KAZALO
Domov > Športna prehrana > 7 živil, ki se jih morate pred vadbo izogibati

7 živil, ki se jih morate pred vadbo izogibati

Slaba živila pred vadbo

Vse več vas je, ki prisegate na zdrav življenjski slog. Pazite na zdravo in uravnoteženo prehranjevanje, intenzivneje se ukvarjate z vsaj eno športno aktivnostjo, dovolj časa kakovostno in mirno spite. Vse to v veliki meri vpliva na vaše počutje in vsekakor tudi na zdravje.

Čeprav živite zdravo, pa včasih pozabljate na malenkosti, ki so še kako zelo pomembne za končni rezultat. Pogosto se to pokaže pri kombinaciji prehranjevanja in vadbe. Izjemno pomembno je namreč, kaj uživate pred vadbo, med njo in po njej. Tokrat vam bomo zaupali 7 živil, ki se jih morate pred vadbo obvezno izogniti, če boste želeli doseči želene učinke ter se seveda tudi dobro počutiti.

1. Konzervirana živila v olju

Strokovnjaki so med živila, ki se najmanj priporočajo za uživanje pred samo vadbo, na prvo mesto uvrstili konzervirana živila. Najverjetneje s tem ne boste imeli težav, saj se takšnim živilom zaradi zdravega sloga življenja že tako in tako poskušate izogibati. A nekateri med vami konzervirana živila ravno ne črtate s seznama svojega jedilnika in tu pa tam so prav priročna za uživanje pred napornim treningom.

Zakaj torej ni priporočljivo uživati konzervirane hrane pred vadbo? Jetra ne morejo hkrati opravljati dveh tako zahtevnih nalog, kot sta šport in prebava. Jetra so namreč v času vadbe mobilizirana za upravljanje napora. Z zaužitjem konzervirane hrane bi morala poskrbeti še za prebavo maščob. Dveh funkcij obenem ne bi mogla upravljati dovolj uspešno.

2. Hitra hrana

Če pred tekom, kolesarjenjem ali pred katero koli drugo vadbo zavijete v McDonald’s ali kateri drug lokal s hitro hrano, vas bodo strokovnjaki hitro opozorili, da takšna destinacija nikakor ni najboljša izbira za športnika pred vadbo.

In zakaj torej pred vadbo ni priporočljivo užiti hitre hrane? Med samo vadbo namreč prebavni trakt ne deluje več učinkovito. Krvni obtok se zaradi aktivnosti preusmeri na mišice, pljuča in srce. Prebava je posledično upočasnjena.

3. Začinjena hrana

Preden z vso vnemo odidete v telovadnico, se poskušajte povsem odpovedati kakršni koli začinjeni hrani. Solate ne začinite s curryjem, močnim poprom, gorčico ali s čim podobnim. Začimbe so na splošno sicer lahko povsem koristne, vendar med vadbo ne bodo spodbujale vaše zmogljivosti.

Začimbe v prebavnem traktu med vadbo lahko povzročajo pekoč občutek. V resnici pa si tega med vadbo ne želi prav nihče.

4. Agrumi

Zagotovo ste kdaj pred tekom na hitro pojedli kakšno pomarančo ali celo dve. Po mnenju strokovnjakov pa to še zdaleč ni dobra ideja. Pomaranče, limone, grenivke ter podobni sadeži so namreč pred vadbo odsvetovani.

Tudi takšna živila v prebavilih povzročajo pekoče občutke, ki si jih med fizičnim naporom zagotovo ne želite.

5. Sladkarije

Sicer vas bo piškot pred vadbo oskrbel s precejšnjo mero energije, toda le za zelo kratek čas. Med intenzivno vadbo se bo raven sladkorja v krvi hitro znižala. Kot posledico lahko občutite vrtoglavico ali kakšno drugo še večjo težavo, kot je na primer hipoglikemična kriza. Tega si med samo vadbo pa tudi sicer nihče ne želi doživeti.

Pred vadbo torej ne uživajte ničesar sladkega. Brez slabe vesti se raje sladkajte nekaj časa pred vadbo, pa še to pazite, kaj boste zaužili. Še dobro, da obstaja kar nekaj zelo zdravih in slastnih sladic.

6. Gazirana voda

Kljub temu da ima gazirana voda lahko številne prednosti, na primer pogasi žejo veliko bolje in hitreje kot negazirana voda, je pred samo vadbo ne uživajte. Čeprav je priporočljivo pitje vode pred, med in po vadbi, pa se je treba obenem zavedati, da se gazirana voda lahko veliko hitreje asimilira v primerjavi z navdno vodo.

7. Pogrete jedi

Pogrete jedi praviloma vsebujejo večje količine nasičenih maščobnih kislin. Pred vadbo nikakor ne uživajte zamrznjenih jedi. Slabe maščobe se namreč pred športno aktivnostjo samo otežijo. Vaša uspešnost med vadbo bo zaradi takšnih živil veliko manjša.

Verjetno ste do sedaj pred vadbo užili vsaj eno omenjeno živilo. Če ne drugega, zagotovo kakšno pomarančno ali sladkarijo. Brez slabe vesti ste se odpravili v telovadnico, na kolo, v naravo ter pričeli z vadbo. Ni vam bilo povsem jasno, zakaj pekoč občutek, slabše počutje, slabši rezultati ter podobno.

Zdaj pa veste, zakaj se vam je to dogajalo. Ker si želite dobrih rezultatov ter seveda dobrega zdravja, se boste tem živilom pred vadbo od danes naprej zagotovo izogibali.

Top