KAZALO
Domov > Zdravje > Kako se spopasti z izgorelostjo?

Kako se spopasti z izgorelostjo?

Kako premagati izgorelost

Ste vedeli, da se z izgorevanjem sreča kar dobra četrtina ljudi, med njimi jih izgorelost doživi od 8 do 10 %? Kaj pa, da je med moškimi in ženskami težava enako razširjena? Dejavniki tveganja so lahko različni. Najpogostejši so vzgoja s pogojevano ljubeznijo, deloholizem, pretirana občutljivost na kritiko, pretirana odgovornost, perfekcionizem, samovrednotenje po dosežkih, preobčutljivost na izgube, zapuščanje in še bi lahko naštevali.

Med najpogostejše simptome za izgorelost se uvrščajo občutek kronične utrujenosti, jeza in razočaranje, nihanje samopodobe, odmik od ljudi, izguba energije, zmanjšan imunski sistem, motnje spanja, sram in nekateri drugi. Morda se sami že dlje časa zavedate, da z vami ni vse v najlepšem redu in imate občutek, da ste se znašli na poti izgorevanja. Ravno zato je dobro, da veste, kako se z izgorelostjo spopasti na najboljši in najučinkovitejši način.

Ključno: preventiva pred izgorelostjo

Ključna preventiva pred izgorelostjo je vsekakor uravnoteženo razmerje med obremenitvami in razbremenitvami. Upoštevati morate pravilo, da morate s povečanjem obremenitev ustrezno povečati počitek in aktivnosti, ki vas v veliki meri razbremenijo.

Rekreacija torej sama po sebi še ni dovolj. Predvsem je pomembno, da si privoščite zadosti spanja in počitka. Če tega ne zmorete narediti, vzmetite list papirja ter pretehtajte prioritete. Postaviti si morate meje, ko gre za obveznosti. Naučite se razlikovati med zelo nujnimi in manj nujnimi obveznostmi. Postavite si trdno mejo med delovnim in prostim časom.

Napetost omilite s tehnikami samopomoči

Morda točno veste, katera dela so pomembnejša in katera manj, vendar ste ob misli na to, da še ni vse narejeno, tako kot je treba, precej napeti. Ponovno izgubite nadzor nad tem, kaj je sploh pomembno in kaj ne.

Meditacija - tehnika samopomoči
Ena izmed učinkovitih tehnik samopomoči je meditacija.

V takšnem primeru je najbolje, da si pomagate kar s tehnikami samopomoči. Postopek takšnih tehnik si lahko ogledate na spletnih straneh, kjer je veliko napisanega na temo o izgorelosti. Na našem spletnem portalu pa si lahko preberete še članek z naslovom 8 začetnih simptomov izgorelosti.

Vključite se v preventivne izobraževalne programe

Če ukrepi spopadanja z izgorelostjo pri vas ne bodo dovolj učinkoviti in če ste prepričani, da ste eden od kandidatov za izgorelost, je najbolje, da se vključite v preventivne izobraževalne programe oziroma da si poiščete pomoč trenerja, ki se ukvarja s tem področjem.

Trener vam bo pomagal pri oblikovanju strategij za ustrezno razporejanje obveznosti, naučil vas bo spopadati se s stresnimi situacijami ter nadomestiti storilnost z učinkovitostjo. Če vam tudi to ne bo kaj dosti pomagalo, pa si boste morali pomoč poiskati pri psihologu ali psihoterapevtu.

Top