KAZALO
Domov > Kolesarstvo > 6 obveznih elementov mestnega kolesa

6 obveznih elementov mestnega kolesa

Elementi mestnega kolesa

Če živite v mestu, imate doma pri roki najverjetneje udobno mestno kolo, s katerim ste prevozili že več sto kilometrov. Z njim se pogosto odpeljete v službo, po opravkih, k prijateljem in še kam.

Sicer pa mestno kolo najhitreje lahko prepoznamo po simpatični košari, s katero je opremljeno, in po prtljažniku, kamor lahko odložite ves material, ki ga morate prepeljati z enega konca lokacije na drugega. Kolo je namenjeno pogostim, a krajšim vožnjam po urbanem okolju. Vsekakor pa lepo oblikovana košara in prtljažnik nista edina elementa, ki krasita tovrstno kolo.

1. Udoben sedež

Ker se z mestnim kolesom navadno pogosto vozite, je izjemno pomembno, da je na njem kar se da udoben sedež, ki ga morate tudi pravilno nastaviti. Ključne so tri nastavitve; to so višina sedeža, naklon sedeža in položaj naprej-nazaj. Vse tri nastavitve je treba upoštevati tudi pri ostalih vrstah koles.

Sedež za mestno kolo
Sedež za mestno kolo Selle Italia – Extremevital.com

Pravilno višino sedeža boste najlaže določili s pomočjo iztegnjene noge, pri čemer boste peto postavili na pedal. Bodite pozorni, da bo v kolenu kot minimalen, noga namreč ne sme biti popolnoma iztegnjena. Sedež naravnajte v vodoravni položaj kar s pomočjo vodne tehtnice. Položaj naprej-nazaj pa določite s pomočjo pravokotnice iz pogačice na os pedala.

Mestna kolesa se od preostalih vrst koles razlikujejo po tem, da se na njih sedi pokončno in udobno, kar vam lahko omogoči nekoliko širši sedež. Za mestno kolo je prijeten dodatek še vzmetenje sedeža.

2. Učinkovite luči in odsevniki

Pomembno vlogo pri vseh vrstah koles imajo luči. Poskrbite, da bo vaše mestno kolo imelo učinkovite luči, ki vas bodo dobro obvarovale na cesti, predvsem ko je že tema ali pa v mračnih deževnih dneh, ko ste na cesti nekoliko manj vidni. Dobro je, da v takšnih okoliščinah poskrbite tudi za primerno vidna oblačila.

Pri izbiri luči vam lahko pomaga specializirani prodajalec koles. Morda vam bo predlagal še kakšno dodatno luč, ki si jo boste namestili na predlagani del kolesa. Priporočamo vam tudi uporabo odsevnikov, ki so v manj vidnih okoliščinah izjemno učinkoviti.

3. Stojalo oziroma »tačka«

Vsako mestno kolo mora imeti tudi tačko oziroma stojalo, ki vam pomaga, da lahko kolo postavite na določeno mesto, ko ga ne uporabljate. Takšen element vam bo še posebej dobro koristil, če v bližini, kjer nameravate kolo “parkirati”, ne bo možnosti, da ga kam prislonite oziroma kako drugače namestite.

Mestno kolo Bottecchia 212
Mestno kolo Bottecchia 212 – Extremevital.com

In ko že omenjamo “parkiranje mestnega kolesa”, naj vas spomnimo tudi na to, da je najbolje, da imate pri roki vedno kakovostno ključavnico. Ta vam bo omogočila, da si vašega kolesa ne bo mogel “izposoditi” noben nepridiprav, ki jih je po mestu vedno dovolj.

4. Retro zvonec

Mestna kolesa so obvezno opremljena tudi z zvonci. Čeprav morda menite, da so zvonci bolj okrasne narave kot ne, pa se v resnici motite. Ko se boste s kolesom morda prvič peljali po mestu, vas bo presenetilo, kolikokrat boste zvonec dejansko uporabili. V zadnjem času so še posebej priljubljeni retro zvonci, ki poskrbijo za še lepše in bolj zanimivo kolo.

5. Blatniki za zaščito pred umazanijo

Če se z mestnim kolesom v lepi obleki peljete v službo, vmes pa vas nepričakovano dobi dež ali pa je na cesti vse mokro, je blatnik na kolesu odličen pripomoček za zaščito pred umazanijo. Zelo uporabne in praktične so tudi posebne varovalne strehe, ki pokrijejo večino koles in kolesarje na ta način zaščitijo pred umazanijo s ceste.

6. Prtljažniki, torbe, košare

Že na začetku smo vam omenili, da mestno kolo ni dovolj tipično, če na njem ni pisane košare ali prtljažnika. Za takšno kolo so priljubljene tudi posebne torbe, v katere spravite, kar boste potrebovali na cilju.

Vse našteto lahko kupite v specializiranih trgovinah s kolesi, kjer vam bodo morda predlagali še kakšen drug koristen in praktične element za vaše kolo, ne glede na to, ali je mestno ali ne.

Top