjše aminokisline. Kolagenski dodatki v resnici niso kolagen, ampak sestavine kolagena, ki so že razgrajene v obliko, zmožno absorpcije. Na voljo so dodatki kolagena v obliki tablet, prahu in napitkov. Dodatke v obliki prahu lahko zmešamo s hrano ali pijačo.

Jemanje kolagenskih dodatkov

Najverjetneje vam jemanje kolagenskih dodatkov ne bo škodilo, prav tako pa ni nujno, da vam pri čem pomagajo. Telo kolagen in druge beljakovine proizvaja s kombinacijo različnih aminokislin. Ne glede na to, ali uživate dodatke kolagena ali ne, morate v prvi vrsti uživati zdravo hrano, ki vključuje aminokisline.

Prehranski dodatki s kolagenom
Prehranski dodatki s kolagenom so na voljo v različnih oblikah.

Z jemanjem kolagena sicer lahko pridobite še dodatne količine nekaterih aminokislin, toda ne vseh. Uživanje raznolike hrane nam torej omogoča, da imamo hranila, ki jih telo potrebuje za proizvodnjo kolagena in drugih beljakovin, ne da bi se ob tem zanašali na jemanje prehranskih dopolnil.

Prehranski dodatki s hidroliziranim kolagenom

Prehranski dodatki, ki vsebujejo hidroliziran kolagen, naj bi izboljšali funkcije sklepov pri ljudeh z osteoartritisom ter zmanjševali bolečine. S pomočjo raziskav je bilo dokazano, da se hidrolizirani kolagenski delci absorbirajo ter v nepoškodovani obliki prehajajo skozi črevesno steno – tako da dosežejo krvni obtok in hrustanec oziroma vezivna tkiva.

Pod vplivom encimov se del peptidov iz hidroliziranega kolagena v prebavnem traktu razgradi do aminokislin. Te iz tankega črevesja preidejo v krvni obtok ter do celic, ki aminokisline porabijo za novo sintezo lastnih beljakovin. Poleg spodbujanja gradnje sklepnega hrustanca naj bi jemanje hidroliziranega kolagena pomagalo tudi pri osteoporozi, izboljševanju stanja kože, nohtov in lasnih mešičkov.

A treba je opozoriti, da so na trgu na razpolago zgolj prehranska dopolnila in da pri takšni vrsti izdelkov ne moremo govoriti o zdravilnih učinkih, saj za njimi ne stojijo tako velike študije stabilnosti, varnosti in učinkovitosti, kot to velja za zdravila. Zato je rezultate študij smiselno jemati nekoliko z zadržkom.

Za povečanje kolagena lahko veliko storite sami

Na to, koliko kolagena bo telo proizvedlo in kako bo kolagen v telesu deloval, pomembno vplivajo različni dejavniki življenjskega sloga. Najpomembnejša je uravnotežena prehrana, ki vsebuje veliko beljakovin, pozorni pa bodite tudi na naslednje dejavnike:

  • Kožo zaščitite pred UV žarki, saj povečana izpostavljenost soncu dodatno poškoduje kolagen, na koži povzroči gube in zmanjša njeno elastičnost.
  • Prenehajte s kajenjem, saj škoduje celotnemu organizmu, vključno s kožo.
  • Izogibajte se hrani z visoko vsebnostjo sladkorjev, saj negativno reagira s kolagenom, zaradi česar postane koža bolj trda in manj elastična.
  • Privoščite si dovolj počitka, saj kakovosten spanec bistveno pripomore k zdravemu videzu kože in zmanjšuje stres.

Dejstvo je, da telo za izgradnjo kolagena potrebuje aminokisline. Kolagenski dodatki lahko ta hranila zagotovijo, vendar ni dovolj dokazov, da so v veliki meri učinkovita za izboljšanje videza kože, las, nohtov in splošnega zdravja. Največ vsekakor lahko storite sami z izbiro zdravega življenjskega sloga.

Top